Președinția Republicii Moldova

Maia Sandu, către oficialii europeni: „Extinderea UE este vitală pentru a ne asigura că țări precum Moldova rămân libere să își urmeze propriul drum”

Președinta Maia Sandu a participat la Reuniunea președinților Comisiilor pentru afaceri ale UE și ai Comisiilor pentru afaceri externe din țările UE, care s-a desfășurat pe 4 noiembrie, în Parlamentul de la Chișinău. Șefa statului a susținut un discurs la tribuna centrală a legislativului în care a îndemnat oficialii prezenți să vorbească cu Guvernele țărilor lor să susțină declanșarea negocierilor de aderare la Uniunea Europeană cu Republica Moldova.

Maia Sandu a spus că pentru Republica Moldova reprezintă modalitatea de a-și consolida progresele democratice pe care le-a făcut de la declararea Independenței în 1991, atunci când s-a desprins de Uniunea Sovietică.

Așteptările pentru un viitor în Uniunea Europeană sunt la fel de mari ca pașii pe care-i facem pentru a ajunge acolo. Stau astăzi în fața voastră nu doar în calitate de președinte al Republicii Moldova, ci ca reprezentant al cetățenilor care au luptat mult timp pentru o viață mai bună. O viață mai bună care poate fi realizată doar printr-o democrație și o economie mai puternică. Moldova se află în fața unei alegeri. Nu este doar despre standardele vieții, ci și despre felul de societate în care vrem să trăim. Pentru noi este vorba de consolidarea progresului democratic pe care l-am făcut de la declararea independenței. Miza este mare pentru Moldova și întreaga Europă”, a zis președinta.

Șefa statului a declarat că trebuie doar să te uiți ce se întâmplă în regiune pentru a vedea că alegerea privind calea pe care trebuie să meargă mai departe Moldova este „evidentă”.

În imediata apropiere, în Ucraina, vecinul nostru luptă împotriva invadatorilor ruși – bătălii fizice pentru a rezistat asaltului neprovocat. (…) Aici, în Moldova ne confruntăm cu un război hibrid. Rusia și reprezentanții săi încearcă să ne submineze, încearcă să deraieze democrația noastră. Au încercat chiar să ne înlăture Guvernul printr-o lovitură de stat. În fiecare zi, bătăliile continuă. Câștigăm, însă nu există loc pentru complacere”, a menționat ea.

Președinta a spus că autoritățile naționale lucrează pentru a face Republica Moldova mai rezilientă în fața atucurilor hibride rusești.

Astăzi suntem mult mai rezistenți decât eram cu un și jumătate în urmă. Ne construim reziliența în multe alte feluri. Rusia ne-a inundat cu dezinformare, dar combatem și acest lucru. În aceste zile, instituțiile statului au trebuit să blocheze site-uri, majoritatea gestionate direct de către Rusia, și să suspende licența de emisie a șase canale TV de dezinformare. Niciunei democrații nu-i place să ia asemenea măsuri, dar nici nu putem permite Rusiei să ne amenințe securitatea. Pe lângă dezinformare, am văzut zeci de milioane de euro pentru finanțarea ilegală a partidelor, coruperea alegătorilor și candidaților electorali și alte abuzuri înainte de algerile locale de mâine. Toate sponsorizate de Rusia și reprezentanții săi”, a spus aceasta.

În același timp, Maia Sandu a menționat că continuă să facă reforme pentru a putea adera la Uniunea Europeană.

Am continuat să reformăm sistemul de justiție și facem eforturi pentru a înfrânge corupția. Acțiunile pe care le-am întreprins ne-au permis să reducem interferența malignă și periculoasă a oligarhilor care, la un moment dat, au acaparat statul nostru. La percepția corupției, măsurată de Transparency International, am progresat cu 24 de locuri în ultimii 2 ani – cel mai bun scor din ultimul deceniu. Săptămânile trecute, indicele statului de drept, publicat de World Justice Project, arată că Moldova se află printre punctele luminoase, în timp ce statul de drept este în declin la nivel global. Ne îmbunătățim capacitatea administrativă pentru a face și mai multe reforme mai rapid”, a menționat ea.

Șefa statului a menționat că extinderea Uniunii Europene este vitală pentru a fi asigurat faptul că țările din regiune, precum Moldova, fac progrese democratice și rămân libere să-și urmeze propriul drum.

Nu suntem singurii care trebuie să ia o decizie. Țările UE, de asemenea, trebuie să aleagă. Și, din nou, în mintea mea, alegerea este evidentă. Alegerea este piatra de temelie a libertății. Moldovenii fac alegeri, europenii face alegeri. Rusia nu alege, ea dictează. Iar noi alegem să fim liberi. Rusia va rămâne o sursă de instabilitate. Extinderea UE este vitală pentru a ne asigura că vecinii noștri continuă să facă progrese democratice, iar țări precum Moldova rămân libere să își urmeze propriul drum. Un nou val de extindere a UE reprezintă o investiție în cooperarea și securitatea noastră colectivă”, a spus ea.

Președinta Sandu a declarat că decizia Republicii Moldova de a adera la UE nu este doar despre avantajele pe care le poate obține țara noastră, dar și despre ce poate oferi, la rândul său, Uniunii Europene.

Nu este vorba doar de ceea ce poate câștiga Moldova, ci și de ceea ce suntem noi pregătiți să oferim. În actuala criză de securitate, Moldova își sporește rolul de contributor la securitatea regională. Suntem mândri de agricultura noastră, ne dezvoltăm industria și cultivăm capitalul uman. Aproximativ 60% din exporturile noastre se îndreaptă către piețele UE. Cetățenii noștri sunt talentați și muncitori, mulți dintre ei se află deja în UE. Avem multe de oferit UE, la fel cum știm că UE are multe de oferit Moldovei”, a spus lidera de la Chișinău.

În acest context, Maia Sandu i-a îndemnat pe oficialii europeni prezenți la eveniment să îndemne Guvernele țărilor lor să susțină declanșarea negocierilor pentru aderarea la UE cu Republica Moldova.

Drumul spre aderare nu este unul ușor, înțelegem asta. De asemenea, înțelegem că sunt multe provocări în față. Dar suntem gata să confruntăm acele provocări. Vom lucra neobosit pentru a deveni membru UE. Asta este alegerea noastră. (…) Iar dumneavoastră, toți, puteți să ne ajutați alegerea asta. Vă rog, vorbiți cu capitalele voastre și ajutați-ne să ne facem dosarul pentru calitatea de membru. Explicați-le Guvernelor dvs de ce miza este mare pentru noi și întreaga Europă. Rugăm toate Guvernele să susțină declanșarea negocierilor de aderare cu Moldova cât mai curând”, a spus șefa statului.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Reacții după atacul SUA din Iran: UE cere revenirea la negocieri, Rusia – „încetarea agresiunii”

Şefa diplomaţiei europene Kaja Kallas a cerut duminică „tuturor părţilor să facă un pas în spate” şi să revină la masa negocierilor, după atacurile forţelor americane asupra unor instalaţii nucleare iraniene, potrivit Agerpres. La rândul său, premierul britanic Keir Starmer a declarat că „Iranului nu trebuie să i se permită niciodată să dezvolte o armă nucleară, iar Statele Unite au luat măsuri pentru a reduce această ameninţare”. Pe de altă parte, Rusia, țară aflată în război și un aliat al Iranului, a criticat atacurile. Ministerul rus de Externe a cerut „încetarea agresiunii și intensificarea eforturilor pentru readucerea situației pe un făgaș politico-diplomatic”.

„Cer tuturor părţilor să facă un pas în spate, să se întoarcă la masa negocierilor şi să evite orice escaladare”, a scris Kallas pe reţeaua X, adăugând că Iranul nu trebuie să dezvolte arme nucleare şi că miniştrii de externe ai UE vor discuta situaţia luni.

La rândul său, premierul britanic Keir Starmer a cerut duminică Iranului „să revină la masa negocierilor” în urma atacurilor americane asupra siturilor nucleare ale Teheranului. „Iranului nu trebuie să i se permită niciodată să dezvolte o armă nucleară, iar Statele Unite au luat măsuri pentru a reduce această ameninţare”, a declarat Starmer pe reţeaua X, subliniind că „stabilitatea în regiune este o prioritate”.

„Situaţia în Orientul Mijlociu rămâne volatilă, iar stabilitatea în regiune este o prioritate. Facem apel la Iran să revină la masa negocierilor şi să găsească o soluţie diplomatică pentru a pune capăt acestei crize”, a adăugat el.

Directorul general al Agenției Internaționale pentru Energie Atomică, Rafael Grossi, a anunțat o reuniune de urgență la sediul organizației ONU din Viena, după loviturile americane asupra a trei situri nucleare din Iran, relatează AFP. Întrunirea urmează să aibă loc luni, 23 iunie.

Alianța Nord-Atlantică spune că urmărește îndeaproape situația din Iran, după ce președintele american Donald Trump a anunțat că forțele SUA au atacat trei principale instalații nucleare ale țării, a declarat un oficial NATO.

Rusia cere „încetarea agresiunii

Ministrul de externe de la Teheran, Seyed Abbas Araghchi a condamnat atacul SUA, afirmând că reprezintă o încălcare a dreptului internațional care va avea „consecințe eterne”.

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a numit atacul din Iran un „punct de cotitură istoric” care ar putea conduce Orientul Mijlociu spre pace. Măsuri de securitate sporită sunt luate la New York și la Washington, dar și în Israel.

Ministerul de Externe al Rusiei, țară aflată în război după ce a atacat Ucraina, a criticat atacurile efectuate de SUA asupra unor obiective nucleare din Iran.

„Rusia condamnă categoric loviturile efectuate de SUA asupra mai multor obiective nucleare din Iran, acțiuni ce încalcă grav dreptul internațional și Carta ONU, indiferent de justificările aduse”, se arată în comunicatul MAE rus.

Rusia s-a adresat către conducerea Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA) și a Consiliului de Securitate al ONU să reacționeze la cele întâmplate.

„Este necesar ca acțiunile confruntaționale ale SUA și Israelului să fie respinse în mod colectiv. Facem apel la încetarea agresiunii și la intensificarea eforturilor pentru readucerea situației pe un făgaș politico-diplomatic”, a transmis MAE rus într-o declarație oficială.

Cu o reacție a venit și vicepreşedintele Consiliului de Securitate al Rusiei, Dmitri Medvedev.

„Trump, care a venit ca un președinte pacificator, a început un nou război pentru SUA”, a scris Medvedev pe canalul său de Telegram, citat de TASS.

Totodată, ministrul iranian de Externe Abbas Araghchi a declarat duminică, în cadrul unei conferinţe de presă la Istanbul, că va merge astăzi la Moscova, pentru o întrevedere cu preşedintele rus Vladimir Putin, relatează Reuters.

„Plecam în această după-amiază la Moscova şi mâine dimineaţă am o întâlnire cu preşedintele Putin. Rusia este un prieten al Iranului”, a declarat Araghchi jurnaliştilor, adăugând că discuţiile vor viza situaţia de securitate din regiune şi consecinţele atacurilor lansate de SUA.

China cere armistițiu

China a acuzat SUA că au încălcat dreptul internațional prin atacul aerian asupra Iranului și că au crescut tensiunile în Orientul Mijlociu, relatează The Guardian. Într-un comunicat publicat pe X, Ministerul Afacerilor Externe din China a cerut un armistițiu.

„China solicită părților implicate în conflict, în special Israelului, să ajungă la o încetare a focului cât mai curând posibil, să asigure siguranța civililor și să înceapă dialogul și negocierile. China este pregătită să colaboreze cu comunitatea internațională pentru a uni eforturile, pentru a susține justiția și pentru a lucra la restabilirea păcii și stabilității în Orientul Mijlociu”, a mai transmis MAE chinez.

***

Amintim că Statele Unite ale Americii au bombardat instalațiile nucleare iraniene, de la Fordo, Natanz şi Isfahan, în cursul nopții de sâmbătă spre duminică, a anunțat Donald Trump într-o declarație de la Casa Albă, citat de presa română. Preşedintele american a descris acțiunea ca un „atac foarte reuşit”.

Iranul a declarat că își rezervă toate opțiunile pentru a se apăra după atacurile SUA, afirmând că acestea au fost „scandaloase și vor avea consecințe veșnice”.

Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA) susține că nu a fost raportată nicio creștere a nivelurilor de radiații în urma loviturilor americane asupra celor trei amplasamente nucleare din Iran, relatează Reuters.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: