msmps.gov.md

Ministerul Sănătății: Numărul cazurilor de decese provocate de afecțiunile cardiovasculare este în creștere

În Republica Moldova, bolile cardiovasculare se situează pe primul loc în clasamentul cauzelor de deces. Potrivit Ministerului Sănătății, în anul 2020, din cauza afecțiunilor aparatului cardiovascular și-au pierdut viața 22 872 de persoane, comparativ cu 21 512 decese, în 2019.

La nivel mondial, în jur de 520 de milioane de persoane suferă de boli cardiovasculare și au fost afectate în mod disproporțional de COVID-19 în ultimul an. Reprezentanții din sănătate afirmă că aceștia au fost expuși unui risc mai mare de a dezvolta forme grave ale bolii.

Menționăm că, anual, pe 29 septembrie, este marcată Ziua Mondială a Inimii, scopul căreia este sporirea gradului de conștientizare a populației cu privire la riscurile pentru bolile cardiovasculare, inclusiv cele de inimă și accidentul vascular cerebral.

 

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Banii confiscați din infracțiuni, direcționați către proiecte sociale: Inițiativa, pe masa Guvernului

Bunurile și banii confiscați din infracțiuni ar putea fi utilizați pentru finanțarea proiectelor sociale și de interes public. Un proiect în acest sens urmează să fie analizat în cadrul ședinței Guvernului din 9 iulie.

Inițiativa elaborată de Ministerul Justiției prevede ca bunurile și banii confiscați de stat în urma infracțiunilor să poată fi folosiți pentru servicii sociale, educație, sănătate, cultură, mediu sau proiecte comunitare, inclusiv pentru sprijinirea grupurilor vulnerabile. Totodată, o parte din aceste resurse vor putea fi direcționate către autorități publice, în special pentru consolidarea capacităților instituționale, modernizarea infrastructurii sau combaterea criminalității.

Potrivit proiectului, bunurile confiscate vor fi direcționate către autorități, ONG-uri sau alte entități eligibile. Sumele vor fi repartizate astfel:

  • 70% la bugetul de stat,
  • 20% pentru proiecte sociale,
  • 10% pentru instituții publice.

Proiectul prevede, totodată, înființarea unei Comisii pentru gestionarea bunurilor confiscate, formată din reprezentanți ai mai multor ministere și ai societății civile, care va decide alocarea acestor fonduri.

Proiectul are ca scop transpunerea legislației Uniunii Europene și alinierea Republicii Moldova la standardele europene privind recuperarea și utilizarea bunurilor confiscate.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: