Andrei Mardari / NewsMaker

Maia Sandu nu planifică o întrevedere cu Vadim Krasnoselski: „Nu văd necesitatea ei”

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a declarat că nu a primit nici o scrisoare din partea liderului de la Tiraspol. Tot ea a spus că nu planifică o întrevedere cu Vadim Krasnoselski, menționând că nu vede necesitatea ei. 

„Nu am văzut nici o scrisoare. Nu am această întâlnire planificată și nu văd necesitatea ei”, a declarat șeful statului, în cadrul emisiunii „În Profunzime” de la Pro TV Chișinău.

Întrebată dacă ia în calcul o întrevedere Maia Sandu a adăugat: „Toate discuțiile pe care le avem în contextul rezolvării anumitor probleme ale cetățenilor de pe malul stâng al Nistrului se fac în cadrul existent cu Biroul politici de reintegrare. Uneori când există probleme serioase, așa cum s-a întâmplat atunci când a fost criza gazelor, atunci a fost o discuție telefonică între doamna prim-ministru și domnul Krasnoselski”, a spus președintele.

Amintim că, în data de 24 decembrie, Vadim Krasnoselski s-a adresat președintelui Maia Sandu, afirmând că este îngrijorat de „degradarea negocierilor” și că Chișinăul își ignoră obligațiile în acest sens.

Ca urmare a mesajului liderului regiunii transnistrene către conducerea Republicii Moldova, în data de 25 decembrie, Ministerul rus de externe a solicitat Chișinăului să reia negocierile în formatul „5+2”. „Suntem convinși că această inițiativă poate să dea un impuls procesului de reglementare transnistreană și să depășească stagnarea prelungită a acestuia”, a declarat purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe rus, Maria Zaharova.

Zaharova a mai spus că Moscova salută disponibilitatea Tiraspolului de a începe discuțiile și de a relua negocierile în formatul „5+2”. Astfel, ministerul rus îl sprijină pe liderul Vadim Krasnoselskii, care anterior a declarat că este îngrijorat de pauza prelungită a procesului de negocieri. „Facem un apel la conducerea Moldovei să manifeste o abordare constructivă și să răspundă pozitiv inițiativei Transnistriei. Federația Rusă în calitate de mediator și garant în procesul de reglementare transnistreană este pregătită să asiste la acest lucru”, se arată în declarația ministerului.

De menționat că, președintele Maia Sandu a reiterat de mai multe ori că nu intenționează să se întâlnească cu Vadim Krasnoselski. În comparație cu actualul șef al statului, fostul președinte Igor Dodon participa cu regularitate la întrevederile cu liderul de la Tiraspol.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

NewsMaker

Ex-șeful Serviciului Tehnologia Informației și Securitate Cibernetică s-a alăturat Blocului Împreună

Ex-directorul Serviciului Tehnologia Informației și Securitate Cibernetică (STISC) Alexandru Corețchi a aderat la Blocul Împreună. Anunțul a fost făcut în cadrul unei conferințe de presă din 28 iulie.

Am venit în fața dvs să anunțăm aderarea la echipa Blocului Împreună a domnului Alexandru Corețchi, ex-director STISC. (…) Dumnealui, pentru Blocul Împreună și pentru Republica Moldova, reprezintă o valoare – o valoare profesională, o valoare care poate fi transpusă și transliterată prin întărirea securității cibernetice și naționale.  Ne bucurăm că dumnealui a adoptat această decizie de a susține și de a deveni parte din echipa Blocului Împreună”, a declarat Ștefan Gligor, lider al Blocului Împreună.

La rândul său, Alexandru Corețchi a spus că va continua să activeze cu profesionalism și că „nu va ceda în fața provocărilor”.

Acesta a vorbit și despre dezideratul de integrare europeană a Republicii Moldova.

Mesajul este că avem restanțe ca și societate, ca și adepți ai viziunii integrării europene. Chiar cu dovada forte că am reușit prin referendum să ne determinăm calea noastră univoc. Nu există cale de întoarcere! Bravo, Moldova, am reușit! Acum este vorba despre integrarea cu cele 27 de națiuni. Și aici provocarea mare este cum o vom face. Aici este nevoie de forță, care să ne permită să schimbăm defectele adânc ascunse și cu succes manipulate de mai multe forțe politice și de dreapta, și de stânga.  Și nu știu de ce nimeni nu are mândria și demnitatea să se apuce să facă revizuirea modelului de organizare a statului, să aibă curajul să umble la legi care implementează și fac posibile opțiuni de corupție, opțiuni de trafic de influență, opțiuni de nedreptate. Deci, aceste valori este necesar de a le îmbrățișa cu toată lumea, de a avea echipe tehnice care să închidă aceste defecte și să pună la dispoziție societății un model de operare a țării care să fie compatibil sută la sută cu modul în care trăiește Uniunea Europeană”, a menționat el.

Potrivit ZdG, Alexandru Corețchi este fost antreprenor IT. El a preluat conducerea Serviciului Tehnologia Informației și Securitate Cibernetică în 2023. A demisionat din funcție la sfârșitul lunii iunie 2025.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: