Marea Dictare Națională: 1.500 de persoane sunt așteptate să-și testeze cunoștințele de limbă română
Full Article 2 minutes read

Marea Dictare Națională: 1.500 de persoane sunt așteptate să-și testeze cunoștințele de limbă română

Cei care doresc să-și testeze cunoștințele la limba română sunt așteptați la Marea Dictare Națională, ediția a II-a, care se va desfășura de Ziua Limbii Române, pe 31 august, în Piața Marii Adunări Naționale. Anunțul a fost făcut de ministrul Educației, Dan Perciun, în cadrul unei conferințe de presă.

La dictare pot participa toți doritorii, de la cei mai mici la cei mai mari, care știu să scrie în limba română. Potrivit ministrului Dan Perciun, ținând cont de interesul sporit față de evenimentul de anul trecut, în acest an Marea Dictare Națională va întruni un număr de trei ori mai mare de participanți, la eveniment fiind așteptați cca 1500 de persoane.

Pentru a găzdui acest număr de participanți, în Piața Marii Adunări Naționale vor fi plasate 750 de bănci care vor asigura capacitatea necesară de locuri. Toți participanții vor primi foi, apă și chipiuri. Participarea este deschisă pentru toți, iar pentru a fi parte a acestui eveniment, doritorii trebuie să se înregistreze pe o platformă disponibilă pe site-ul Ministerului Educației și Cercetării, completând un formular de participare”, spune ministrul.

Dictările vor fi verificate de către o comisie extinsă formată din lingviști, specialiști din instituțiile de învățământ superior, reprezentanți ai ministerului Educației și Cercetării, precum și alte persoane, susține secretara de stat a ministerului Educației, Adriana Cazacu.

La evaluare ne vor servi drept reper regulile din dicționarul Ortografic, Ortoepic și Morfologic al Limbii Române, ediția a treia, publicat sub egida Academiei Române în 2022. Îndemnăm participanții să consulte această sursă”, spune Cazacu.

De asemenea, la evaluare se va ține cont de acuratețea și aranjarea textului în pagină. Ulterior, după evaluare, lucrările vor fi scanate și vor fi expediate participanților prin poșta electronică, astfel încât participanții vor cunoaște ce greșeli au comis și unde trebuie să mai lucreze.

Cei mai buni zece participanți, care vor demonstra abilități remarcabile în scris, vor obține vouchere pentru cărți, în cadrul unei ceremonii de premiere.

***
Marea Dictare Națională este la cea de-a doua ediție și este organizată de Ministerul Educației și Cercetării sub egida Președinției. La prima ediție de anul trecut au participat aproximativ 450 de persoane.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: