Conducerea Nagorno-Karabakh (Artsakh) Samvel Shahramanyan a semnat un decret care pune capăt existenței republicii nerecunoscute de la 1 ianuarie 2024, scrie Radio Svoboda.
Potrivit decretului, până la 1 ianuarie 2024 „toate instituțiile și organizațiile de stat, aflate în subordinea departamentală, vor fi dizolvate, iar Republica Nagorno-Karabakh (Artsakh) va înceta să mai existe”.
Populația din Nagorno-Karabakh este sfătuită „să se familiarizeze cu condițiile azere pentru reintegrare, pentru a decide davă va rămâne în regiune”.
Potrivit guvernului armean, până în dimineața zilei de 28 septembrie, din Nagorno-Karabah în Armenia au plecat forțat peste 65 de mii de oameni – aproape jumătate din populația republicii nerecunoscute.
În decret se menționează că decizia de a înceta existența Republicii Nagorno-Karabah a fost luată „în legătură cu actuala situație militaro-politică, bazată pe prioritatea asigurării securității fizice și a intereselor vitale ale populației din Nagorno-Karabah”.
Se mai declară că este asigurată „trecerea liberă, voluntară și nestingherită a locuitorilor din Nagorno-Karabah, inclusiv a personalului militar care și-a depus armele”.
Un astfel de acord a fost luat, se arată în decret, urmare a înțelegerii forțelor de menținere a păcii ruși și a reprezentanților azeri.
***
Așa-numita „Republică Nagorno-Karabakh”, este un stat de facto independent, dar nerecunoscut, creat în baza fostei Regiuni Autonome Karabahul de Munte care a făcut parte din componența RSS Azerbaidjan în cadrul URSS. Teritoriul este recunoscut internațional ca parte a Azerbaidjanului, care de facto nu mai deține controlul asupra regiunii din anul 1991. De la sfârșitul războiului din Karabahul de Munte în 1994, reprezentanții guvernelor din Armenia și Azerbaidjan au dus tratative de pace mediate de Grupul OSCE Minsk asupra statului regiunii disputate. Azerbaidjanul insistă să-și mențină integritatea teritorială, iar Armenia urmărește prezervarea unor teritorii cât mai întinse din teritoriul său istoric, teritorii încă locuite de armeni, insistând asupra principiului autodeterminării naționale.
Pe 19 septembrie 2023, o ofensivă fulger a trupelor azere i-a forţat pe separatiştii armeni să capituleze, scrie digi24. Azerbaidjan a lansat o operaţiune în această regiune secesionistă populată în principal de armeni, obţinând o victorie fulgerătoare. Separatiştii armeni au fost de acord pe 23 septembrie să predea armele.
Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.
Vreți să susțineți ceea ce facem?
Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.
Susțineți NewsMaker!