Maia Sandu, despre pământurile Moldovei: „Vor rămâne ale moldovenilor. Integrarea în UE nu reprezintă niciun risc” 
Full Article 3 minutes read

Maia Sandu, despre pământurile Moldovei: „Vor rămâne ale moldovenilor. Integrarea în UE nu reprezintă niciun risc” 

Președinta Maia Sandu, candidata Partidului de guvernare Acțiune și Solidaritate la alegerile prezidențiale, a declarat că „pământurile moldovenilor vor rămâne ale moldovenilor”. Sandu a adăugat că noi avem o experiență „când au venit alții peste noi și le-au confiscat buneilor noștri pământurile”. Însă acolo unde vrem noi să mergem, a menționat șefa statului, „bunurile oamenilor sunt respectate și protejate”. Precizările au fost făcute în Italia, în timpul unei discuții cu diaspora. 

„Am văzut o nouă sperietoare, care se rostogolește, despre pământurile noastre și vreau să spun foarte clar: integrarea Moldovei în Uniunea Europeană nu reprezintă niciun risc pentru pământurile noastre. Pământurile moldovenilor vor rămâne ale moldovenilor. Ca să fie foarte clar, așa au negociat și alte state, cele care asta și-au dorit atunci când au aderat la Uniunea Europeană și așa vom face și noi”, a comunicat Maia Sandu.

Ea a adăugat că „proprietatea privată, dreptul la proprietate privată, dreptul la proprietate asupra pământului sunt sfinte în Uniunea Europeană”.

„Ele sunt protejate, nimeni nu vine peste tine să îți confiște proprietatea privată sau pământul. Nimeni nu vine să te impună să-l vinzi. Avem noi experiența noastră sau a bunicilor noștri când au venit alții peste noi și le-au confiscat buneilor noștri pământurile. (…) Acolo unde vrem să mergem noi, bunurile oamenilor, munca oamenilor este respectată și este protejată”, a conchis Maia Sandu.

***

Republica Moldova este țară candidată la integrarea în UE din iunie 2022, iar în această vară a dat startul negocierilor de aderare.

Zilele trecute, ambasadorul Uniunii Europene la Chișinău Janis Mazeiks a fost solicitat să comenteze unul din zvonurile răspândite în Republica Moldova despre integrarea europeană, potrivit căruia pământul va fi vândut străinilor. Diplomatul a declarat că în Uniunea Europeană circulația capitalului este liberă, de aceea cetățenii unei țări-membre, teoretic, pot achiziționa „orice” într-o altă țară-membră. Mazeiks a subliniat că autoritățile Republicii Moldova și cele europene trebuie să discute acest aspect în cadrul negocierilor de aderare la UE. El a mai spus că dacă pământul din localitățile țării noastre, care sunt abandonate sau au puțini locuitori, ar fi cumpărate de străini, acolo ar avea loc activitate economică mai amplă. Detalii AICI.

Afirmațiile diplomatului european au devenit obiectul interpretărilor pe rețelele de socializare. De exemplu, liderul socialiștilor Igor Dodon le-a folosit pentru a ataca referendumul constituțional cu privire la aderarea la UE, menționând că scopul acestuia ar fi să transforme Republica Moldova în „colonie” și să fie vândute pământurile străinilor.

În reacție, premierul Dorin Recean a declarat că „Moldova în procesul de negociere a aderării va obține ceea ce e în interesul nostru național”. Potrivit oficialului, țara noastră va „negocia ca pământurile noastre să nu fie vândute străinilor”. „În UE există numeroase state care și acum au restricții la vânzarea pământului către străini. La fel vom proceda și noi”, a declarat premierul. Detalii AICI.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: