Maia Sandu s-a întâlnit cu agricultorii. Ce decizie a luat președinta țării după întrevedere?
Full Article 3 minutes read

Maia Sandu s-a întâlnit cu agricultorii. Ce decizie a luat președinta țării după întrevedere?

Președinta țării, Maia Sandu, s-a întîlnit pe 29 decembrie cu mai mulți reprezentanți ai agricultorilor din țară. Într-un mesaj publicat a doua zi pe pagina sa de Facebook, aceasta a anunțat că va solicita, în continuare, ajutoare externe pentru a sprijini fermierii cei mai afectați.

„Agricultorii se află într-o situație complicată, din cauza secetei din acest an, dar și din cauza indiferenței guvernării. Ei au ieșit în stradă pentru a cere sprijin de la guvern și parlament ca să poată acoperi parțial pierderile suferite din cauza secetei, ca să poată reeșalona creditele, așa încât să poată începe următorul sezon agricol. Din păcate, majoritatea parlamentară din ultimele săptămâni i-a mințit pe oameni și nu a inclus în bugetul pentru 2021 ajutor pentru gospodăriile agricole, așa cum a promis”, a scris Maia Sandu.

Șefa statului a amintit că președintele României, Klaus Iohannis, a anunțat un ajutor de aproximativ 6.000 de tone de motorină pentru fermierii moldoveni.

„I-am îndemnat pe agricultori să propună un mecanism de distribuire a motorinei oferite de partea română. De asemenea, o să cer Ministerului Agriculturii să intermedieze o întâlnire cu reprezentanții sitemului bancar privind dobânda creditelor și identificarea unor soluții pentru reeșalonarea/restructurarea datoriilor pentru creditele contractate anterior”, a precizat președinta.

Maia Sandu a mai scris că, pentru a depăși situația creată de lipsa unei majorități în parlament, va solicita în continuare ajutoare externe pentru a sprijini gospodăriile cele mai afectate. În același timp, aceasta a menționat că va promova proiecte care să soluționeze problemele sistemice din sectorul agricol, inclusiv construirea sistemelor de irigare, așa încât să existe producție agricolă competitivă pe piața locală și pe piețele externe.

***

Agricultorii care au protestat zile în șir în centrul capitalei și-au retras tehnica agricolă. Contactat de NM, directorul executiv al Federației Fermierilor (FNFM) Vasile Mîrzenco, a precizat că decizia a fost luată fiindcă autorizația pe care au obținut-o pentru desfășurarea manifestațiilor va expira pe 31 decembrie. Agricultorul a precizat că decizia privind reluarea protestelor va fi luată în noul an, în funcție de ceea ce vor reuși să obțină din partea guvernului.

Protestele agricultorilor au început încă vara, însă s-au intensificat pe parcursul lunii decembrie, când aceștia și-au adus tehnica agricolă în Piața Marii Adunări Naționale, iar ulterior, în fața parlamentului.

Ciocniri violente s-au produs pe 16 decembrie în fața clădirii parlamentului. Mai mulți agricultori au urcat cu tractoarele pe scările din fața legislativului. Polițiștii au recurs la gaze lacrimogene pentru a dispersa mulțimea.

Fermierii susțin că ajutorul oferit de guvern în contextul secetei din acest an este insuficient. Ei cer compensații de 3000 de lei per hectar și s-au pronunțat împotriva inițiativei anterioare a guvernului de a majora cota TVA de la 8 la 12%.

Manifestanții au avut, însă, și revendicări politice. Aceștia au solicitat demiterea guvernului Chicu, lucru care s-a și întâmplat pe 24 decembrie. Cu toate acestea, fostul președinte Igor Dodon a precizat că decizia nu a avut legătură cu protestele.

PSRM a acuzat că în spatele protestelor inițiate de agricultori ar fi PAS și Maia Sandu, declarații negate de către aceștia, dar și de către fermieri.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: