RuCompromat

Miliardar rus, despre viața după sancțiuni. Poate cheltui maximum £2 500 pe lună: „Sunt nevoit să fac singur curat, este neașteptat după 35 de ani”

Miliardarul rus Mihail Fridman a oferit un interviu pentru portalul Bloomberg, în care a povestit ce crede despre războiul din Ucraina și cum s-a schimbat viața sa după ce a fost inclus în lista persoanelor vizate de sancțiuni. Acesta susține că nu știe cum să trăiască mai departe, întrucât ar fi „captiv” la Londra: conturile sale sunt înghețate, acesta având dreptul să cheltuiască nu mai mult de 2 500 de lire sterline pe lună. „Nu pot nici să achit curățenia, sunt nevoit să fac curat singur”, s-a plâns acesta.

Fondatorul și coproprietarul „Alfa-bank” Mihail Fridman a povestit într-un interviu pentru Bloomberg ce crede despre invazia Rusiei în Ucraina și cum i s-a schimbat viața după ce a intrat în lista persoanelor sancționate.

Despre atacul asupra Ucrainei 

„Știam de la bun început că Ucraina se va opune”, a declarat omul de afaceri, care este originar din Lvov.

Miliardarul rus spune că nu și-a putut imagina că Vladimir Putin va decide un atac de amploare asupra Ucrainei. Pe 25 februarie, la o zi după anunțul cu privire la „operațiunea specială”, Fridman a expediat o scrisoare angajaților holdingului de investiții LetterOne și a calificat drept „tragedie” cele întâmplate. El a făcut îndemn la pace, însă nu l-a criticat la modul direct pe președintele rus.

Cu toate acestea, Mihail Fridman consideră că revenirea sa în Rusia i-ar putea pune în pericol siguranța.

Despre sancțiuni 

„Am fost șocat. Pur și simplu nu înțelegeam ce spune”, își amintește Fridman reacția pe care a avut-o când avocatul i-a spus că numele său a fost introdus în lista persoanelor sancționate, ceea ce înseamnă limitarea libertății sale de deplasare, precum și înghețarea conturilor.

„Europa nu înțelege cum stau lucrurile în Rusia”, este convins omul de afaceri. „În caz contrar, nu ar adopta sancțiuni față de oligarhi și oameni de afaceri. (…) Dacă UE consideră că eu pot să vin la Putin și să îi spun să înceteze războiul, iar el mă va asculta, mă tem că stăm foarte prost. Asta înseamnă că cei care adoptă astfel de decizii pur și simplu nu înțeleg ce se întâmplă în Rusia. Iar asta e periculos”, a menționat acesta.

Antreprenorul a mai spus că era de părere că relația sa cu Occidentul, parteneriatul cu companiile din Vest sau, de exemplu, programul de stagiu internațional în cadrul Alfa Fellowship îl vor proteja de sancțiuni.

„Am crezut sincer că suntem prietenii lumii vestice și că nu putem fi pedepsiți”, a spus Fridman.

Despre Putin și politică 

Mihail Fridman susține că nu a avut niciodată întrevederi tet-a-tet cu Vladimir Putin, ci doar unele comune cu alți oameni de afaceri. Miliardarul susține că liderul de la Kremlin păstrează distanța, iar „să îi spui lui Putin ceva împotriva războiului este egal cu sinuciderea”.

Bancherul rus mai spune că a încercat mereu să se țină la distanță de politică, iar acum regretă că a comunicat prea puțin cu prietenul său, Boris Nemțov. Ar fi făcut-o din teama că relația i-ar putea influența negativ afacerea. La fel, în 2012, i-a spus lui Vladimir Așurkov să plece din grupul „Alfa”, din cauza legăturii acestuia cu Alexei Navalnîi.

Despre viață 

Fridman a povestit cu ce probleme se confruntă la Londra după adoptarea sancțiunilor. După ce Marea Britanie s-a alăturat sancțiunilor UE, omul de afaceri este nevoit să ceară voie de la autoritățile britanice ca să își cheltuiască banii, iar acestea examinează cât de justificată este solicitarea. Potrivit Bloomberg, în prezent, bancherul rus are acces la circa 2500 de lire sterline pe lună.

Miliardarul susține că îi sunt blocate cardul bancar și conturile și nu poate să plătească nici măcar pentru curățenie: „Acum sunt nevoit să fac curat eu însumi. Este normal. Când eram student, trăiam în cinci la cămin. Însă după 35 de ani este neașteptat”.

„Însă problemele mele nici nu se compară cu cele ale ucrainenilor”, a adăugat Fridman.

Omul de afaceri deține și cetățenia Israelului, însă susține că nu intenționează să plece acolo, pentru că nu are o casă, iar banii îi sunt înghețați. „Sunt în captivitate aici”, spune acesta.

Acesta mai susține că nu deține vreun iaht sau avion – doar o casă la Londra, una la Moscova și un apartament la Lvov, care a aparținut părinților săi. În prezent, potrivit acestuia, acolo locuiesc 15 refugiați ucraineni.

„Nu știu cum să trăiesc mai departe, pur și simplu nu știu”, a mai spus omul de afaceri.

***

Coproprietarii „Alfa-bank” Mihail Fridman și Petr Aven au nimerit în lista sancțiunilor UE pe 28 februarie. În data de 15 martie și Marea Britanie s-a alăturat măsurilor punitive. Miliardarii au anunțat că vor contesta decizia.

Rusia a devenit deja cea mai sancționată țară din lume. După invazia Ucrainei, a întrecut la acest capitol Coreea de Nord și Iranul.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

ТАСС

De la organizație teroristă la putere legitimă: Rusia – prima țară care a recunoscut oficial regimul taliban din Afganistan

În Rusia a fost recunoscut oficial Emiratul Islamic al Afganistanului — o entitate statală condusă de mișcarea „Taliban”, scrie The Moscow Times cu referire la Ministerul rus al Afacerilor Externe. Potrivit instituției, adjunctul ministrului Afacerilor Externe, Andrei Rudenko, a primit copiile scrisorilor de acreditare de la noul ambasador afgan la Moscova, Gul Hasan.

Ambasadorul rus la Kabul, Dmitri Jirnov, a spus că decizia de recunoaștere a fost luată de președintele rus Vladimir Putin, la propunerea ministrului de Externe, Serghei Lavrov.

Confirmarea simbolică a recunoașterii a fost arborarea noului steag al Afganistanului deasupra ambasadei de la Moscova. Potrivit TASS, este vorba despre un drapel alb, cu textul șahadei — mărturisirea islamică de credință într-un singur Dumnezeu. După preluarea puterii în 2021, „Talibanul” a interzis fostul drapel național, compus din dungi negre, roșii și verzi, înlocuindu-l cu acest simbol religios.

În declarația sa, Ministerul rus al Afacerilor Externe a subliniat perspectivele extinderii cooperării comercial-economice cu Kabulul, acordând o atenție deosebită proiectelor din domeniile energiei, transportului, agriculturii și infrastructurii. De asemenea, Rusia și-a exprimat disponibilitatea de a continua să ofere sprijin în domeniul securității și în lupta împotriva terorismului și a criminalității legate de droguri. A fost menționată separat și intenția de a aprofunda legăturile în educație, sport, cultură și domeniul umanitar.

The Moscow Times menționează că Rusia a devenit, astfel, prima țară din lume care a recunoscut oficial Emiratul Islamic al Afganistanului, deși mișcarea „Taliban” era considerată până de curând organizație teroristă în Federația Rusă. În decembrie 2024, Duma de Stat a adoptat o lege care permite excluderea „Talibanului” din lista respectivă, iar pe 17 aprilie 2025, Curtea Supremă a Federației Ruse a anulat oficial interdicția privind activitatea acestei mișcări în țară.

***

După preluarea puterii în Afganistan, în 2021, mișcarea „Taliban” a format propriul guvern, instaurând un regim criticat pentru represiunile sistematice. Regimul a acordat o atenție restrângerii drepturilor femeilor: au fost introduse interdicții privind educația și libertatea de mișcare, au fost reintroduse pedepsele corporale și creat un departament special pentru „păstrarea valorilor jihadului”. Potrivit sursei, deși din 2003 „Talibanul” a fost recunoscut în Rusia ca organizație teroristă, cooperarea dintre Moscova și această mișcare s-a intensificat după începutul războiului din Ucraina. Chiar și înainte de recunoașterea oficială, reprezentanți ai conducerii talibane participau în mod regulat la evenimente alături de oficiali ruși, inclusiv Vladimir Putin. Iar ministrul de Externe, Serghei Lavrov, i-a numit pe reprezentanții „Talibanului” drept „oameni raționali”.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: