Șefa statului, Maia Sandu, îi va acționa în judecată pe deputații Grigore Novac și Adrian Lebedinschi. Reacția vine după ce președinția a fost acuzată de implicare în răpirea fostului judecător ucrainean, Nicolae Ceaus. Declarații în acest sens au fost făcute de Maia Sandu în platoul emisiunii „Prime Time”, joi, 24 iunie.
„Acești socialiști insistă pe această minciună. Voi merge în instanța de judecată și voi cere să vină cu probe, dar probe nu există, pentru că eu nu am fost implicată în acest caz. Eu mi-am spus punctul de vedere. Îmi pare rău că instituțiile statului nu au reușit să afle despre această sechestrare și să o prevină”, a declarat Maia Sandu.
„Din ce mi s-a spus mie, Procuratura și Ministerul de Interne lucrează și o să ne prezinte rezultatele anchetei. Eu aștept rezultatele anchetei instituțiilor statului. În cazul acestor doi socialiști, voi merge în instanța de judecată, pentru că nu pot să mai accept atâtea acuzații false la adresa mea”, a mai spus Maia Sandu.
Menționăm că pe 24 iunie, Grigore Novac a spus că comisia parlamentară de anchetă „a audiat mai multe persoane, reprezentanți ai instituțiilor” și au „dat de urmele celor care l-au răpit pe Ceaus”.
„Am constatat cârdășia instituțiilor de stat în această crimă. Urmele acestei infracțiuni duc și la instituția prezidențială”, a spus Novac.
***
Amintim că judecătorul ucrainean Ceaus, care se află pe teritoriul țării noastre din 2016, după ce a fost acuzat de către autoritățile din Ucraina de luare de mită în valoare de 150.000 de dolari, și care se judecă cu autoritățile Republicii Moldova pentru obținerea azilului politic, a fost anunțat dispărut și dus într-o direcție necunoscută. Despre răpirea lui Ceaus a anunțat pe 3 aprilie avocatul său, Iulian Balan. Potrivit poliției, bărbatul de 54 de ani a fost răpit din curtea blocului în care locuia.
Într-un briefing de presă, ministrul de Interne Pavel Voicu a declarat că poliția a reținut un suspect și deține probe care demonstrează implicarea unor cetățeni străini în răpirea magistratului ucrainean. Aceștia ar fi părăsit deja Republica Moldova. Voicu și-a exprimat speranța că SIS va obține informații suplimentare de la autoritățile ucrainene.
La ședința parlamentului din 9 aprilie a fost constituită o comisie de anchetă pentru elucidarea circumstanțelor presupusei răpiri a ex-judecătorului ucrainean.
Pe 9 mai, Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale a anunțat că a fost reținut un complice în cazul răpirii fostului judecător Nicolae Ceaus. Acesta a fost plasat în arest pentru 30 de zile.
Pe dosarul răpirii lui Ceaus au fost reținuți doi suspecți.
RISE Moldova a publicat raportul comisiei parlamentare de anchetă în cazul Ceaus. Din acesta rezultă că SIS și Ministerul Afacerilor Interne desfășoară investigații paralele cu privire la răpirea fostului judecător ucrainean.