MAN

MAN-ul lui Ceban, la ușa Curții Constituționale: „În spatele reformei „Restart” se ascunde intenția de a penaliza Chișinăul și Găgăuzia”

Mișcarea Alternativa Națională (MAN) – partid condus de primarul de Chișinău Ion Ceban – a  depus pe 21 martie o sesizare la Curtea Constituțională (CC). Formațiunea politică îi cere Înaltei Curți să verifice constituționalitatea Legii nr. 256, prin care a fost implementată reforma sistemului de asistență socială denumită „Restart”. MAN consideră că reforma guvernării, care lasă municipiul Chișinău și UTA Găgăuzia fără bani de la stat pentru asistenții personali, ar contraveni principiilor constituționale, precum și angajamentelor internaționale ale țării în domeniul protecției sociale.

„Analiza efectuată de către experții MAN a identificat încălcări flagrante ale principiului egalității și nediscriminării, stipulat în articolul 16 din Constituție, precum și încălcări ale dreptului la protecția socială și ale drepturilor persoanelor cu dizabilități, consacrate în articolele 47 și 51 ale legii fundamentale. Mai mult, reforma „Restart” încalcă prevederile Convenției europene pentru protecția drepturilor persoanelor cu dizabilități, la care Republica Moldova este parte”, anunță MAN într-un comunicat emis.

Formațiunea politică consideră că reforma abordează „într-o manieră discriminatorie” serviciile sociale din municipiul Chișinău și UTA Găgăuzia, comparativ cu restul serviciilor sociale din țară, punând în pericol principiul egalității tuturor beneficiarilor acestor servicii.

„MAN subliniază că în spatele reformei „Restart” se ascunde intenția guvernării de a penaliza financiar municipiul Chișinău și UTA Găgăuzia – o politică nedreaptă și inacceptabilă. Este esențial ca toate legile și reformele adoptate de stat să respecte nu doar litera, ci și spiritul Constituției, asigurând protecție și sprijin echitabil pentru toți cetățenii, indiferent de locul unde trăiesc. Prin urmare, solicităm Curții Constituționale să ofere o apreciere justă a acestei legi, în vederea protejării drepturilor și libertăților fundamentale ale cetățenilor Republicii Moldova”, mai anunță sursa citată.

***

Amintim că ministrul Muncii și Protecției Sociale a anunțat la sfârșitul anului trecut că, începând cu 2024, finanțarea serviciului se va face din contul bugetului de stat. Cu o excepție: municipiul Chișinău și Găgăuzia își vor asuma cheltuielile singure. Atunci ministrul Alexei Buzu a explicat că cele două regiuni au suficienți bani pentru a-și onora plățile din cont propriu. Primăria municipiului Chișinău a criticat decizia autorităților și chiar le-a acționat în judecată. Edilul Ion Ceban spunea că municipalitatea nu are bani și a acuzat autoritățile centrale că pasează numeroase sarcini pe umerii primăriilor, fără a oferi, însă, și resurse financiare pentru asta. Deciziile autorităților centrale și municipale au provocat o serie de proteste în capitală.

Pe 15 martie, premierul Dorin Recean a anunțat că Guvernul a inițiat modificarea cadrului legal cu privire la repartizarea veniturilor către bugetele locale și alocarea transferurilor cu destinație specială, pentru a obliga Primăria Chișinău să aloce banii nemijlocit pentru asistenții personali. Recean susținea că prin modificarea respectivă, Guvernul va achita salariile asistenților sociali în locul primăriei și va reține ulterior fondurile alocate de la bugetul primăriei. De cealaltă parte, edilul capitalei l-a acuzat pe premier de „ipocrizie”. Potrivit lui Ion Ceban, Guvernul nu își propune astfel să rezolve problema asistenților, dar să o pună, din nou, pe umerii primăriei. Primarul capitalei anunța ca va ataca decizia în instanță, dacă va fi adoptată.

Pe 20 martie, Alexei Buzu a anunțat că ministerul pe care îl conduce va reangaja, începând din luna mai, cei aproximativ 650 de asistenți personali care au fost demiși de Primăria municipiului Chișinău. Totodată, cele 550 de persoane, cărora le-a fost redusă norma de muncă, vor fi remunerate cu normă întreagă, așa cum a fost până în luna ianuarie a anului curent.

Reamintim în acest context că, începând cu 19 martie, asistenții personali sunt anunțați, prin intermediul mesajelor pe telefonul mobil, despre disponibilitatea de ridicare a plății, care poate fi încasată la orice oficiu poștal. Persoanele care au fost prejudiciate, dar nu au primit SMS, sunt îndemnate să sune la numărul de telefon: 067779370.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Tudor Mardei / NewsMaker

Ceban lansează noi acuzații, după ce a fost interzis în România: „Nicușor Dan i-a întors datoria Maiei Sandu”. Reacția Președinției

Primarul capitalei, Ion Ceban consideră că interdicția sa în spațiul Schengen și în România ar fi o presupusă „înțelegere între președinta Maia Sandu și omologul său din România, Nicușor Dan”. Potrivit lui Ceban, această măsură ar reprezenta o modalitate prin care președintele român „i-ar fi întors datoria” pentru sprijinul acordat de Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS) la alegerile prezidențiale din România. Președinția a respins acuzațiile, catalogându-le drept „nefondate”.

Am văzut azi zâmbetele celor din PAS referitor la situația creată. Acest lucru denotă o simplă situație – este o înțelegere între prima persoană de aici – președintele țării – și președintele României. De ce se întâmplă? Pentru că cineva are de întors datoriile, mă refer la administrația de peste Prut, pentru susținerea și suportul în campania electorală de către PAS, și nemijlocit Maia Sandu, o susținere ilegală. Este o relație personală, pentru că am vorbit cu mulți ambasadori ai statelor din UE care au rămas nedumeriți de situație și nu prea înțeleg ce se întâmplă”, a declarat Ceban într-o intervenție video pe rețelele sociale.

Referitor la acuzațiile că ar fi avut întâlniri cu anumite persoane în contextul campaniei electorale din România, primarul a respins aceste afirmații.

Vreau să vă asigur că toate declarațiile apărute în spațiul public despre faptul că m-aș fi întâlnit cu cineva în preajma campaniei electorale sau în campanie, după campania electorală din România, nu corespund adevărului”, a precizat el.

În privința motivelor oficiale invocate de autoritățile române, care susțin că interdicția a fost impusă din „motive de securitate”, Ion Ceban a afirmat că este „mirat”.

„Sunt mirat că aș putea, în calitate de persoană, chiar și fiind primar al Chișinăului, să prezint un pericol pentru o țară atât de mare ca România, ca să nu mai spun de statele Uniunii Europene. Eu cred că este o aberație”, a mai spus Ceban.

Solicitat de NewsMaker, consilierul șefei statului, Igor Zaharov, a respins acuzațiile lui Ceban, catalogându-le drept „nefondate”.

„Respingem cu fermitate acuzațiile nefondate lansate de respectivul politician”, a subliniat Zaharov.

***

Amintim că, pe 9 iulie, Ministerul de Externe de la București a confirmat că autoritățile naționale au decis impunerea unei interdicții de intrare pe teritoriul României pentru Ion Ceban. Aceasta este valabilă și în întregul spațiu Schengen. Instituția a menționat că măsura a fost luată din „motive de securitate”. Alături de edilul Chișinăului, încă doi cetățeni ai Republicii Moldova au primit interdicții.

În prima sa reacție, Blocul „Alternativa” – din care face parte și MAN, partidul condus de Ion Ceban – a declarat că interdicția ar fi fost luată „la comanda” autoritățile de la Chișinău, care l-ar fi desemnat pe Ceban drept „principalul inamic”. Totodată, blocul a învinuit guvernarea că ar pregăti o serie de „acțiuni represive” împotriva primarului Ion Ceban și a echipei sale.

La rândul său, Ion Ceban a declarat că interdicția împotriva sa este o „răfuială politică” din partea conducerii Republicii Moldova. El a acuzat-o pe președinta Maia Sandu și Partidul Acțiune și Solidaritate că ar utiliza inclusiv instituțiile statului pentru a-l bloca.

Pe de altă parte, ministrul Educației și Cercetării, Dan Perciun, a respins acuzațiile, declarând că măsura are legătură cu faptele edilului. El a evidențiat pozițiile lui pro-ruse manifestate de-a lungul timpului.

De asemenea, Perciun i-a reproșat primarului că „s-a afișat și a susținut tacit un candidat anti-european la președinția României”.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: