Medicii din Moldova, atrași în România? Cum vrea Bucureștiul să acopere deficitul acut de cadre medicale
Full Article 2 minutes read

Medicii din Moldova, atrași în România? Cum vrea Bucureștiul să acopere deficitul acut de cadre medicale

România ar putea apela la medici din afara Uniunii Europene pentru a acoperi deficitul de personal din domeniul sănătății. Autorităţile caută soluţii pentru cadrul legal. Anunțul a fost făcut de ministrul Sănătăţii al României, Alexandru Rafila, scrie presa locală

„Vă spun un lucru în premieră. Vom organiza o întâlnire regională la nivel înalt, anul viitor, în luna martie, în România, care are ca subiect exact probleme legate de resursa umană în sănătate. Participă reprezentanţi ai celor 53 de state membre ale regiunii europene OMS, reprezentanţi ai Comisiei Europene vor fi prezenţi. Ne dorim să găsim, să aducem în dezbatere să găsim soluţii, pentru că recunoaşterea calificării profesionale în Uniunea Europeană este foarte strictă şi nu poate fi făcută oricum”, a declarat Alexandru Rafila.

Ministrul Sănătății român spune că este necesar ca țara să adopte același model de recunoaştere a calificărilor profesionaleca ca și celelalte state.

„Şi trebuie să găsim pârghiile prin care şi eventualul flux de personal medical calificat din alte ţări decât din Uniunea Europeană să fie posibil, dar în nişte condiţii reglementate, care să poată să fie eventual aplicate, inclusiv proceduri de echivalare sau de completare a studiilor în ţările membre ale Uniunii Europene, pentru că România trebuie să adopte acelaşi model ca şi celelalte state, recunoaşterea calificărilor profesionale fiind unul dintre capitolele care au fost dezbătute şi încheiate în momentul aderării României la 1 ianuarie 2007”, a adăugat el.

România se confruntă cu un deficit de personal sanitar după ce zeci de mii de medici și asistente au plecat în statele din vestul UE.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: