romaniatv.net

Ministru român: În R. Moldova nu este risc de invazie rusă în acest moment. Au nevoie de sprijin în gestionarea refugiaților

Bogdan Aurescu, ministrul de Externe al României, a declarat pentru Europa FM că în acest moment nu există niciun risc pentru ca Republica Moldova să fie afectată de o extindere a conflictului ruso-ucrainean. Oficialul român a precizat că Moldova ar trebui să primească ajutor în această perioadă pentru că se confruntă cu un număr foarte mare de refugiați.

În acest moment, potrivit ministrului, nu există analiză sau evaluări care să indice o eventuală extindere a conflictului în afara Ucrainei.

„Cred că este foarte important să nu facem analize bazate pe ipoteze. Cred că în acest moment trebuie să ne uităm, mai exact, la care sunt dificultățile de acum ale Republicii Moldova și ele sunt mai ales în zona aceasta a gestionării unui flux foarte mare de refugiați care cu siguranță depășește capacitățile administrative ale Republicii Moldova”, a spus Aurescu.

„Spuneam chiar azi la conferința de presă cu omologul meu canadian, care a venit azi la București, că pentru Republica Moldova cel mai probabil avem de-a face cu un număr de refugiați care este cel mai mare pe cap de locuitor dintre toate statele Uniunii Europene care se confruntă cu o astfel de situație”, a mai declarat Aurescu.

Ministrul român a spus că va fi creat un coridor verde pentru tranzitul refugiaților din țara noastră.

„România, în înțelegere cu Republica Moldova, creează un coridor verde care să permită tranzitul refugiaților care intră din Ucraina în Republica Moldova spre frontiera dintre Republica Moldova pentru a prelua această sarcină complicată pe care autoritățile din Republica Moldova, în mod obiectiv, nu au cum s-o soluționeze”, a comunicat ministrul.

Aurescu a mai declarat că este nevoie ca toate statele membre ale Uniunii Europene, dar și alți parteneri să acorde sprijin Republicii Moldova pentru a putea să gestioneze această situație.

***

De menționat că premierul Republicii Moldova Natalia Gavrilița, ieri, a vorbit despre riscul ca forțele ruse să treacă granița țării noastre. În cadrul unei conferințe, prim-ministra a spus că Moldova nu are semnale despre anumite riscuri de extindere a acțiunilor de război.

Tot ieri, Gavrilița a fost întrebată câți refugiați mai poate primi țara noastră și dacă putem ajunge la o criză umanitară în acest sens. Prim-ministrul a evidențiat că autoritățile la moment depun efort deja pe tranzitul populației, odată ce capacitatea țării a fost depășită.

Astăzi, viceprim-ministrul Nicu Popescu a spus că de la începutul războiului din Ucraina, peste 230 mii de refugiați au intrat în Moldova. „Iar peste 100 de mii sunt actualmente în țara noastră, peste 40 mii din ei sunt minori”, a precizat ministrul.

Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

socialistii.md

„Provocare politică”. Reacția socialiștilor la informațiile despre plătirea participanților la mitingul organizat în capitală

Partidul Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM) susține că nu are „nicio legătură” cu persoanele care ar fi oferit bani pentru participarea la mitingul pe care l-a organizat alături de alte trei formațiuni – informații comunicate anterior de poliției. PSRM a catalogat datele despre remunerarea manifestanților drept „o provocare politică”. Precizările au fost făcute într-un comunicat publicat pe 26 iulie.

Acuzațiile lansate astăzi la adresa participanților la miting nu sunt altceva decât o provocare politică, menită să discrediteze un protest legitim al cetățenilor. PSRM declară oficial: nu avem nicio legătură cu persoanele care, potrivit unor informații, ar fi împărțit bani și considerăm acțiunile acestora o tentativă deliberată de a compromite mitingul și de a deturna atenția publică de la esența revendicărilor”, a declarat PSRM.

Totodată, formațiunea a solicitat organelor de drept să prezinte „informații complete” persoanele „reținute” și despre circumstanțele în care s-au produs faptele. Partidul a mai menționat că va iniția și o anchetă internă.

PSRM își reconfirmă angajamentul față de protestul pașnic și democratic. Vom continua să apărăm drepturile cetățenilor la libertatea de opinie și de întrunire, în pofida tentativelor evidente ale regimului de a transforma țara într-un stat polițienesc”, a adăugat partidul.

Amintim că Partidul Socialiștilor din Republica Moldova, Partidul Republican „Inima Moldovei”, Partidul Comuniștilor din Republica Moldova și Partidul „Pentru Viitorul Moldovei”, care și-au anunțat anterior de a crea un bloc electoral pentru alegerile parlamentare din toamnă, au organizat pe 26 iulie, în scuarul Teatrului Național de Operă și Balet din Chișinău, un miting împotriva formațiunii de guvernământ PAS. Manifestanții au scandat lozinci precum: „Moldova fără PAS” „Demisie” și „Jos dictatura”. Speakerii mitingului – lideri și fruntași a formațiunilor respective – au susținut discursuri anti-guvernare și au lansate mesaje electorale.

Ulterior, Inspectoratul General al Poliției (IGP) a anunțat, într-un comunicat, că cetățenii prezenți la miting ar fi primit bani în schimbul participării, fiind vorba de câte 300 de lei. IGP a menționat că oamenii legii au documentat mai multe cazuri în care manifestanții au fost remunerați, inclusiv două minore de 14 și 17 ani. IGP a mai precizat că atât cei care au oferit bani, cât și cei care i-au acceptat vor fi documentați.

Informațiile despre remunarare au fost însoțite de un videoclip în care un bărbat, aflat printre manifestanți, pare să ofere bani.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: