Aureliu Ciocoi
Максим Андреев, NewsMaker

Miniștrii de Externe ai Moldovei, Ucrainei și Georgiei au adresat oficialilor UE o scrisoare comună

Miniștrii Afacerilor Externe din Republica Moldova, Ucraina și Georgia au adresat o scrisoare comună oficialilor din Uniunea Europeană. În cadrul acesteia, diplomații și-au expus viziunea cu privire la Parteneriatul Estic, se arată într-un comunicat publicat de MAEIE, pe 2 februarie.

Republica Moldova, în calitate de participant activ în cadrul Parteneriatului Estic (PaE), este interesată în aprofundarea continuă a cooperării între UE și partenerii estici. Anul curent are o importanță deosebită pentru PaE deoarece statele partenere, statele membre ale UE și instituțiile europene urmează să se reunească în cadrul Summitului PaE pentru a decide asupra obiectivelor de cooperare pentru următorii ani”, se arată în comunicat.

În acest context, ministrul de externe Aureliu Ciocoi împreună cu omologii săi din Ucraina și Georgia, Dmytro Kuleba și David Zalkaliani, au adresat demnitarilor europeni și miniștrilor afacerilor externe din statele membre ale UE o scrisoare comună, în care și-au expus viziunea cu privire la Parteneriatul Estic. Mesajul comun al celor trei țări asociate se referă la importanța deschiderii pentru partenerii interesați a unor noi dimensiuni de cooperare, în ceea ce privește aprofundarea dialogului politic, precum și integrarea economică și sectorială.

Miniștrii au menționat o serie de direcții prioritare, printre care includerea în agenda dialogului între cei trei parteneri asociați și Comisia Europeană a domeniilor noi precum transportul, sectorul energetic, justiția, consolidarea cooperării în sfera securității, extinderea cooperării partenerilor în cadrul programelor UE, asigurarea asistenței necesare pentru implementarea reformelor.

***

Parteneriatul Estic reprezintă o iniţiativă de consolidare şi aprofundare a cooperării UE cu statele din dimensiunea estică (Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Georgia, Republica Moldova, Ucraina) a Politicii Europene de Vecinătate în vederea sprijinirii şi accelerării apropierii graduale a acestora de UE.

Inițiativa a fost lansată oficial la 7 mai 2009.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Andrei Mardari / NewsMaker

Nesterovschi își vrea înapoi salariul de deputat. A atacat Parlamentul în judecată

Deputatul fugar Alexandr Nesterovschi, condamnat la 12 ani de închisoare, a atacat Parlamentul Republicii Moldova la Curtea de Apel. Acesta solicită să i se achite salariul, indemnizațiile și compensațiile care i-au fost suspendate temporar, după ce a absentat de la ședințele plenare în 2023.

În mai 2023, președintele Parlamentului, Igor Grosu, a emis o dispoziție prin care, începând cu aceiași lună, suspenda achitarea salariului, indemnizațiilor și compensațiilor pentru deputatul Alexandr Nesterovschi, din cauza absențelor de la ședințele plenare. Documentul consemna că achitarea plăților în cauză va fi suspendată până la reluarea activității legislative.

Astfel, Nesterovschi nu a primit salariu, indemnizații și compensații până în ianuarie 2024.

În martie 2024, Alexandr Nesterovschi a acționat în judecată Parlamentul, solicitând anularea dispoziției semnat de Igor Grosu și obligarea legislativului la achitarea salariului, indemnizațiilor și compensațiilor pentru perioada mai 2023 – ianuarie 2024. Pe 12 martie 2025, Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani, care a examinat cauza, a respins drept neîntemeiată solicitarea parlamentarului.

Document by Ana-Maria

Ulterior, Alexandr Nesterovschi, prin intermediul avocaților săi, a contestat decizia judecătorească la Curtea de Apel Centru.

Amintim că, pe 19 martie 2025, Alexandr Nesterovschi a fost condamnat de prima instanță la 12 ani de închisoare pentru corupție pasivă în proporții deosebit de mari și pregătirea finanțării partidelor politice din partea unui grup criminal organizat condus de oligarhul fugar Ilan Șor. Sentința a fost pronunțată în lipsa parlamentarului, care a dispărut cu puțin timp înainte ca instanța să-l condamne.

Pe 31 martie, directorul Serviciului de Informații și Securitate (SIS), Alexandru Musteața, a declarat că Nesterovschi se află în regiunea transnistreană și că „Federația Rusă l-a ajutat să se eschiveze de la închisoare”. Potrivit șefului SIS, Nesterovschi a fost transportat cu un mijloc auto, cu numere diplomatice ale Federației Ruse, în regiunea transnistreană, care nu se află sub controlul autorităților constituționale ale Republicii Moldova. Tot pe 31 martie, președinta Maia Sandu a spus că autoritățile de la Chișinău au cerut celor de la Tiraspol ca deputatul Alexandr Nesterovschi să fie predat malului drept. De cealaltă parte, Tiraspolul a spus că nu are informații despre aflarea lui Nesterovschi în Transnistria, în timp ce Ambasada Federației Ruse la Chișinău a catalogat informațiile privind implicarea sa în fuga deputatului drept „speculații provocatoare”.

Pe 10 iulie, în cadrul unei emisiuni televizate, Lilian Carp, deputat PAS și președinte al Comisiei securitate națională, apărare și ordine publică, a declarat că Nesterovschi ar fi părăsit regiunea transnistreană și s-ar afla în Federația Rusă.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: