Maia Sandu convoacă ședința Comisiei Naționale pentru Integrare Europeană. Ce se va discuta 
Full Article 2 minutes read

Maia Sandu convoacă ședința Comisiei Naționale pentru Integrare Europeană. Ce se va discuta 

Președintele Republicii Moldova Maia Sandu convoacă, în dimineața zilei de 11 ianuarie, ședința Comisiei Naționale pentru Integrare Europeană (CNIE).

Potrivit unei declarații a Președinției, membrii Comisiei vor face totalurile progresului obținut, în 2022, în realizarea Planului de acțiuni pentru îndeplinirea condițiilor înaintate Republicii Moldova, în contextul acordării statutului de țară candidată la UE.

De asemenea, vor fi discutate prioritățile de integrare europeană pentru acest an.

***

În aprilie 2022, președintele Republicii Moldova Maia Sandu a semnat decretul privind constituirea Comisiei naționale pentru integrare europeană. Potrivit unui comunicat al Președinției, Comisia va coordona eforturile de pregătire a realizării obiectivului național de integrare europeană.

Pe 17 iunie, Comisia Europeană s-a pronunțat în favoarea acordării statutului de candidat la UE atât Ucrainei, cât şi Republicii Moldova. Colegiul Comisiei Europene a adoptat Opiniile pe marginea cererilor Republicii Moldova și Ucrainei de a deveni state membre ale UE. În cazul Georgiei s-a menționat că țara trebuie să îndeplinească anumite condiţii înainte de a i se putea acorda statutul.

Pe 23 iunie, Republica Moldova a primit statutul de țară candidat pentru aderarea la UE, alături de Ucraina. Șefii de stat şi de guvern din țările UE, 27 la număr, au votat în unanimitate pentru acordarea statutului.

Înainte de a-și acorda votul pentru ca Republica Moldova și Ucraina să primească statutul, pe 23 iunie, deputații europeni au votat în plenul Parlamentului European rezoluția prin care au cerut acordarea statutului de stat candidat Ucrainei și Republicii Moldova. Rezoluția a fost susținută cu 529 de voturi.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la existența jurnalismului de calitate susținându-ne pe Patreon! În acest fel, puteți fi parte a schimbării în bine a Moldovei. Datorită sprijinului vostru, vom putea implementa și mai multe proiecte noi și importante. Vă punem la dispoziție 6 modalități de a ne sprijini. În schimb, vă oferim content exclusiv și cadouri plăcute. Accesați linkul pentru a deveni patronul nostru. Nu este deloc greu, în schimb este atât de plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: