Mișcarea Alternativa Națională (MAN) – partid condus de primarul de Chișinău Ion Ceban – a depus pe 21 martie o sesizare la Curtea Constituțională (CC). Formațiunea politică îi cere Înaltei Curți să verifice constituționalitatea Legii nr. 256, prin care a fost implementată reforma sistemului de asistență socială denumită „Restart”. MAN consideră că reforma guvernării, care lasă municipiul Chișinău și UTA Găgăuzia fără bani de la stat pentru asistenții personali, ar contraveni principiilor constituționale, precum și angajamentelor internaționale ale țării în domeniul protecției sociale.
„Analiza efectuată de către experții MAN a identificat încălcări flagrante ale principiului egalității și nediscriminării, stipulat în articolul 16 din Constituție, precum și încălcări ale dreptului la protecția socială și ale drepturilor persoanelor cu dizabilități, consacrate în articolele 47 și 51 ale legii fundamentale. Mai mult, reforma „Restart” încalcă prevederile Convenției europene pentru protecția drepturilor persoanelor cu dizabilități, la care Republica Moldova este parte”, anunță MAN într-un comunicat emis.
Formațiunea politică consideră că reforma abordează „într-o manieră discriminatorie” serviciile sociale din municipiul Chișinău și UTA Găgăuzia, comparativ cu restul serviciilor sociale din țară, punând în pericol principiul egalității tuturor beneficiarilor acestor servicii.
„MAN subliniază că în spatele reformei „Restart” se ascunde intenția guvernării de a penaliza financiar municipiul Chișinău și UTA Găgăuzia – o politică nedreaptă și inacceptabilă. Este esențial ca toate legile și reformele adoptate de stat să respecte nu doar litera, ci și spiritul Constituției, asigurând protecție și sprijin echitabil pentru toți cetățenii, indiferent de locul unde trăiesc. Prin urmare, solicităm Curții Constituționale să ofere o apreciere justă a acestei legi, în vederea protejării drepturilor și libertăților fundamentale ale cetățenilor Republicii Moldova”, mai anunță sursa citată.
***
Amintim că ministrul Muncii și Protecției Sociale a anunțat la sfârșitul anului trecut că, începând cu 2024, finanțarea serviciului se va face din contul bugetului de stat. Cu o excepție: municipiul Chișinău și Găgăuzia își vor asuma cheltuielile singure. Atunci ministrul Alexei Buzu a explicat că cele două regiuni au suficienți bani pentru a-și onora plățile din cont propriu. Primăria municipiului Chișinău a criticat decizia autorităților și chiar le-a acționat în judecată. Edilul Ion Ceban spunea că municipalitatea nu are bani și a acuzat autoritățile centrale că pasează numeroase sarcini pe umerii primăriilor, fără a oferi, însă, și resurse financiare pentru asta. Deciziile autorităților centrale și municipale au provocat o serie de proteste în capitală.
Pe 15 martie, premierul Dorin Recean a anunțat că Guvernul a inițiat modificarea cadrului legal cu privire la repartizarea veniturilor către bugetele locale și alocarea transferurilor cu destinație specială, pentru a obliga Primăria Chișinău să aloce banii nemijlocit pentru asistenții personali. Recean susținea că prin modificarea respectivă, Guvernul va achita salariile asistenților sociali în locul primăriei și va reține ulterior fondurile alocate de la bugetul primăriei. De cealaltă parte, edilul capitalei l-a acuzat pe premier de „ipocrizie”. Potrivit lui Ion Ceban, Guvernul nu își propune astfel să rezolve problema asistenților, dar să o pună, din nou, pe umerii primăriei. Primarul capitalei anunța ca va ataca decizia în instanță, dacă va fi adoptată.
Pe 20 martie, Alexei Buzu a anunțat că ministerul pe care îl conduce va reangaja, începând din luna mai, cei aproximativ 650 de asistenți personali care au fost demiși de Primăria municipiului Chișinău. Totodată, cele 550 de persoane, cărora le-a fost redusă norma de muncă, vor fi remunerate cu normă întreagă, așa cum a fost până în luna ianuarie a anului curent.
Reamintim în acest context că, începând cu 19 martie, asistenții personali sunt anunțați, prin intermediul mesajelor pe telefonul mobil, despre disponibilitatea de ridicare a plății, care poate fi încasată la orice oficiu poștal. Persoanele care au fost prejudiciate, dar nu au primit SMS, sunt îndemnate să sune la numărul de telefon: 067779370.
Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.
Vreți să susțineți ceea ce facem?
Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.
Susțineți NewsMaker!