Președinția Republicii Moldova

Maia Sandu, către oficialii europeni: „Extinderea UE este vitală pentru a ne asigura că țări precum Moldova rămân libere să își urmeze propriul drum”

Președinta Maia Sandu a participat la Reuniunea președinților Comisiilor pentru afaceri ale UE și ai Comisiilor pentru afaceri externe din țările UE, care s-a desfășurat pe 4 noiembrie, în Parlamentul de la Chișinău. Șefa statului a susținut un discurs la tribuna centrală a legislativului în care a îndemnat oficialii prezenți să vorbească cu Guvernele țărilor lor să susțină declanșarea negocierilor de aderare la Uniunea Europeană cu Republica Moldova.

Maia Sandu a spus că pentru Republica Moldova reprezintă modalitatea de a-și consolida progresele democratice pe care le-a făcut de la declararea Independenței în 1991, atunci când s-a desprins de Uniunea Sovietică.

Așteptările pentru un viitor în Uniunea Europeană sunt la fel de mari ca pașii pe care-i facem pentru a ajunge acolo. Stau astăzi în fața voastră nu doar în calitate de președinte al Republicii Moldova, ci ca reprezentant al cetățenilor care au luptat mult timp pentru o viață mai bună. O viață mai bună care poate fi realizată doar printr-o democrație și o economie mai puternică. Moldova se află în fața unei alegeri. Nu este doar despre standardele vieții, ci și despre felul de societate în care vrem să trăim. Pentru noi este vorba de consolidarea progresului democratic pe care l-am făcut de la declararea independenței. Miza este mare pentru Moldova și întreaga Europă”, a zis președinta.

Șefa statului a declarat că trebuie doar să te uiți ce se întâmplă în regiune pentru a vedea că alegerea privind calea pe care trebuie să meargă mai departe Moldova este „evidentă”.

În imediata apropiere, în Ucraina, vecinul nostru luptă împotriva invadatorilor ruși – bătălii fizice pentru a rezistat asaltului neprovocat. (…) Aici, în Moldova ne confruntăm cu un război hibrid. Rusia și reprezentanții săi încearcă să ne submineze, încearcă să deraieze democrația noastră. Au încercat chiar să ne înlăture Guvernul printr-o lovitură de stat. În fiecare zi, bătăliile continuă. Câștigăm, însă nu există loc pentru complacere”, a menționat ea.

Președinta a spus că autoritățile naționale lucrează pentru a face Republica Moldova mai rezilientă în fața atucurilor hibride rusești.

Astăzi suntem mult mai rezistenți decât eram cu un și jumătate în urmă. Ne construim reziliența în multe alte feluri. Rusia ne-a inundat cu dezinformare, dar combatem și acest lucru. În aceste zile, instituțiile statului au trebuit să blocheze site-uri, majoritatea gestionate direct de către Rusia, și să suspende licența de emisie a șase canale TV de dezinformare. Niciunei democrații nu-i place să ia asemenea măsuri, dar nici nu putem permite Rusiei să ne amenințe securitatea. Pe lângă dezinformare, am văzut zeci de milioane de euro pentru finanțarea ilegală a partidelor, coruperea alegătorilor și candidaților electorali și alte abuzuri înainte de algerile locale de mâine. Toate sponsorizate de Rusia și reprezentanții săi”, a spus aceasta.

În același timp, Maia Sandu a menționat că continuă să facă reforme pentru a putea adera la Uniunea Europeană.

Am continuat să reformăm sistemul de justiție și facem eforturi pentru a înfrânge corupția. Acțiunile pe care le-am întreprins ne-au permis să reducem interferența malignă și periculoasă a oligarhilor care, la un moment dat, au acaparat statul nostru. La percepția corupției, măsurată de Transparency International, am progresat cu 24 de locuri în ultimii 2 ani – cel mai bun scor din ultimul deceniu. Săptămânile trecute, indicele statului de drept, publicat de World Justice Project, arată că Moldova se află printre punctele luminoase, în timp ce statul de drept este în declin la nivel global. Ne îmbunătățim capacitatea administrativă pentru a face și mai multe reforme mai rapid”, a menționat ea.

Șefa statului a menționat că extinderea Uniunii Europene este vitală pentru a fi asigurat faptul că țările din regiune, precum Moldova, fac progrese democratice și rămân libere să-și urmeze propriul drum.

Nu suntem singurii care trebuie să ia o decizie. Țările UE, de asemenea, trebuie să aleagă. Și, din nou, în mintea mea, alegerea este evidentă. Alegerea este piatra de temelie a libertății. Moldovenii fac alegeri, europenii face alegeri. Rusia nu alege, ea dictează. Iar noi alegem să fim liberi. Rusia va rămâne o sursă de instabilitate. Extinderea UE este vitală pentru a ne asigura că vecinii noștri continuă să facă progrese democratice, iar țări precum Moldova rămân libere să își urmeze propriul drum. Un nou val de extindere a UE reprezintă o investiție în cooperarea și securitatea noastră colectivă”, a spus ea.

Președinta Sandu a declarat că decizia Republicii Moldova de a adera la UE nu este doar despre avantajele pe care le poate obține țara noastră, dar și despre ce poate oferi, la rândul său, Uniunii Europene.

Nu este vorba doar de ceea ce poate câștiga Moldova, ci și de ceea ce suntem noi pregătiți să oferim. În actuala criză de securitate, Moldova își sporește rolul de contributor la securitatea regională. Suntem mândri de agricultura noastră, ne dezvoltăm industria și cultivăm capitalul uman. Aproximativ 60% din exporturile noastre se îndreaptă către piețele UE. Cetățenii noștri sunt talentați și muncitori, mulți dintre ei se află deja în UE. Avem multe de oferit UE, la fel cum știm că UE are multe de oferit Moldovei”, a spus lidera de la Chișinău.

În acest context, Maia Sandu i-a îndemnat pe oficialii europeni prezenți la eveniment să îndemne Guvernele țărilor lor să susțină declanșarea negocierilor pentru aderarea la UE cu Republica Moldova.

Drumul spre aderare nu este unul ușor, înțelegem asta. De asemenea, înțelegem că sunt multe provocări în față. Dar suntem gata să confruntăm acele provocări. Vom lucra neobosit pentru a deveni membru UE. Asta este alegerea noastră. (…) Iar dumneavoastră, toți, puteți să ne ajutați alegerea asta. Vă rog, vorbiți cu capitalele voastre și ajutați-ne să ne facem dosarul pentru calitatea de membru. Explicați-le Guvernelor dvs de ce miza este mare pentru noi și întreaga Europă. Rugăm toate Guvernele să susțină declanșarea negocierilor de aderare cu Moldova cât mai curând”, a spus șefa statului.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Natalia Morari

Natalia Morari a comentat informația privind posibila interdicție în spațiul Schengen, alături de Ion Ceban: „Nu am confirmare oficială”

Ex-jurnalista Natalia Morari, care în ultimul an este implicată în politică și a candidat inclusiv la funcția de președinte al țării, a comentat informațiile apărute în presa din Moldova și România despre posibila interdicție în spațiul Schengen alături de primarul Chișinăului, Ion Ceban.

Morari a reacționat pe rețelele sociale, declarând că „știrea este prea serioasă” pentru a o comenta în lipsa unei confirmări oficiale:

„Știu că așteptați o reacție din partea mea, dar știrea e prea serioasă ca să comentez ceea ce a apărut doar pe surse. Nu am deocamdată nicio confirmare oficială. Dacă va apărea, neapărat voi veni cu o reacție”, a scris aceasta.

Al doilea nume vehiculat în presa din Moldova și România, privind interdicția în spațiul Schengen este cel al ex-premierului Vasile Tarlev, în prezent lider al Partidului „Viitorul Moldovei”. El nu a comentat deocamdată informațiile. De menționat că, în dimineața de 9 iulie, Tarlev a expediat presei un comunicat în care a informat despre participarea la conferința științifico-practică organizată de Universitatea „Ovidius” din Constanța. În seara de 9 iulie, pe pagina de Facebook a acestuia a fost publicată o secvență dintr-un interviu oferit presei române.

Amintim că, pe 9 iulie, Ministerul de Externe de la București a confirmat că autoritățile naționale au decis impunerea unei interdicții de intrare pe teritoriul României și în spațiul Schengen pentru Ion Ceban. Alături de edilul capitalei, alți doi cetățeni ai Republicii Moldova au fost vizați de aceeași decizie. Instituția a menționat că măsura a fost luată din „motive de securitate”. Alături de edilul Chișinăului, încă doi cetățeni ai Republicii Moldova au primit interdicții.

Ion Ceban a calificat decizia în privința sa drept „răfuială politică” din partea conducerii Republicii Moldova.

***

Precizăm că Natalia Morari a activat peste 15 ani în domeniul jurnalismului politic din Republica Moldova. De-a lungul timpului a lucrat la TV8, unde a avut propria emisiune politică și făcut parte din Consiliul de administrare al televiziunii. În 2021, Morari a părăsit Consiliul de administrare al televiziunii, invocând „presiunii” din partea Serviciului de Informații și Securitate (SIS). Morari a declarat că SIS o șantaja cu informații despre viața ei personală și a dezvăluit că tatăl copilului ei este controversatul om de afaceri, Veaceslav Platon, care ulterior a fost anunțat în căutare. Informația despre legătura lui Morari cu Platon a provocat un scandal, deoarece s-a aflat că ea a făcut interviuri cu el în timp ce erau deja într-o relație. În final, emisiunea ei de la TV8 a fost închisă definitiv, iar Morari a devenit unul dintre primele și puținele exemple de „cancel culture” în comunitatea profesională și politică din care făcea parte.

După acest eveniment, Natalia Morari a devenit o voce critică față de actualul președinte al țării, Maia Sandu, și partidului de guvernare, pe care i-a susținut în trecut.

În mai 2024, ex-jurnalista a fost organizatoarea unei întâlniri dintre mai mulți lideri politici de opoziție, care a avut drept scop discutarea posibilității de a identifica un candidat comun la alegerile pentru funcția de președinte – o inițiativă a socialistului Igor Dodon. Într-un final, inițiativa a eșuat, iar în luna iulie, Natalia Morari și-a anunțat intenția de concura la scrutinul prezidențial în calitate de „candidat independent”.

În martie 2025, ea a realizat un interviu cu fostul candidat la președinția României, Călin Georgescu.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: