Ministerul Educației din Moldova a cerut universităților „suportul” pentru a promova referendumul, inițiat de Maia Sandu privind aderarea țării la Uniunea Europeană. Solicitarea se regăsește într-o scrisoare, transmisă pe 24 mai instituțiilor publice de învățământ superior. Aceasta a fost publicată pe 30 mai de fostul premier Vlad Filat. În scrisoare, Ministerul numește inițiativa, care se dorește a fi promovată, „apolitică” și susține că va desfășura o recrutare a tinerilor. Până atunci, Ministerul solicită universităților să ofere accesul grupului de organizare al inițiativei „Ambasadori PENTRU Referendum” în cadrul instituțiilor publice de învățământ superior.
Pe 30 mai fostul premier Vlad Filat, în prezent lider al Partidului Liberal Democrat din Moldova, a publicat o scrisoare semnată de Adriana Cazacu-Țigaie, secretar de stat la Ministerul Educației și Cercetării. „Fără comentarii. Deocamdată…”, a scris politicianul pe o rețea de socializare.
În scrisoarea publicată de Filat, Ministerul Educației solicită instituțiilor publice de învățământ superior „suportul în asigurarea bunei desfășurări a procesului de promovare a inițiativei „Ambasadori PENTRU Referendum”, care este o inițiativă apolitică de susținere a referendumului prin implicarea tinerilor pentru promovarea valorilor europene și a procesului de integrare europeană a Republicii Moldova în instituțiile în care își fac studiile și în comunitățile de proveniență”.
„În prima etapă, recrutarea tinerilor pentru program se va desfășura prin intermediul unor prezentări informative în instituțiile de învățământ. Astfel, vă rugăm să oferiți accesul grupului de organizare al inițiativei „Ambasadori PENTRU Referendum” în cadrul instituției până la încheierea anului de studii”, se arată în scrisoarea către universități.
NewsMaker a întrebat reprezentanții Ministerului Educației dacă scrisoarea este veridică. Aceștia nu au infirmat veridicitatea scrisorii dar au venit cu un apel la „participanții sistemului educațional”.
„Încurajăm toți participanții sistemului educațional să se implice activ în promovarea referendumului și a integrării europene. Integrarea în Uniunea Europeană este unica opțiune geopolitică posibilă pentru a garanta pacea, securitatea și prosperitatea cetățenilor Republicii Moldova”, au declarat reprezentanții Ministerului Educației.
În toamnă, pe 20 octombrie 2024, pe moldoveni îi așteaptă un referendum, al cărui rezultat ar putea fi includerea în Constituție a unei clauze privind ireversibilitatea direcției europene de dezvoltare a țării. În buletinele de vot va fi indicată întrebarea „Susțineți modificarea Constituției în vederea aderării Republicii Moldova la Uniunea Europeană?”. Se vor acorda două variante de răspuns: „Da” și „Nu”.
Menționăm că tot pe 20 octombrie vor avea loc alegeri prezidențiale.
Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.
Vreți să susțineți ceea ce facem?
Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.
Susțineți NewsMaker!