Ministerul de Interne va fi obligat să scoată crucifixul din holul instituției? Decizia Curții de Apel Chișinău
Full Article 2 minutes read

Ministerul de Interne va fi obligat să scoată crucifixul din holul instituției? Decizia Curții de Apel Chișinău

Curtea de Apel Chișinău s-a pronunțat în favoarea menținerii deciziei Consiliul pentru Prevenirea și Eliminarea Discriminării și Asigurarea Egalității prin care a solicitat Ministerului Afacerilor Interne să înlăture crucifixul instalat pe holul instituției. O decizie în acest sens a fost luată de instanța de judecată, marți, 20 iulie.

Recomandarea de înlăturare a crucifixului a fost înaintată de către Consiliul prin decizia emisă în decembrie 2019, prin care s-a constatat că „instalarea simbolului religios în incinta unei autorități publice reprezintă instigare la discriminare pe criteriul de convingeri”.

Consiliul și-a argumentat poziția considerând că „prezența simbolurilor religioase în instituțiile publice în care interacționează persoane cu viziuni și convingeri diferite nu ar trebui să fie acceptată, iar renunțarea la astfel de simboluri ar contribui la menținerea neutralității serviciului public, coabitarea sănătoasă a persoanelor cu viziuni diferite, menținând astfel nivelul de toleranță necesar într-o societate democratică”.

Ministerul a solicitat anularea deciziei, în partea constatatoare a faptului de instigare la discriminare pe criteriul de convingeri și în ceea ce ține de înlăturarea simbolisticii religioase din holul instituției.

Argumentarea reclamatului ținea de faptul că „simbolul instalat (crucifixul) este un însemn național, nu unul al opresiunii, ci al eliberării și al purificării – o valoare fundamentală pentru întreaga civilizație europeană, iar instituțiile statului, din perspectiva creștin-democrată, servesc la apărarea valorilor fundamentale pentru societate: libertatea, solidaritatea și subsidiaritatea”. Instanța de judecată a respins cererea reclamatului ca fiind neîntemeiată.

Decizia Curții de Apel este executorie, însă poate fi atacată la Curtea Supremă de Justiție.

Amintim că în data de 15 septembrie 2019, ministrul de Interne de atunci, Andrei Năstase, a instalat un crucifix pe peretele din holul Ministerului de Interne. Ulterior, bloggerul Corneliu Gandrabur a sesizat Consiliul pentru prevenirea și eliminarea discriminării și asigurarea egalității, în legătură cu această inițiativă.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: