Ministerul Culturii a publicat rezultatele anchetei de serviciu în privința directoarei interimare a Instituției Publice Ansamblul Național Academic de Dansuri Popular „Joc”, Aliona Strîmbeanu, în urma căreia a fost concediată. Investigația a constat mai multe încălcări în activitatea lui Strîmbeanu, printre care și admiterea utilizării ilegale a costumelor ansamblului. Articolele vestimentare au fost purtate ilicit inclusiv de membrii ansamblului care au dansat în Sankt Petersburg, la un eveniment organizat de fugarul Ilan Șor.
După ce în spațiul public a devenit cunoscut faptul că câțiva dansatori ai Ansamblului „Joc” au dansat la un eveniment organizat de fugarul Ilan Șor, condamnat la 15 ani de închisoare în dosarul „Frauda bancară”, la Sankt Petersburg, Aliona Strîmbeanu a fost invitată la Ministerul Culturii pentru a prezenta explicații. Potrivit unui comunicat emis de Ministerul Culturii, directoarea interimară a recunoscut faptul că artiștii care au dansat în Rusia au purtat costumele din garderoba Ansamblului „Joc”.
Ulterior, Ministerul Culturii a emis un ordin prin care a fost instituită o comisie pentru desfășurarea anchetei de serviciu în privința Alionei Strîmbeanu.
Raportul anchetei de serviciu a constat că Aliona Strîmbeanu „a creat și a admis” situații de transmitere a costumelor și accesoriilor Ansamblului Joc salariaților în scopuri personale pentru folosirea acestora la activități private, în afara orelor de muncă. S-a stabilit, de asemenea, că nici nu există un regulament/instrucțiune aprobată de directorul instituției care să reglementeze eliberarea acestor bunuri. Angajații responsabili de eliberarea costumelor nu dețin un registru oficial pentru aceste acțiuni.
Potrivit Codului Muncii, primirea și eliberarea bunurilor fără perfectarea actelor corespunzătoare constituie o încălcare gravă a obligațiilor de muncă.
Raportul anchetei de serviciu a constat și alte abateri în activitatea directoarei Ansamblului „Joc”:
– încălcarea procedurilor de deplasare a Alionei Strîmbeanu peste hotarele țării, neavând acordul ministrului;
– majoritatea ordinelor ce țin de activitatea de bază a personalului din cadrul instituţiei (concedii, deplasări) nu conțin în partea introductivă normele de drept material, care constituie temei de emitere a ordinelor respective;
– nerespectarea procedurilor de cumulare a funcţiilor de către Aliona Strîmbeanu;
– întocmirea unui număr „semnificativ” de acte post-factum.
– în contabilitatea instituției, încasarea numerarului s-a efectuat în lipsa aparatului de casă cu memorie fiscală, doar prin ordin de încasare.
În urma analizării Raportului anchetei de serviciu, Ministerul Culturii a decis să aplice o sancțiune disciplinară sub formă de concediere în privința Alionei Strîmbeanu. Astfel, contractul individual de muncă al acesteia a încetat în data de 22 iulie.
Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.
Vreți să susțineți ceea ce facem?
Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.
Susțineți NewsMaker!