Municipiul Chișinău se pare că va scăpa definitiv de mirosul neplăcut, care se accentua pe timp de vară. SA „Apă-Canal Chișinău” anunță despre o nouă tehnologie aplicată la Stația de Epurare, care a fost elaborată și testată cu ajutorul mai multor specialiști din țară, dar și din Federația Rusă.
Într-un comunicat de presă al ACC se menționează că mirosul era provocat de procesele putrefactive care apar în stocuri și care trebuiau oprite. Situația este agravată de apariția micilor întreprinderi alimentare care aruncă deșeurile netratate în colectorul general, ceea ce duce la o creștere accentuată a cantității de poluare organică. Acestea creează o sarcină suplimentară pe sistemul Stației de Epurare, iar în aerul din jur crește concentrația componentelor dăunătoare pentru respirație, cum ar fi hidrogensulfurat și mercaptani, principalele surse de miros intolerabil.
Un grup de ingineri, biologi, chimiști dau asigurări că au rezolvat această problemă. Mecanismul de acțiune al tehnologiei are ca scop dezinfectarea nămolului de la apele menagere. Această metodă inhibă reproducerea bacteriilor și ciupercilor dăunătoare și blochează sursele de mirosuri neplăcute. După tratamentul cu reactivi, nămolul poate fi utilizat ca îngrășământ în agricultură. Totodată, este vorba și despre protecția utilajelor împotriva proceselor de coroziune.
Producerea reagenților pentru această tehnologie se realizează pe teritoriul Republicii Moldova. Acest lucru asigură furnizarea neîntreruptă a produsului, exclude dependența de furnizorii străini.
Reprezentanții instituției nu au precizat costul implementării tehnologiei.