Maia Sandu, despre scrisoarea Consiliului European: „Uneori, trebuie să vină cu concretizări și clarificări”
Full Article 3 minutes read

Maia Sandu, despre scrisoarea Consiliului European: „Uneori, trebuie să vină cu concretizări și clarificări”

Președinta țării Maia Sandu susține că partenerii externi ai Republicii Moldova susțin organizarea unui eventual scrutin parlamentar anticipat. În cadrul ediției din 13 aprilie a emisiunii „Cotidianul Live cu Dorin Galben”, șefa statului a comentat scrisoarea adresată speakerului Zinaida Grecianîi de către secretarul general al Consiliului Europei, Marija Pejčinović Buric.

Maia Sandu s-a referit la felul cum a interpretat Partidul Socialiștilor (PSRM) scrisoarea secretarului general al Consiliului Europei.

„Așa este modul în care aceste instituții se exprimă, iar după asta se pomenesc în situația când este dezinformat și se duce în altă parte esența și, uneori, trebuie să vină cu concretizări și clarificări. Dar au fost suficiente mesaje destul de clare în care partenerii noștri ne spun că este nevoie de alegeri anticipate, pentru că nimeni nu înțelege cum poate să fie o majoritate parlamentară în care să participe un partid implicat în furtul miliardului”, a declarat președinta țării.

Șefa statului s-a referit la declarația președintelui Consiliului European, Charles Michel: „Lucrurile au fost spuse. Vă amintesc despre vizita domnului Charles Michel, președintele Consiliului European, care a spus deschis în conferința de presă pe care am avut-o împreună. A spus că Republica Moldova are nevoie de alegeri anticipate. Mesajele sunt spuse tranșant, deschis, chiar și pentru oameni care vin din lumea diplomatică și nu întotdeauna formulează recomandările și constatările foarte direct”.

***

Amintim că, pe 13 aprilie, într-un răspuns pentru Zinaida Grecianîi, secretarul general al Consiliului Europei a menționat că instituția pe care o reprezintă atribuie cea mai mare importanță respectării democrației și statului de drept, pentru care constituționalismul este un principiu fundamental. Aceasta a atras atenția că regulile de formare a Guvernului și de dizolvare a Parlamentului sunt stipulate în legea supremă a țării și, respectiv, interpretate de Curtea Constituțională.

Consiliul Europei a amintit că Comisia de la Veneția, în avizul din 2019, a constatat că „dizolvarea unui parlament ales prin alegeri libere și echitabile pentru exprimarea voinței poporului este o măsură de ultim recurs, care nu poate fi luat în mod facil, ci doar respectând spiritul și litera Constituției”.

Cu toate acestea, serviciul de presă al parlamentului a publicat un comunicat de presă în cadrul căruia a menționat că secretarul Consiliului Europei ar fi declarat că „parlamentul nu poate fi dizolvat dacă există o majoritate parlamentară”. Ulterior, a fost publicată și scrisoarea semnată de Marija Pejčinović Burić, în care se vede că aceasta nu a făcut astfel de declarații.

Pe de altă parte, președintele PSRM Igor Dodon a declarat că, prin scrisoarea respectivă, „Consiliul Europei a confirmat poziția sa anterioară că, parlamentul nu poate fi dizolvat dacă există o majoritate parlamentară”. Mai mult, socialistul a dat de înțeles că, dacă Curtea Constituțională va decide că președintele este în drept să dizolve parlamentul, PSRM ar putea să nu recunoască decizia.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: