Mandatul de arestare emis pe numele Anei Ursachi a fost anulat. Care este explicația lui Stoianoglo și ce zice avocata
Full Article 4 minutes read

Mandatul de arestare emis pe numele Anei Ursachi a fost anulat. Care este explicația lui Stoianoglo și ce zice avocata

În Moldova a fost anulat mandatul de arestare emis pe numele avocatei Ana Ursachi. Procurorul general Alexandru Stoianoglo a făcut acest anunț în timpul emisiunii „Despre noi” de la Jurnal TV, din 26 mai. La rândul său, avocata a menționat pentru NM, de ce dosarul său nu a fost clasat până în prezent și ce legătură există cu dosarul penal împotriva fostului procuror general Eduard Harunjen.

„Procurorii au anulat toate restricțiile referitoare la Ana Ursachi”, a declarat Stoianoglo. Totodată, el a subliniat că procuratura este gata să claseze dosarul penal împotriva ei.

Avocata a precizat pentru NM că în luna februarie 2020, instanța a anulat mandatul de arestare emis pe numele ei. O lună mai târziu, procuratura a anulat interdicția de călătorie impusă anterior lui Ursachi. Astfel, avocata poate reveni în Moldova. Însă, potrivit afirmațiilor lui Ursachi, dosarul ei nu va fi clasat prea curând.

Avocata a specificat că dosarul penal împotriva sa a fost deschis încă în anul 2016, de Eduard Harunjen, procurorul general de atunci. Ursachi a subliniat că de la 4 mai 2015, dosarele penale în cazul cărora a expirat termenul de prescripție, puteau fi reluate doar prin judecată. Ursachi a menționat că atunci când trebuia să fie examinată chestiunea cu privire la reluarea cazului său în instanță, șase judecători, cărora le-a fost transmis dosarul spre examinare, au anunțat că „s-au îmbolnăvit”. Atunci, potrivit lui Ursachi, Harunjen a semnat personal ordinul cu privire la reluarea dosarului penal împotriva avoatei, încălcând astfel legea. Avocata a subliniat că Harunjen „nu avea împuterniciri” pentru astfel de acțiuni.

„Imediat ce dosarul meu va fi clasat, ei vor trebui să deschidă o cauză penală împotriva lui Harunjen”, a spus Ursachi.

Ea a menționat că potrivit informațiilor de care dispune, au apărut dificultăți de verificare a dosarului penal deschis pe numele său din cauza că la procuratură „este o opoziție dură care îl apără pe Harunjen”. Ea presupune că acești procurori vor încerca să ajungă cu ea la vreo înțelegere, ca ea să renunțe la cerințele sale. „Eu voi insista ca Harunjen să fie închis”, a subliniat Ursachi. La fel, ea consideră că ar trebui să fie atras la răspundere penală procurorul Dumitru Ștefîrță, care instrumentează dosarul avocatei.

De asemenea, Ursachi a spus că două plângeri de-ale sale sunt examinate la CEDO. Una dintre acestea se referă la mandatul de arestare, a doua – la dosarul deschis ilegal.

Totodată, ea a remarcat că nu dorește ca nemulțumirea sa ce ține de procuratură „să fie asociată cu procurorul general Stoianoglo”. Ea a adăugat că, în opinia sa, Stoianoglo a obținut succese în multe cazuri, inclusiv investigația furtului miliardului și încetarea dosarului penal împotriva Liudmilei Kozlovska, directorul Fondului „Open Dialog”.

Numele avocatei Ana Ursachi a devenit cunoscut pe larg după ce ea a început să se ocupe de dosare de rezonanță și să vorbească deschis împotriva prim-vicepreședintelui PDM Vladimir Plahotniuc. Avocata Ursachi a reprezentat, printre altele, partea apărării în cauzele „grupul Petrenco”, liderul „Partidului Nostru” Renato Usatîi, businessmanul Veaceslav Platon ș.a. La fel, Ursachi a fost o participantă activă la protestele antiguvernamentale organizate de Platforma „Demnitate și Adevăr” și „Blocul roșu” al lui Grigore Petrenco și a criticat public, de nenumărate ori, guvernarea și prim-vicepreședintele Partidului Democrat.

În anul 2016, organele de drept au reluat examinarea dosarului penal deschis în anul 1997. În acest caz, soțul Anei Ursachi a fost acuzat de omor și condamnat la 18 ani privațiune de libertate. 19 ani mai târziu, Ana Ursachi a fost acuzată de complicitate, iar presa loială Partidului Democrat a început s-o numească „avocatul diavolului”.

În luna noiembrie 2016, Ana Ursachi a fost anunțată în căutare internațională. În această perioadă, avocata s-a aflat în Europa și a hotărât să nu revină în Moldova. Ea consideră că dosarul împotriva sa a fost reluat la ordinul personal al lui Plahotniuc.

În luna mai 2017, a devenit cunoscut faptul că s-a deschis un nou dosar penal împotriva Anei Ursachi, în care ea este acuzată de „utilizarea informației de serviciu”. Ana Ursachi a contestat decizia cu privire la atragerea ei în acest dosar în calitate de învinuită, pentru că „avocatul nu poate fi subiect al urmăririi penale în această acuzație”.

Interpol a recunoscut că dosarul lui Ursachi are subtext politic și a refuzat să inițieze urmărirea ei.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: