РИА Новости

Ministrul Sănătății: În prezent sunt 6 suspecți de coronavirus, internați la spitalul „Toma Ciorbă”

În prezent, în Spitalul „Toma Ciorbă” din capitală sunt internați 6 adulți, care au fost testați pentru COVID-19, iar medicii urmează să anunțe rezultatul analizelor. Informația a fost anunțată de către ministrul Sănătății, Viorica Dumbrăveanu, în cadrul unei conferințe de presă. Aceasta a precizat că pe parcursul zilei de 9 martie au fost efectuate analize în cazul a doi adulți și doi copii, iar rezultatul este negativ. 

„Avem internați la „Toma Ciorbă” 6 persoane adulte, care au fost aduse de la punctele de trecere a frontierei terestre și aeriene. S-au preluat probele și vom reveni cu detalii, după ce vor fi făcute probele pentru diagnostic și de verificare. Toate 6 persoane au revenit din zonele de risc, toți 6 sunt adulți”, a informat Viorica Dumbrăveanu.

Totodată, ministrul Sănătății a confirmat că 17 cetățeni ai Republicii Moldova se află în regim de izolare în România, iar Ministerul Afacerilor Externe menține legătura cu colegii de peste Prut și va reveni cu informații privind starea acestora.

Ministrul Sănătății a mai spus că, în prezent, sunt transportați la spital toți călătorii care revin în țară în stare febrilă, nu doar cei din nordul Italiei. Cât despre femeia de 48 de ani, infectată cu COVID-19, Viorica Dumbrăveanu a precizat că dinamica este ușor pozitivă și în prezent aceasta nu are nevoie de respirație asistată.

Totodată, oficialul a îndemnat toate persoanele să dea dovadă de responsabilitate și să indice date veridice în fișele epidemiologice, ținând cont că vor urma și anumite sancțiuni pentru cei care nu respectă indicațiile.

„Termoscanerul trebuie să fie funcționat 24/24, fișele trebuie să fie completate non-stop”, a subliniat Viorica Dumbrăveanu.

În ceea ce ține despre izolete și dotarea asistemului de asistență medicală urgentă prespitalicească cu izolete, minsitrul Sănătății a menționat că, potrivit prevederilor Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), acestea sunt necesare în cazul infecțiilor extrem de grave, cum este Ebola, nu și în cazul COVID-19.

Ministrul Sănătății a mai spus că reprezentanții instituției vor organiza conferințe de presă de două ori pe zi, pentru a ține la curent populația cu situația privind COVID-19.

 

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Seceta face ravagii în Ștefan Vodă. Culturile de porumb și floarea-soarelui, „grav afectate”: „Avem o situație critică”

Starea culturilor de grupa a doua – în special porumbul și floarea-soarelui – este una „critică”, a constatat secretarul de stat de la Ministerul Agriculturii, Vasile Șarban, în urma unei vizite efectuate pe terenurile agricole din raionul Ștefan Vodă. Potrivit oficialului, lipsa precipitațiilor și temperaturile ridicate din ultimele luni „au afectat grav culturile”, punând în pericol recolta din acest an.

Secretarul de stat a vizitat mai multe terenuri din satele Crocmaz, Cioburciu și Slobozia, unde a discutat cu fermierii despre dificultățile cu care se confruntă.

„Am venit astăzi în Ștefan Vodă pentru a vedea personal care este situația din teren și pentru a discuta cu fermierii despre dificultățile cu care se confruntă. Este clar că avem de-a face cu o situație critică”, a declarat Vasile Șarban.

Potrivit acestuia, deși în seara zilei precedente au fost înregistrate cantități reduse de ploaie, acestea nu au fost suficiente pentru a salva culturile.

„O bună parte a suprafețelor cultivate cu porumb este deja compromisă, iar în cazul florii-soarelui, plantele sunt într-o fază avansată de dezvoltare, cu calatidiile subdezvoltate, ceea ce afectează grav potențialul de producție. Dacă în perioada imediat următoare nu vor fi înregistrate precipitații semnificative, se așteaptă pierderi considerabile la ambele culturi”, susține oficialul.

Un exemplu relevant este gospodăria „Ecoalimentprim”, care administrează 1050 de hectare cultivate cu culturi de câmp. Fermierii de aici spun că au nevoie urgentă de investiții în sisteme moderne de irigație pentru a putea face față secetei.

De asemenea, din cauza secetei, sunt afectate și plantațiile de prun, chiar și pentru recolta deja diminuată în urma înghețurilor târzii din primăvară.

În context, Vasile Șarban a subliniat importanța accelerării proiectelor de reabilitare a infrastructurii de irigații și a aplicării tehnologiilor agricole adaptate noilor realități climatice.

„Fermierii încep să conștientizeze tot mai mult rolul esențial al acestor investiții, iar soluții precum tehnologia de conservare a solului No till, deși nu sunt miraculoase, oferă o anumită protecție culturilor în perioadele de secetă, menținând umiditatea în sol pentru o perioadă mai îndelungată. Dialogul cu fermierii, colectarea datelor privind pierderile și promovarea soluțiilor durabile vor rămâne priorități ale ministerului în gestionarea efectelor schimbărilor climatice asupra agriculturii naționale”, a subliniat secretarul de stat.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: