Medicii au reușit să vindece un pacient care avea HIV. Acesta este doar al treilea caz din lume
Full Article 3 minutes read

Medicii au reușit să vindece un pacient care avea HIV. Acesta este doar al treilea caz din lume

Singurul tratament HIV disponibil astăzi este terapia antiretrovială, care permite să fie oprită reproducerea particulelor de virus în sânge și să prevină dezvoltarea SIDA, însă virusul nu dispare complet. Cu toate acestea, uneori, medicii reușesc să realizeze acest lucru – până acum există doar trei astfel de cazuri în lume, iar ultimul a devenit cunoscut chiar zilele trecute, scrie holod.media.

La sfârșitul lunii februarie 2023, revista Nature a povestit povestea unui pacient de 53 de ani care s-a putut recupera după infecția cu HIV. În 2013, o echipă de cercetători germani a îndepărtat celulele canceroase din măduva osoasă a unui bărbat cu HIV și leucemie și apoi i-a transplantat celule stem cu o mutație specifică. Această mutație împiedică eliberarea proteinei CCR5 la suprafața celulelor, cu ajutorul căreia HIV pătrunde în ele. Astfel, celulele măduvei osoase și sângele unui bărbat au devenit rezistente la virus. 

După transplant, pacientul a primit terapie standard timp de cinci ani, ceea ce reduce concentrația virusului în organism. Cu toate acestea, oamenii de știință au continuat să găsească celule imunitare care au răspuns în mod specific la HIV, ceea ce înseamnă că virusul a persistat în organism. Atunci când celulele sale imunitare, care sunt în mod normal atacate de HIV, au fost injectate în șoareci, virusul nu s-a replicat. În 2018, pacienta a încetat să ia terapie.

„Pacientul din Londra”

În mai 2020, s-a aflat despre un alt caz în care o persoană s-a vindecat de HIV. Venezueleanul Adam Castillejo din Londra, în vârstă de 40 de ani, a suferit și el de cancer de sânge: avea limfom Hodgkin. Castillejo a trecut printr-un transplant de celule de măduvă osoasă – celule „noi” și i-a oferit protecție împotriva HIV. La doi ani și jumătate de la terminarea terapiei antiretrovirale, în sângele său nu s-au găsit particule active ale virusului.

„Pacientul din Berlin”

Timothy Ray Brown a fost prima persoană din lume vindecată de HIV. În 1995, când Brown avea 29 de ani, a fost diagnosticat cu HIV, iar 11 ani mai târziu a fost diagnosticat cu cancer de sânge (leucemie mieloidă acută). 

În 2007, Brown a suferit și un transplant de măduvă osoasă pentru a trata leucemia. La trei ani de la procedura și de la încetarea terapiei antiretrovirale, cercetătorii nu au găsit HIV în sângele lui. 

La 12 ani de la transplantul de celule, Brown a avut o recidivă a cancerului de sânge, iar în septembrie 2020, boala a progresat până la ultima etapă. Pe 29 septembrie 2020, Brown a murit la vârsta de 54 de ani.

Se poate vindeca toată lumea dacă funcționează?

Profesorul Ravindra Kumar Gupta de la Universitatea din Cambridge a spus că terapia cu celule stem este o ultimă soluție – doar pentru pacienții cu HIV care „au și cancere de sânge care pun viața în pericol” – leucemia este una dintre ele. 

„Un astfel de tratament nu ar fi oferit pe scară largă pacienților cu HIV care urmează tratament antiretroviral de succes”, a spus Gupta. Alți experți i -au susținut cuvintele și au spus că o astfel de procedură nu poate fi efectuată pe toți pacienții cu HIV, deoarece riscurile sunt prea mari.

Cu toate acestea, după cum a spus Andrew Friedman, specialist în boli infecțioase și medic consultant onorific la Universitatea Cardiff , deși acest tip de tratament este nepotrivit pentru milioane de oameni care trăiesc cu HIV, ar putea ajuta la dezvoltarea unui remediu pentru virus.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: