„Ministerul de Externe nu va fi reformat”. Popșoi, obiective în calitate de ministru și viitoarea relație cu Rusia
Full Article 4 minutes read

„Ministerul de Externe nu va fi reformat”. Popșoi, obiective în calitate de ministru și viitoarea relație cu Rusia

Mihai Popșoi a depus pe 29 ianuarie jurământul în calitate de ministru al Afacerilor Externe. Acesta a vorbit despre principalele priorități în noua funcție. El a menționat că Ministerul de Externe nu va fi reformat, iar relația Moldovei cu Rusia va fi una „principială”, bazată pe interesul cetățenilor moldoveni.  

„Avem mult de lucru, avem de întreprins acțiuni importate ca să pornim negocierile de aderare la UE și ca să le realizăm. Chiar dacă avem o instituție aparte care se va ocupa de acest proces, rolul MAEIE rămâne important. Prioritară rămâne relația cu România și Ucraina, care ne apără. Suntem datori să facem totul ca Ucraina să reziste, ca să primească sprijin internațional în continuare”, a declarat Maia Sandu.

Prim-ministrul Dorin Recean i-a urat „bun venit” în componența Guvernului, noului ministru de Externe. „De aici in colo avem de muncit foarte mult și pe dimensiunea de externe, și pe cea de integrare europeană”, a spus premierul Dorin Recean.

Mihai Popșoi susține că funcția de șef al diplomației Republicii Moldova este și o „onoare”, și o „mare responsabilitate”. Oficialul a declarat că printre obiectivele sale în această funcție se regăsesc: consolidarea dialogului politic cu România, Ucraina, SUA, Bruxellesul și țările UE. „Trebuie să fim mult mai ambițioși, trebuie să valorificăm toate mijloacele pe care le are diplomația noastră”, a menționat Mihai Popșoi.

Întrebat dacă Ministerul de Externe va fi reformat, în contextul în care urmează a fi creat un minister pentru Afaceri Europene, Popșoi a declarat: „MAEIE nu urmează să fie reformat, continuă să-și exercite mandatul așa cum a făcut-o și până acum, doar că acea componentă a integrării se transferă în afaceri europene și va fi preluată de către Cristina Gherasimov. Ministerul își continuă activitatea, cum a fost, așa și rămâne”.

În ceea ce privește relațiile cu Federația Rusă, Popșoi a declarat că poziția Republicii Moldova în comunicarea cu orice stat, inclusiv Rusia, este una „principială”, „bazată pe interesul moldovenilor” și având la bază respectarea „suveranității, independenței și unității teritoriale” a Republicii Moldova. „Acestea sunt bazele relațiilor noastre atât cu Federația Rusă, cât și cu orice alt stat”, a conchis Popșoi.

***

Amintim că fotoliul de ministru de Externe a devenit vacant, după ce Nicu Popescu a demisionat din această funcție. Popșoi a fost desemnat de premierul Dorin Recean în această funcție pe data de 24 ianuarie – în aceeași zi în care Popescu și-a anunțat demisia. Tot atunci, Recean a anunțat că Cristina Gherasimov se alătură cabinetului de miniștri. Ea va conduce Ministerul pentru Afaceri Europene. Deocamdată nu a fost anunțată data la care Gherasimov va depune jurământul de învestire.

Cine este Mihai Popșoi

Mihai Popșoi a deținut până acum funcția de deputat în Parlamentul Republicii Moldova. Potrivit platformei cusens.md, el a ajuns pentru prima dată în legislativ în 2019, pe listele Blocului electoral ACUM, format din Platforma DA și PAS. Ulterior, Popșoi a fost reales deputat în Parlamentul de la Chișinău în 2021, pe listele PAS – partid a cărui vicepreședinte este din 2017.

Popșoi a făcut doctoratul în studii politice la Universitatea din Milano, Italia. Până a intra în Parlament, acesta a oferit consultanță politică mai multor organizații internaționale. De asemenea, potrivit CV-ului, Popșoi a lucrat în calitate de manager de proiect la Centrul NATO în Moldova, precum și analist politic la Ambasada SUA în Moldova.

Vezi cu ce avere vine Popșoi la șefia diplomației de la Chișinău – AICI.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: