24tv.ua

Măsuri pentru susținerea antreprenorilor și a persoanelor care au rămas fără un loc de muncă din cauza pandemiei

Președintele Igor Dodon a anunțat luni, 30 martie, un set de măsuri pentru susținerea antreprenorilor și a persoanelor care au rămas fără un loc de muncă din cauza pandemiei.

Astfel:

1. Întreprinderile care și-au sistat activitatea în urma deciziei Comisiei situații excepționale (HORECA, comerțul, sălile de agrement). La menținerea și achitarea salariilor pentru angajați, statul va restitui în proporție de 100% impozitul pe venit a persoanei fizice, impozitele sociale și impozitul pentru plata asigurării medicale obligatorii. Astfel, din fondul de remunerare a muncii, aceste întreprinderi vor primi din partea statului peste 43-45%. „Aceasta este contribuția statului pentru întreprinderile afectate. Dar asta se va întâmpla în cazul în care salariile vor fi la nivelul celor din februarie și va fi prezentată lista salariaților la data de 1 martie”, a precizat Igor Dodon.

2. Prentru întreprinderile care și-au stopat activitatea, nefiind presate de decizia Comisiei situații excepționale (textilele, cablaj, etc care suferă din cauza stopării comenzilor din străinătate), statul va compensa 60% din suma impozitelor respective.

3. Persoanele care intră în șomaj tehnic. Au dreptul să se adreseze la Oficiul ocupării forței de muncă. „Aceștia trebuie să aibă minimum 9 luni de activitate la această întreprindere pentru a putea solicita o recompensă în mărime de 70-80%. Pentru aceste persoane am majorat de 3 ori fondul de șomaj”, a anunțat șeful statului.

4. Pentru persoanele care nu au ultimele 9 luni muncite sau nu au avut un loc de muncă stabil, statul va garanta salariul minim pe economie, de peste 2 700 de lei. 

Măsurile sunt valabile numai pe perioada stării de urgență și vor intra în vigoare în luna aprilie.

În prezent, în Republica Moldova sunt 263 de cazuri confirmate de COVID-19, inclusiv două decese.

 

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Максим Андреев/NewsMaker

MAE: Plahotniuc nu are pașaport diplomatic moldovenesc valabil

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a comunicat că oligarhul fugar Vladimir Plahotniuc, care a fost arestat în Grecia, nu deține niciun pașaport diplomatic valabil emis de autoritățile Republicii Moldova. Precizare vine în contextul informațiilor poliției elene despre perchezițiile în vila în care se ascundea Plahotniuc, în care au fost găsite 17 pașapoarte false din diferite țări.

Vladimir Plahotniuc în prezent, nu deține un pașaport diplomatic valabil emis de autoritățile Republicii Moldova. Pașaportul i-a fost anulat imediat după încetarea mandatului de deputat și radiat din evidențele ministerului, conform procedurilor legale. Autoritățile competente, naționale și internaționale, au fost informate în mod corespunzător”, a transmis MAE.

Amintim că, pe 22 iulie, oligarhul fugar Vladimir Plahotniuc a fost reținut în Grecia. Presa a scris că, împreună cu Plahotniuc, a mai fost reținut ex-deputatul Constantin Țuțu, considerat omul de încredere al oligarhului. Informația nu a fost, însă, confirmată oficial de autoritățile din Republica Moldova.

Potrivit presei, Plahotniuc și Țuțu locuiau de mai mult timp într-o vilă luxoasă din sudul Atenei. Poliția greacă a percheziționat deja locuința, unde a depistat aproximativ 155 000 de euro, 17 pașapoarte false din diverse state, telefoane mobile și computere, precum și câteva ceasuri de lux. De asemenea, oamenii legii au confiscat un automobil marca Skoda Kodiaq, folosit de Plahotniuc pentru deplasări.

Pe 23 iulie, Procuratura Generală a Republicii Moldova a comunicat, cu referire la datele autorităților elene, că Plahotniuc a fost plasat în arest preventiv pentru 40 de zile. În ajun, Ministerul Justiției al Republicii Moldova a anunțat deja că a demarat procedurile de extrădare.

Vladimir Plahotniuc a părăsit Republica Moldova în iunie 2019, atunci când democrații au pierdut puterea. Oligarhul, care se afla în urmărire internațională, este învinuit în țara noastră de comiterea mai multor infracțiuni, printre care: crearea și conducerea unei organizații criminale, escrocherie în proporții deosebit de mari, precum și spălare de bani în proporții deosebit de mari.

Pe de altă parte, Constantin Țuțu este vizat într-o cauză penală pornită pe faptul îmbogăţirii ilicite, în perioada anilor 2014 – 2018. Ca și Plahotniuc, Țuțu se afla în lista persoanelor date în căutare internațională.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: