Președinta țării Maia Sandu a adresat un mesaj de felicitare cu ocazia Zilei Limbii Române, marcată în data de 31 august. Șefa statului a amintit că limba română este maternă pentru majoritatea cetățenilor Republicii Moldova și a menționat că autorităție trebuie să lanseze un program național de studiere pentru persoanele ale căror limbă maternă este alta decât româna.
„De Ziua Limbii Române îmi doresc să cinstim și să cunoaștem limba care este maternă pentru patru din cinci cetățeni ai țării noastre. Îmi doresc ca limba română să devină numitor comun pentru toți cetățenii Republicii Moldova, indiferent care ar fi limba lor maternă și să funcționeze aici în armonie cu celelalte limbi: ucraineana, rusa, găgăuza, bulgara ș.a. Limba română poate fi patria tuturor cetățenilor noștri. Pentru aceasta, trebuie să lansăm un program național de studiere a limbii române pentru vorbitorii de alte limbi – cursuri de calitate, accesibile tuturor vârstelor, producție media în română, oferte educaționale predate în română, care corespund rigorilor vremii și pieței muncii. Avem o limbă frumoasă, trebuie să o facem atractivă și pentru cei care nu o cunosc”, a menționat președinta țării.
Maia Sandu s-a referit și la moldovenii din diaspora.
„Acum, mulți dintre copiii moldovenilor care cresc departe de Moldova nu-și mai vorbesc limba și e păcat. Păstrarea interesului pentru limba noastră e datoria fiecăruia dintre noi, dar e și datoria statului. Haideți să facem astfel încât toți copiii noștri să-și dorească să vorbească limba română”, a mai spus șefa statului.
***
Academia de Științe a lansat un apel către șefa statului, premier și președintele parlamentului de a schimba articolul 13 din Constituție care se referă la denumirea limbii de stat. Pentru modificarea Constituției este nevoie de 67 de voturi în Parlament. În prezent, fracțiunea PAS cuprinde 63 de parlamentari. Președintele Parlamentului Igor Grosu a declarat că va depune efort pentru ca inițiativa să fie implementată.