Marea Dictare Națională
Maia Sandu/Facebook

Marea Dictare Națională: 1.500 de persoane sunt așteptate să-și testeze cunoștințele de limbă română

Cei care doresc să-și testeze cunoștințele la limba română sunt așteptați la Marea Dictare Națională, ediția a II-a, care se va desfășura de Ziua Limbii Române, pe 31 august, în Piața Marii Adunări Naționale. Anunțul a fost făcut de ministrul Educației, Dan Perciun, în cadrul unei conferințe de presă.

La dictare pot participa toți doritorii, de la cei mai mici la cei mai mari, care știu să scrie în limba română. Potrivit ministrului Dan Perciun, ținând cont de interesul sporit față de evenimentul de anul trecut, în acest an Marea Dictare Națională va întruni un număr de trei ori mai mare de participanți, la eveniment fiind așteptați cca 1500 de persoane.

Pentru a găzdui acest număr de participanți, în Piața Marii Adunări Naționale vor fi plasate 750 de bănci care vor asigura capacitatea necesară de locuri. Toți participanții vor primi foi, apă și chipiuri. Participarea este deschisă pentru toți, iar pentru a fi parte a acestui eveniment, doritorii trebuie să se înregistreze pe o platformă disponibilă pe site-ul Ministerului Educației și Cercetării, completând un formular de participare”, spune ministrul.

Dictările vor fi verificate de către o comisie extinsă formată din lingviști, specialiști din instituțiile de învățământ superior, reprezentanți ai ministerului Educației și Cercetării, precum și alte persoane, susține secretara de stat a ministerului Educației, Adriana Cazacu.

La evaluare ne vor servi drept reper regulile din dicționarul Ortografic, Ortoepic și Morfologic al Limbii Române, ediția a treia, publicat sub egida Academiei Române în 2022. Îndemnăm participanții să consulte această sursă”, spune Cazacu.

De asemenea, la evaluare se va ține cont de acuratețea și aranjarea textului în pagină. Ulterior, după evaluare, lucrările vor fi scanate și vor fi expediate participanților prin poșta electronică, astfel încât participanții vor cunoaște ce greșeli au comis și unde trebuie să mai lucreze.

Cei mai buni zece participanți, care vor demonstra abilități remarcabile în scris, vor obține vouchere pentru cărți, în cadrul unei ceremonii de premiere.

***
Marea Dictare Națională este la cea de-a doua ediție și este organizată de Ministerul Educației și Cercetării sub egida Președinției. La prima ediție de anul trecut au participat aproximativ 450 de persoane.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

pravda.com.ua/foto simbol

Un oraș din vestul Ucrainei, vizat de cel mai masiv atac. Polonia și-a activat avioanele

Noaptea trecută a avut loc cel mai masiv atac asupra orașului Luţk, aflat în vestul Ucrainei. Informația a fost comunicată de primarul localității, care a raportat mai multe incendii și distrugeri. Edilul a precizat că, deocamdată, nu există informații despre victime. Potrivit autorităților locale, în spațiul aerian al regiunii s-au aflat aproximativ 50 de drone și 5 rachete. De cealaltă parte, Comandamentul operațional al forțelor armate poloneze a anunțat că au fost activate avioane poloneze și ale aliaților, pentru a asigura securitatea spațiului aerian al Poloniei, după ce Rusia a lansat atacuri aeriene asupra vestului Ucrainei, în apropiere de granița poloneză.

În jurul orei 02:20, primarul oraşului Luţk Igor Polişciuk i-a îndemnat pe locuitori să se adăpostească într-un loc sigur, anunțând că o dronă de luptă se apropie de localitate. El a precizat, totodată, că în oraș a fost activată apărarea antiaeriană. Ulterior, el a anunțat mai multe serii de drone care se apropiau de oraș.

„Astăzi a avut loc cel mai masiv atac inamic asupra orașului și comunității noastre, cu utilizarea dronelor și rachetelor. Avem incendii și distrugeri ale unor garaje pe teritoriul unuia dintre cooperativele de garaje, precum și un incendiu pe teritoriul uneia dintre întreprinderi. Restul pagubelor sunt în curs de clarificare”, a comunicat primarul către ora 07:00. Totodată, el a precizat că nu există, deocamdată, informații despre eventuale victime.

Șeful administrației militare regionale din Volîn, Ivan Rudnițki, a declarat că în spațiul aerian al regiunii se aflau aproximativ 50 de drone și 5 rachete.

Comandamentul operaţional al forţelor armate poloneze a anunțat că, în dimineața zilei de 9 iulie, au fost activate avioane poloneze şi aliate pentru a asigura siguranţa spaţiului aerian polonez, după ce Rusia a lansat atacuri aeriene vizând vestul Ucrainei, în apropiere de graniţa cu Polonia, relatează News.ro.

„Măsurile luate sunt menite să asigure securitatea în regiunile limitrofe zonelor de risc”, a transmis Comandamentul operaţional al forţelor armate poloneze.

Ministerul rus al Apărării nu a comentat atacul, însă a anunțat în raportul său că, în noaptea de marți spre miercuri, 86 de drone ucrainene au fost doborâte deasupra a nouă regiuni ale Rusiei.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: