Ministrul rus de Externe susține că Moldova este acceptată în UE pe criterii geopolitice: „Și-a dovedit „democrația” prin retragerea unui întreg partid de la alegerile locale”
Full Article 4 minutes read

Ministrul rus de Externe susține că Moldova este acceptată în UE pe criterii geopolitice: „Și-a dovedit „democrația” prin retragerea unui întreg partid de la alegerile locale”

Comisia Europeană a recomandat Consiliului European inițierea negocierilor de aderare la UE cu Ucraina și Moldova pe criterii geopolitice, ci nu după merite. Precizarea a fost făcută de ministrul rus de Externe Serghei Lavrov pe 12 noiembrie, în cadrul unei emisiuni televizate. Acesta a spus că Ucraina nu îndeplinit toate condițiile înaintate de Comisia Europeană pentru declanșarea negocierilor de aderare. Iar referitor la Moldova, Lavrov a sugerat că nu ar fi o țară democratică pentru că autoritățile au exclus din alegeri Partidulu „Șansă” – afiliat oligarhului fugar Ilan Șor – și blocat portaluri web, printre care se numără și unele controlate de Moscova.

Lavrov a fost întrebat „ce înseamnă intensificarea bruscă a declarațiilor liderilor europeni potrivit cărora Ucraina ar trebui să fie acceptată de urgență în UE”.

Cea care vorbește despre asta este în principal șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen. Pregătește niște recomandări, dar ei înșiși susțin că Ucraina nu a îndeplinit o parte semnificativă a criteriilor. Ministrul de externe Dmitri Kuleba declară că nu sunt necesare criterii, ar trebui primită fără condiții. (…) Mi se pare că este vorba de un „joc”, o continuare a liniei folosite de UE după dispariția Uniunii Sovietice. Toate criteriile au fost anulate. În centrul deciziilor luate cu privire la aderarea statelor baltice la Uniunea Europeană s-a aflat exclusiv oportunismul politic. Condițiile nu au fost pe deplin îndeplinite, dar oportunismul politic a prevalat. Am putea menționa, de asemenea, Moldova, care și-a dovedit „democrația” prin retragerea unui întreg partid de la alegerile locale și prin închiderea unei duzini de instituții de presă scrisă care au încercat să fie obiective, dar au fost acuzate că lucrează pentru opoziție”, a răspuns el.

Ministrul de Externe de la Moscova a declarat că țărilor care încearcă de mulți ani să declanșeze negocierile de aderare sau să se integreze în UE, precum Turcia și Serbia, li s-ar impune condiții politice ca susținerea „sancțiunilor antirusești”.

Pentru mine, UE a fost mult timp o asociație de neînțeles, o entitate. Faptul că state care se află de zeci de ani la coadă (Serbia, Turcia – n. r.) își pun și ele întrebări din cauza faptului că nu sunt acceptate acolo sau încep negocierile de aderare. Ankara pare să fi decis că nu mai vrea să participe la eforturi inutile și zadarnice, iar Belgradul confirmă acest lucru. Zilele trecute li s-a cerut să nu uite de ei atunci când acceptă și încep să negocieze cu Ucraina și Moldova. Drept răspuns, s-a spus că ar trebui mai întâi să se alăture sancțiunilor antirusești. Iată întreaga uniune economică așa cum a fost creată, cum a fost promovată și de ce a atras noi oameni care au dorit să adere. Acesta este acum un „exercițiu” pur geopolitic. Președintelui sârb Vucic i se spune să renunțe la Kosovo și să susțină sancțiunile antirusești – apoi se vor uita la el”, a declarat acesta.

Precizăm că Comisia Europeană a recomandat Uniunii Europene să înceapă discuțiile privind aderarea Republicii Moldova și Ucrainei. Anunțul a fost făcut, pe 8 noiembrie, de președinta Comisiei Europene Ursula von der Leyen.

***

În context, amintim că, pe 30 octombrie, Comisia pentru Situații Excepționale (CSE) a decis, la propunerea Serviciului pentru Informații și Securitate (SIS), suspendarea activității a șase canale TV: Orizont TV, ITV, Prime, Canal 2, Canal 3 și Publika TV. Șeful SIS, Alexandru Musteață, a spus că posturile de televiziune ar fi fost implicate în acțiuni de dezinformare, în favoarea persoanelor aflate pe listele de sancțiuni din SUA și UE. În aceeași zi, SIS a anunțat că a blocat 31 de site-uri, dintre care 21 ar fi controlate de Moscova.

Iar pe 3 noiembrie, cu două zile înainte de algerile locale generale, CSE a aprobat excluderea Partidului „Șansă” – afiliat oligarhului fugar Ilan Șor – din scrutinul electoral, din motive de securitate națională. În consecință, CEC a aplicat ștampila „RETRAS” în toate buletinele de vot.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

 

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: