„Mesaje false”. Ministerul Educației, reacție la declarațiile lui Ceban că unii angajați din școli își vor pierde locul de muncă
Full Article 3 minutes read

„Mesaje false”. Ministerul Educației, reacție la declarațiile lui Ceban că unii angajați din școli își vor pierde locul de muncă

Edilul capitalei Ion Ceban a menționat că „mai mulți angajați din învățământ vor rămâne fără locul de muncă”, urmare a unui ordin semnat de ministrul Educației. „Primii vizați care își vor pierde locul de muncă sunt psihologii, psihopedagogii, conducătorii de cerc, directorii adjuncți”, a enumerat Ceban. De cealaltă parte, Ministerul Educației a declarat că numărul de angajați nu va fi redus, ci majorat. Potrivit instituției, documentul prevede o creștere a numărului de specialiști în școli. 

În seara zilei de 15 martie, edilul capitalei Ion Ceban a scris pe rețelele de socializare că „mai mulți angajați din învățământ vor rămâne fără locul de muncă în baza Ordinului nr. 1338, semnat, la 01 noiembrie 2023, de ministrul Educației”.

Din 01 august 2024, vor fi disponibilizați angajați din școlile din țară. Ordinul semnat OBLIGĂ ca statele de personal din școli să fie ajustate în funcție de numărul de elevi. Cele mai afectate vor fi școlile cu până la 200 de elevi. Primii vizați care își vor pierde locul de muncă sunt psihologii, psihopedagogii, conducătorii de cerc, directorii adjuncți, dar și mulți alți angajați. Documentul Guvernului OBLIGĂ administrațiile mai multor școli din municipiul Chișinău să disponibilizeze zeci de cadre didactice și auxiliare. Deja directorii ne contactează și întreabă ce să facă”, a adăugat Ceban.

Pe 16 martie, reprezentanții Ministerului Educației și Cercetării al Republicii Moldova au dezmințit afirmațiile primarului. Instituția a spus că urmare a ultimelor modificări, școlile au posibilitatea de a angaja un număr mai mare de specialiști.

Contrar speculațiilor lansate de primar, noile state de personal permit angajarea unui număr mai mare de specialiști de care școlile au nevoie pentru a asigura acces la educație pentru toți copiii. Astfel, urmare a modificărilor propuse de Ministerul Educației și Cercetării, școlile au posibilitatea de a angaja personal adițional pentru gestionarea bazei de date a instituției, pentru managementul resurselor umane și a acoperi alte necesități ale instituțiilor de învățământ”, a comunicat instituția.

Ministerul a mai spus că „statele de personal au fost modificate în anul 2023, pentru prima dată după 24 de ani de la elaborare” și că „înainte de a fi aprobate, noile state de personal au fost discutate pe larg, inclusiv cu directorii instituțiilor de învățământ din Chișinău, iar versiunea finală reflectă toate propunerile constructive înaintate în cadrul dezbaterilor publice”.

Comparativ cu statele de personal adoptate în 1999, actualul document prevede o creștere a numărului de unități care pot fi angajate în instituțiile educaționale. A fost majorat numărul de unități de psiholog în special în școlile mici, au fost incluse unități pentru psihopedagogi, logopezi și cadre didactice de sprijin care nu existau în documentul precedent. A fost majorat inclusiv numărul de unități acordate pentru funcția de director adjunct în școlile mici. Ministerul va prezenta în scurt timp o analiză detaliată, poziție cu poziție, a statelor de personal pentru că mesajele false ale primarului general, care induc confuzie în sistem, nu mai pot fi tolerate. Acuzațiile lansate de primar sunt o încercare de a distrage atenția de la sistarea finanțării de către primărie a orelor conducătorilor de cerc și a grupelor cu program prelungit”, au conchis reprezentanții Ministerului.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: