Ministrul român al Apărării, la Chișinău: România trebuie să se implice pentru sprijinirea Moldovei în contextul amenințărilor hibride ruse
Full Article 4 minutes read

Ministrul român al Apărării, la Chișinău: România trebuie să se implice pentru sprijinirea Moldovei în contextul amenințărilor hibride ruse

Ministrul român al Apărării Naționale, Angel Tîlvar a declarat că România trebuie să continuie să se implice, la nivel internațional, pentru sprijinirea puternică a Republicii Moldova în contextul amenințărilor hibride ale Federației Ruse. Oficialul a mai menționat că pentru România, țara noastră reprezintă o prioritate strategică. Declarațiile au fost făcute, pe 2 mai, în cadrul unui briefing de presă comun cu ministrul moldovean al Apărării, Anatolie Nosatîi.

Angel Tîlvar a menționat că ministerul român al Apărării este alături de Republica Moldova în ambițiosul proces de reformă al armatei naționale, de creștere a rezilienței și apărării în fața unui spectru larg de amenințări.

„M-am văzut cu dl. ministru (n. red. – Anatolie Nosatîi) de foarte multe ori în ultima vreme și consider că a fost un lucru benefic, fie că a fost la București, aici la Chișinău sau în alte formate internaționale. Ne este foarte clar că împărtășim aceleași viziuni u privire la consecințele grave ale războiului de agresiune a Federației Ruse împotriva Ucrainei pentru regiune noastră. De aceea, trebuie să continuăm să ne implicăm, la nivel internațional, pentru sprijinirea Republicii Moldova, un stat expus la amenințările hibride ale Federației Ruse, accentuate de campanii de dezinformare și propagandă. Vreau să felicit autoritățile de la Chișinău pentru modul în care au gestionat până acum aceste provocări”, a spus acesta.

În ceea ce privește cooperarea bilaterală în domeniul apărării, Angel Tîlvar a evidențiat nivelul excelent al relațiilor dintre ministerele de resort ale României și Republicii Moldova, dar și deschiderea specialiștilor din ministerul Apărării Naționale de a răspunde solicitărilor de sprijin.

„Pentru noi Republica Moldova reprezintă o prioritate strategică. Este foarte important să continuăm și să consolidăm cooperarea în domeniul instruirii în comun, bilateral și multilateral și învățământul militar. De ce? Pentru că fiecare armată are nevoie de oameni cât mai bine pregătiți și ancorați în realitățile strategice. Rezultatele avute până acum confirmă acest lucru”, a spus ministrul.

Totodată, Angel Tîlvar a menționat că România pledează constant pentru sporirea sprijinului Uniunii Europene pentru creșterea rezilienței Republicii Moldova, consolidarea capacităților de apărare și contracararea amenințărilor hibride.

„Având în vedere încercările persistente de destabilizare cu care s-a confruntat Republica Moldova, ca pate a aciunilor hibride a Federației Ruse, această susținere este esențială.Ne bucurăm că la acest moment sprijinul Uniunii Europenen pentru Republica Moldova este concretizat prin mai multe instrumente, inclusiv prin măsuri de asistență, prin Instrumentul European pentru Pace, măsuri ce au un rol important în consolidarea capabilităților de apărare a Republicii Moldova. Totodată, salutăm misiunea civilă, recent înființată, ce va contribui semnificativ la consolidarea structurilor de gestionare a crizelor ale Republicii Moldova, precum și la securitatea cibernetică și combaterea amenințărilor hibride, inclusiv a dezinformării”, a adăugat oficialul român.

Precizăm că ministrul român al Apărării Naționale, Angel Tîlvar, efectuează în perioada 2-3 mai o vizită oficială la Chișinău.

***

Amintim că misiunea civilă pentru Republica Moldova a fost aprobată de miniștrii de Externe ai UE pe 24 aprilie, curent. Obiectivul acesteia este de a spori reziliența sectorului de securitate al Republicii Moldova în domeniul gestionării crizelor și al amenințărilor hibride, inclusiv în ceea ce privește securitatea cibernetică și contracararea acțiunilor străine de manipulare a informațiilor și a ingerințelor străine, anunță UE.

Misiunea va funcționa pentru o perioadă inițială de doi ani.

Pe 27 aprilie, diplomatul român Cosmin Dinescu a fost ales de UE să conducă prima Misiune civilă a Uniunii Europene în Republica Moldova.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: