Ministra Mediului, Iuliana Cantaragiu, a fost întâlnită cu proteste în satul Bilicenii Vechi din raionul Sîngerei, acolo unde ar urma să fie construită o fabrică de prelucrare a deșeurilor. Oamenii se tem că viitoarea construcție le va distruge sănătatea, așa că nici nu au stat să asculte mesajul ministrei, relatează Nordnews.md.
Potrivit strategiei de gestionare a deșeurilor, aprobată în anul 2014, în Republica Moldova vor fi construite opt fabrici de prelucrare a gunoiului, una dintre care ar urma să fie amplasată în imediata apropiere de satul Bilicenii Vechi.
„Nu negociem, nu ascultăm”, au scandat oamenii la întâlnirea cu oficialul.
„Atunci, când tu nu cunoști multe lucruri, când nu le-ai citit, nu le-ai învățat, nu le-ai studiat, nu s-a dialogat, fiecare își imaginează în felul său”, le-a spus ministra Mediului locuitorilor.
Oamenii cred că o astfel de uzină, construită la mai puțin de un kilometru distanță de sat, le va provoca probleme grave de sănătate.
„Vă dați seama, de la orașul Bălți, plus șapte raioane nordice ale țării, cam câte mașini de gunoi s-ar aduce pe zi? Poate vreo sută”, a spus o locuitoare a satului.
„În urma noastră rămân copiii, rămân urmașii, nepoții și așa mai departe. O să spună: „Buneii noștri unde au fost, când s-a construit fabrica asta aici?”. Copiii o să ajungă bolnavi de cancer peste 4-5 ani de zile”, a spus un sătean.
Cantaragiu, prin urmare, a declarat că a venit doar să dialogheze cu oamenii, pentru a-i informa despre necesitatea și siguranța construcției unei astfel de uzine. Mai mult, ea a spus că protestul a fost organizat de persoane care își au propriile interese în teritoriu și că nu exclude posibilitatea alegerii unei alte locații pentru construcții.
„În zona 5, unde sunt trei raioane – Ungheni, Călărași, Nisporeni, acolo vor începe investițiile chiar din acest an. Sunt deciziile locale. Pentru zona 1 și zona 8 se ajustează studiile de fezabilitate, care au fost anterior elaborate. În zonele acestea nu sunt studii de fezabilitate elaborate. Noi suntem doar la etapa de identificare a locației pentru a se putea realiza studiul de fezabilitate. Deci, noi suntem încă foarte departe de a face ceva în zona 7”, a declarat Cantaragiu.
Din cele opt regiuni de management al deșeurilor, două vor fi amplasate în regiunea de nord a țării. Este vorba despre Regiunea 7, care include raioanele Drochia, Rîșcani, Glodeni, Florești, Fălești, Sîngerei, Soroca, dar și Regiunea 8, cu raioanele Briceni, Ocnița, Edineț și Dondușeni.
Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română.