Miliardar rus, despre viața după sancțiuni. Poate cheltui maximum £2 500 pe lună: „Sunt nevoit să fac singur curat, este neașteptat după 35 de ani”
Full Article 5 minutes read

Miliardar rus, despre viața după sancțiuni. Poate cheltui maximum £2 500 pe lună: „Sunt nevoit să fac singur curat, este neașteptat după 35 de ani”

Miliardarul rus Mihail Fridman a oferit un interviu pentru portalul Bloomberg, în care a povestit ce crede despre războiul din Ucraina și cum s-a schimbat viața sa după ce a fost inclus în lista persoanelor vizate de sancțiuni. Acesta susține că nu știe cum să trăiască mai departe, întrucât ar fi „captiv” la Londra: conturile sale sunt înghețate, acesta având dreptul să cheltuiască nu mai mult de 2 500 de lire sterline pe lună. „Nu pot nici să achit curățenia, sunt nevoit să fac curat singur”, s-a plâns acesta.

Fondatorul și coproprietarul „Alfa-bank” Mihail Fridman a povestit într-un interviu pentru Bloomberg ce crede despre invazia Rusiei în Ucraina și cum i s-a schimbat viața după ce a intrat în lista persoanelor sancționate.

Despre atacul asupra Ucrainei 

„Știam de la bun început că Ucraina se va opune”, a declarat omul de afaceri, care este originar din Lvov.

Miliardarul rus spune că nu și-a putut imagina că Vladimir Putin va decide un atac de amploare asupra Ucrainei. Pe 25 februarie, la o zi după anunțul cu privire la „operațiunea specială”, Fridman a expediat o scrisoare angajaților holdingului de investiții LetterOne și a calificat drept „tragedie” cele întâmplate. El a făcut îndemn la pace, însă nu l-a criticat la modul direct pe președintele rus.

Cu toate acestea, Mihail Fridman consideră că revenirea sa în Rusia i-ar putea pune în pericol siguranța.

Despre sancțiuni 

„Am fost șocat. Pur și simplu nu înțelegeam ce spune”, își amintește Fridman reacția pe care a avut-o când avocatul i-a spus că numele său a fost introdus în lista persoanelor sancționate, ceea ce înseamnă limitarea libertății sale de deplasare, precum și înghețarea conturilor.

„Europa nu înțelege cum stau lucrurile în Rusia”, este convins omul de afaceri. „În caz contrar, nu ar adopta sancțiuni față de oligarhi și oameni de afaceri. (…) Dacă UE consideră că eu pot să vin la Putin și să îi spun să înceteze războiul, iar el mă va asculta, mă tem că stăm foarte prost. Asta înseamnă că cei care adoptă astfel de decizii pur și simplu nu înțeleg ce se întâmplă în Rusia. Iar asta e periculos”, a menționat acesta.

Antreprenorul a mai spus că era de părere că relația sa cu Occidentul, parteneriatul cu companiile din Vest sau, de exemplu, programul de stagiu internațional în cadrul Alfa Fellowship îl vor proteja de sancțiuni.

„Am crezut sincer că suntem prietenii lumii vestice și că nu putem fi pedepsiți”, a spus Fridman.

Despre Putin și politică 

Mihail Fridman susține că nu a avut niciodată întrevederi tet-a-tet cu Vladimir Putin, ci doar unele comune cu alți oameni de afaceri. Miliardarul susține că liderul de la Kremlin păstrează distanța, iar „să îi spui lui Putin ceva împotriva războiului este egal cu sinuciderea”.

Bancherul rus mai spune că a încercat mereu să se țină la distanță de politică, iar acum regretă că a comunicat prea puțin cu prietenul său, Boris Nemțov. Ar fi făcut-o din teama că relația i-ar putea influența negativ afacerea. La fel, în 2012, i-a spus lui Vladimir Așurkov să plece din grupul „Alfa”, din cauza legăturii acestuia cu Alexei Navalnîi.

Despre viață 

Fridman a povestit cu ce probleme se confruntă la Londra după adoptarea sancțiunilor. După ce Marea Britanie s-a alăturat sancțiunilor UE, omul de afaceri este nevoit să ceară voie de la autoritățile britanice ca să își cheltuiască banii, iar acestea examinează cât de justificată este solicitarea. Potrivit Bloomberg, în prezent, bancherul rus are acces la circa 2500 de lire sterline pe lună.

Miliardarul susține că îi sunt blocate cardul bancar și conturile și nu poate să plătească nici măcar pentru curățenie: „Acum sunt nevoit să fac curat eu însumi. Este normal. Când eram student, trăiam în cinci la cămin. Însă după 35 de ani este neașteptat”.

„Însă problemele mele nici nu se compară cu cele ale ucrainenilor”, a adăugat Fridman.

Omul de afaceri deține și cetățenia Israelului, însă susține că nu intenționează să plece acolo, pentru că nu are o casă, iar banii îi sunt înghețați. „Sunt în captivitate aici”, spune acesta.

Acesta mai susține că nu deține vreun iaht sau avion – doar o casă la Londra, una la Moscova și un apartament la Lvov, care a aparținut părinților săi. În prezent, potrivit acestuia, acolo locuiesc 15 refugiați ucraineni.

„Nu știu cum să trăiesc mai departe, pur și simplu nu știu”, a mai spus omul de afaceri.

***

Coproprietarii „Alfa-bank” Mihail Fridman și Petr Aven au nimerit în lista sancțiunilor UE pe 28 februarie. În data de 15 martie și Marea Britanie s-a alăturat măsurilor punitive. Miliardarii au anunțat că vor contesta decizia.

Rusia a devenit deja cea mai sancționată țară din lume. După invazia Ucrainei, a întrecut la acest capitol Coreea de Nord și Iranul.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: