EPC Moldova

Maia Sandu, despre integrarea în UE: Moldova nu renunță la regiunea transnistreană

Președinta Maia Sandu a declarat că Moldova nu va renunța la Transnistria chiar dacă regiunea nu va fi reintegrată până la aderarea țării în Uniunea Europeană. Declarația a fost făcută în contextul afirmației Înaltului Reprezentant al UE pentru afaceri externe și politică de securitate, Josep Borrell potrivit căreia conflictul transnistrean nu reprezintă un impediment pentru integrarea europeană a Moldovei. 

Pe 1 iunie, Maia Sandu a susținut o conferință de presă, la Bulboaca, în marja Summit-ului Comunității Politice Europene. În contextul recentei declarații a lui Josep Borell, șefa statului a fost întrebată de jurnaliști dacă Moldova va renunța la regiunea transnistreană.

„Nu renunțăm la regiunea transnistreană, lucrăm pe ambele dimensiuni și îndeplinirea condițiilor formulate de Comisia Europeană, realizarea programelor de reformă și lucru pe soluționarea conflictului transnstrean. Cu cât mai mult vom avansa pe calea integrării europene, cu cât mai mult vom crește standardele de viață ale cetățenilor, cu cât mai multă siguranță va fi pe malul drept al Nistrului, cu atât mai mare va fi sprijinul cetățenilor de pe malul stâng al Nistrului pentru reîntregirea țării”, a spus președinta Sandu.

Amintim că Înaltul Reprezentant al UE pentru afaceri externe și politică de securitate, Josep Borrell, a declarat că Republica Moldova va decide singură și în mod independent soarta conflictului transnistrean. Totodată, el a spus că această situație nu este un obstacol pentru aderarea țării noastre la Uniunea Europeană.

***

Precizăm că, pe 1 iunie 2023, în Republica Moldova se desfășoară un eveniment fără precedent în istoria țării. Circa 50 de președinți, prim-miniștri și oficiali europeni de rang înalt se află în țara noastră, pentru a pune în discuție eforturile comune pentru pace, în contextul războiului din Ucraina și al crizelor conexe, apărarea democrației, consolidarea securității energetice și reziliența statelor europene.

Summitul Comunității Politice Europene se desfășoară la Castelul Mimi din satul Bulboaca, raionul Anenii Noi, situat la circa 35 de kilometri de Chișinău.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Максим Андреев/NewsMaker

40 de zile până la extrădare, după informarea oficială. Ce spune Ministerul Justiției despre reținerea lui Plahotniuc

Ministerul Justiției nu a fost informat oficial, până acum, despre reținerea fostului lider democrat, Vladimir Plahotniuc, de către autoritățile din Grecia. Informația a fost confirmată pentru NewsMaker de serviciul de presă al instituției. Ministerul precizează că va putea solicita extrădarea controversatului oligarh în termen de 40 de zile din momentul în care va fi informat oficial.

„În situația în care, Ministerul Justiției va fi informat, se vor întreprinde acțiuni de întocmire a cererii de extrădare și transmiterii acesteia către autoritatea competentă a statului, pe teritoriul căruia acesta este reținut, în termen de 40 zile conform prevederilor Convenției europene de extrădare (Paris, 13.12.1957)” – au precizat reprezentanții Ministerului pentru NM.

Amintim că IGP a anunțat, pe 22 iulie, că fostul lider democrat, Vladimir Plahotniuc, a fost reținut în Grecia, potrivit informațiilor transmise oficial de Interpol Atena. Surse NewsMaker susțin că, odată cu el, ar fi fost reținut și fostul deputat Constantin Țuțu, considerat de mulți ani omul de încredere al oligarhului.

Contactat, șeful IGP, Viorel Cernăuțeanu, a declarat pentru NM că Plahotniuc a fost reținut pe aeroportul din Atena, Grecia, în momentul în care încerca să zboare în Dubai. Șeful poliției a precizat că autoritățile din Republica Moldova colaborează pentru a iniția procedurile de extrădare.

Întrebat dacă alături de Plahotniuc a fost reținut Țuțu, Cernăuțeanu a declarat că, în acest moment, nu poate confirma identitatea celei de-a doua persoane reținute: „Nu pot nici infirma, nici confirma această informație”.

***

Reamintim că Plahotniuc a părăsit Republica Moldova în iunie 2019, atunci când democrații au pierdut puterea. Pe masa procurorilor moldoveni sunt mai multe dosare în care ex-politicianul este acuzat de escrocherie și spălare de bani în proporții deosebit de mari, crearea și conducerea unei organizații criminale, îmbogățire ilicită, exces de putere, corupere activă și fals în acte publice. În februarie 2025, Interpol a acceptat cererea de a-l anunța în căutare internațională, după ce a refuzat o cerere similară a Chișinăului, în 2020.

Pe de altă parte, Constantin Țuțu – considerat omul de încredere al lui Plahotniuc – este vizat într-o cauză penală pornită pe faptul îmbogăţirii ilicite, în perioada anilor 2014 – 2018. Ca și Plahotniuc, Țuțu se afla în lista persoanelor date în căutare internațională.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!
Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: