RuCompromat

Miliardarul rus Mihail Fridman, din nou în bucluc. Ucraina i-a arestat active în mărime de $15,5 mln

Miliardarul rus Mihail Fridman, care se plângea într-un interviu că, din cauza sancțiunilor, nu poate angaja nici măcar o persoană care să-i facă curățenie în casă, are din nou probleme financiare. La solicitarea procurorilor ucraineni, i-au fost arestate active în mărime de $15,5 mln.

Instanța de judecată a dat curs solicitării procurorilor, privind arestarea activelor companiilor cipriote, controlate de Fridman și partenerii săi. Mijloacele financiare au fost plasate pe conturile uneia dintre cele mai mari bănci din Ucraina. Denumirea acesteia nu a fost indicată.

Potrivit anchetei, Fridman, împreună cu alți antreprenori, ar fi încercat să-și legalizeze activele companiilor din Cipru prin contracte fictive și să scoată circa $36 mln din sistemul bancar al Ucrainei. Parțial acest lucru a fost realizat, însă restul banilor au fost arestați. Oamenii de afaceri ar fi încercat în acest mod să-și protejeze activele de sancțiuni, potrivit Procuraturii Generale a Ucrainei.

Coproprietarii „Alfa-bank” Mihail Fridman și Petr Aven au nimerit în lista sancțiunilor UE pe 28 februarie. În data de 15 martie și Marea Britanie s-a alăturat măsurilor punitive. Miliardarii au anunțat că vor contesta decizia.

Potrivit Bloomberg, înainte de război, averea lui Fridman era estimată la $14 miliarde. Din cauza sancțiunilor, fondatorul și coproprietarul „Alfa-bank” Mihail Fridman are acces la doar circa 2500 de lire sterline pe lună.

Rusia a devenit deja cea mai sancționată țară din lume. După invazia Ucrainei, a întrecut la acest capitol Coreea de Nord și Iranul.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Comisia Electorală Centrală

CEC sesizează Ministerul Justiției: patru partide riscă limitarea activității sau dizolvarea

Comisia Electorală Centrală (CEC) a constatat, în cadrul ședinței din 19 iulie, că 58 de formațiuni politice din totalul de 66 au prezentat în termen rapoartele privind gestiunea financiară pentru primul semestru al anului 2025. Totodată, CEC a decis să sesizeze Ministerul Justiției despre încălcările repetate privind finanțarea activității partidelor politice comise de către Partidul Socialist din Moldova, Partidul Politic Forța de Alternativă și de Salvare a Moldovei, Partidul Conservator și Partidul Politic „Şansă”.

Potrivit CEC, Partidul Politic Partidul Acasă Construim Europa „PACE” a depus raportul cu depășirea termenului. Alte șapte formațiuni politice nu au prezentat raportul privind gestiunea financiară pentru primul semestru al anului 2025:

  • Partidul Socialist din Moldova
  • Partidul Conservator
  • Partidul Politic „Șansă”
  • Partidul Politic Forța de Alternativă și de Salvare a Moldovei
  • Partidul Politic „FENIX MOLDOVA”
  • Partidul Regiunilor din Moldova (dizolvat)
  • Partidul „Moldova Unită – Единая Молдова” (dizolvat)

CEC menționează că Partidul Socialist din Moldova a transmis raportul pe suport de hârtie, semnat de o persoană neconfirmată oficial ca trezorier, iar Partidul Politic „Șansă” a trimis documentul cu întârziere, tot în format fizic, fiind semnat electronic doar de președintele partidului – ceea ce contravine prevederilor legale.

În acest context, CEC a decis să sesizeze suplimentar Ministerul Justiției cu privire la încălcările repetate comise de patru formațiuni, pentru anexarea la probatoriul existent în cadrul litigiilor aflate pe rolul instanțelor de judecată a constatărilor făcute de CEC:

  • Partidul Socialist din Moldova și Partidul Politic Forța de Alternativă și de Salvare a Moldovei – în vederea limitării activității acestora;
  • Partidul Conservator și Partidul Politic „Șansă” – în vederea dizolvării.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: