Maia Sandu, despre invitațiile lui Krasnoselski la negocieri: Nu cred că acum este momentul cel mai potrivit să discutăm
Full Article 3 minutes read

Maia Sandu, despre invitațiile lui Krasnoselski la negocieri: Nu cred că acum este momentul cel mai potrivit să discutăm

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, susține că nu este momentul cel mai potrivit pentru a negocia cu așa-zisul lider de la Tiraspol Vadim Krasnoselski. Șefa statului menționează că este mult mai important să mențină pacea pe ambele maluri ale Nistrului și să se rezolve problemele cu care se confruntă cetățenii, decât să negocieze. Declarația a fost făcută în cadrul emisiunii In PROfunzime.

„Nu înțeleg aceste invitații repetate. Știu că există un dialog destul de frecvent între Biroul de Reintegrare de la Chișinău și reprezentanții regimului de la Tiraspol. Inclusiv ieri s-a ajuns la o înțelegere pe cumpărarea de energie electrică pentru luna septembrie, deci se discută regulat. Se rezolvă problema cu energia electrică cel puțin pentru luna septembrie. Deci, dialog este și este suficient”, a precizat Sandu.

Președinta a mai menționat că autoritățile doresc „să fie pace și pe malul stâng și pe malul drept și să facem efort în acest sens și sperăm că și ei înțeleg acolo cât de mare este riscul așa încât să nu vină provocări și să nu destabilizeze situația crescând riscurile atragerii Republicii Moldova în acest război”.

„Este foarte important să înțelegem toate riscurile și să fim extremi de atenți, inclusiv regimul de la Tiraspol, așa încât să păstrăm în continuare pacea în RM, pe malul drept și pe malul stâng”, a adăugat șefa statului.

Ulterior, întrebată despre statutul Transnistriei, Maia Sandu a spus că după încheierea războiului va fi revăzută construcția formatului.

„Nu cred că acum este momentul cel mai potrivit să discutăm despre statut. Așa cum am zis și mai devreme, avem un format 5+2, care nu este funcțional acum. Cred că după încheierea acestui război o să revedem acest format, trebuie să vedem cum o să se întâmple lucrurile. Acum să ne concentrăm pe menținerea ordinii și a păcii și pe rezolvarea problemelor imediate ale cetățenilor și asta facem”, a conchis Maia Sandu.

***

Precizăm că așa-numitul lider transnistrean, Vadim Krasnoselski, a scris recent o scrisoare președintei Republicii Moldova în care o îndemnă să înceapă negocieri la cel mai înalt nivel asupra principiilor reglementării transnistrene.

Cea din urmă scrisoare ar fi a opta la număr, după învestirea Maiei Sandu în funcție, în care așa-numitele autorități de la Tiraspol ar face apel la șefa statului, a spus așa zisul responsabil de Externe al regiunii transnistrene, Vitalii Ignatiev.

Pentru NM, Președinția Republicii Moldova a declarat că șefa statului Maia Sandu va examina scrisoarea liderului autoproclamat al regiunii transnistrene prin care a fost invitată la negocieri privind soluționarea conflictului transnistrean. „Vă pot confirma că scrisoarea este și va fi examinată”, au declarat reprezentanții instituției prezidențiale pentru NM.

Amintim că, la sfârșitul lunii aprilie, un grup de lucru condus de viceprim-ministrul pentru Reintegrare, Oleg Serebrian, din care a făcut parte și consilierul prezidențial Dorin Recean, a avut o întrevedere cu liderul nerecunoscut al regiunii transnistrene, Vadim Krasnoselski.

Președinția a declarat atunci pentru NM că discuția a vizat situația curentă de securitate din regiune. Atunci a fost pentru prima oară când reprezentanții Președinției Republicii Moldova s-au întâlnit în mod oficial cu liderul de facto de la Tiraspol Vadim Krasnoselski, de la începutul mandatului Maiei Sandu.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: