Președintele Igor Dodon a anunțat luni, 30 martie, un set de măsuri pentru susținerea antreprenorilor și a persoanelor care au rămas fără un loc de muncă din cauza pandemiei.
Astfel:
1. Întreprinderile care și-au sistat activitatea în urma deciziei Comisiei situații excepționale (HORECA, comerțul, sălile de agrement). La menținerea și achitarea salariilor pentru angajați, statul va restitui în proporție de 100% impozitul pe venit a persoanei fizice, impozitele sociale și impozitul pentru plata asigurării medicale obligatorii. Astfel, din fondul de remunerare a muncii, aceste întreprinderi vor primi din partea statului peste 43-45%. „Aceasta este contribuția statului pentru întreprinderile afectate. Dar asta se va întâmpla în cazul în care salariile vor fi la nivelul celor din februarie și va fi prezentată lista salariaților la data de 1 martie”, a precizat Igor Dodon.
2. Prentru întreprinderile care și-au stopat activitatea, nefiind presate de decizia Comisiei situații excepționale (textilele, cablaj, etc care suferă din cauza stopării comenzilor din străinătate), statul va compensa 60% din suma impozitelor respective.
3. Persoanele care intră în șomaj tehnic. Au dreptul să se adreseze la Oficiul ocupării forței de muncă. „Aceștia trebuie să aibă minimum 9 luni de activitate la această întreprindere pentru a putea solicita o recompensă în mărime de 70-80%. Pentru aceste persoane am majorat de 3 ori fondul de șomaj”, a anunțat șeful statului.
4. Pentru persoanele care nu au ultimele 9 luni muncite sau nu au avut un loc de muncă stabil, statul va garanta salariul minim pe economie, de peste 2 700 de lei.
Măsurile sunt valabile numai pe perioada stării de urgență și vor intra în vigoare în luna aprilie.
În prezent, în Republica Moldova sunt 263 de cazuri confirmate de COVID-19, inclusiv două decese.