Iv Ceban/Facebook

Mirosul neplăcut din Chișinău va dispărea? Întreprinderea Apă-Canal anunță că un grup de ingineri, biologi și chimiști a rezolvat problema

Municipiul Chișinău se pare că va scăpa definitiv de mirosul neplăcut, care se accentua pe timp de vară. SA „Apă-Canal Chișinău” anunță despre o nouă tehnologie aplicată la Stația de Epurare, care a fost elaborată și testată cu ajutorul mai multor specialiști din țară, dar și din Federația Rusă.

Într-un comunicat de presă al ACC se menționează că mirosul era provocat de procesele putrefactive care apar în stocuri și care trebuiau oprite. Situația este agravată de apariția micilor întreprinderi alimentare care aruncă deșeurile netratate în colectorul general, ceea ce duce la o creștere accentuată a cantității de poluare organică. Acestea creează o sarcină suplimentară pe sistemul Stației de Epurare, iar în aerul din jur crește concentrația componentelor dăunătoare pentru respirație, cum ar fi hidrogensulfurat și mercaptani, principalele surse de miros intolerabil.

Un grup de ingineri, biologi, chimiști dau asigurări că au rezolvat această problemă. Mecanismul de acțiune al tehnologiei are ca scop dezinfectarea nămolului de la apele menagere. Această metodă inhibă reproducerea bacteriilor și ciupercilor dăunătoare și blochează sursele de mirosuri neplăcute. După tratamentul cu reactivi, nămolul poate fi utilizat ca îngrășământ în agricultură. Totodată, este vorba și despre protecția utilajelor împotriva proceselor de coroziune.

Producerea reagenților pentru această tehnologie se realizează pe teritoriul Republicii Moldova. Acest lucru asigură furnizarea neîntreruptă a produsului, exclude dependența de furnizorii străini.

Reprezentanții instituției nu au precizat costul implementării tehnologiei.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Андрей Мардарь / NewsMaker

Cristian Rizea, eliberat condiționat din penitenciar: decizia Tribunalului din România

Tribunalul Ilfov din România a dispus, pe 2 iulie, eliberarea condiționată a fostului deputat Cristian Rizea, aflat în detenție la Penitenciarul București-Jilava. Instanța a admis contestația lui Rizea și a anulat sentința penală anterioară.

Prin hotărârea definitivă, tribunalul a decis punerea în libertate a condamnatului, cu condiția ca acesta să nu fie arestat sau reținut în altă cauză.

Cine este Cristian Rizea?

Fostul deputat român Cristian Rizea s-a refugiat la Chişinău în 2017, cu o lună înainte de a fi condamnat în prima instanţă în România la 4 ani şi 8 luni de închisoare pentru acţiuni de corupţie.

Rizea a devenit cunoscut publicului larg din Republica Moldova la sfârşitul primăverii anului 2021, când s-a lansat în politică cu formaţiunea NOI. Ulterior, el a început să înregistreze video şi să distribuie pe reţelele de socializare aşa zisele „dezvăluri”, în urma cărora a fost denunţat de mai multe ori pentru defăimare.

Rizea a fost lipsit, la finele anului 2021, de dreptul de a avea statut de refugiat pe teritoriul Republicii Moldova. Decizia a fost luată de Curtea de Apel Chişinău, care a mai respins şi solicitarea lui Rizea privind suspendarea decretului prezidenţial din 2020 prin care i-a fost retrasă cetăţenia Republicii Moldova.

Ex-deputatul român a fost extrădat din Republica Moldova în România, în seara zilei de 27 aprilie 2023. Acesta a fost declarat persoană indizerabilă pe teritoriul Republicii Moldova pe un termen de 15 ani. Pe 28 aprilie, presa din România a scris că Rizea a fost încarcerat în Penitenciarul din Vaslui.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: