Mitropolia Basarabiei, subordonată Patriarhiei Române, a venit cu o reacție, după ce sinodul Bisericii Ortodoxe din Moldova (BOM) a caterisit, pe 25 octombrie, șase preoți care au decis să părăsească Mitropolia Moldovei pentru a se alătura clerului Bisericii Ortodoxe Române. Mitropolia Basarabiei a catalogat decizia ca fiind una „neîntemeiată” și „nevalidă”.
„Am a luat act cu mâhnire și profundă indignare despre decizia neîntemeiată a sinodului autointitulatei „Biserici Ortodoxe din Moldova”, subordonată Patriarhiei Moscovei de a caterisi șase preoți slujitori care s-au alăturat, plini de curaj, Mitropoliei Basarabiei. (…) Decizia de caterisire a respectivilor preoți este nevalidă, neavând fundamentare reală din perspectivă teologică și canonică și are un repetat impact negativ asupra credincioșilor”, anunță Mitropolia Basarabiei în comunicatul emis pe 26 octombrie.
Mitropolia Basarabiei susține că, în mod istoric și canonic, Biserica Ortodoxă Română, prin Mitropolia Basarabiei, „este singura instituție bisericească care a avut și continuă să aibă jurisdicție canonică asupra teritoriului actual al Republicii Moldova”. Prin urmare, susține sursa citată, acțiunile Sinodului BOM „sunt în contradicție cu însăși canoanele Bisericii și istoria jurisdicției bisericești”.
„Structura rusească de la Chișinău devine absurdă și ridicolă prin denumirea ei, presupunând că ar avea o autoritate într-o regiune cu o istorie, cultură și identitate ortodoxă profund ancorată în spiritualitatea românească. (…) Această abordare a conflictului actual subminează credibilitatea Mitropoliei Ruse de la Chișinău și îi expune slăbiciunea” – mai anunță sursa citată.
Mitropolia Basarabiei dă asigurări, astfel, că va depune „toate eforturile posibile” până când „toate comunitățile ortodoxe din Republica Moldova vor reuși să se întoarcă în sânul Bisericii Mamă”.
„Acest lucru nu înseamnă doar aderarea formală, ci și asigurarea că fiecare preot, diacon, monah, monahie sau credincios se poate bucura de o slujire autentică și eliberată de constrângerile dictate de ideologii străine poporului nostru. Mitropolia Basarabiei este hotărâtă să protejeze și să susțină toți clericii și monahii care împărtășesc aceeași viziune, aceleași valori și aceeași identitate cu Biserica Neamului” – a mai scris Mitropolia Basarabiei, potrivit comunicatului emis.
Menționăm că Mitropolia Moldovei a destituit din funcție, pe 25 octombrie, șase preoți care au părăsit rândurile Bisericii Ortodoxe din Moldova (BOM), aderând la Mitropolia Basarabiei. Printre preoții caterisiți se numără și părintele Alexei Sîrbu, din satul Puhoi, raionul Ialoveni, care a ajuns în atenția opiniei publice după ce a hotărât să părăsească Mitropolia Moldovei în favoarea Mitropoliei Basarabiei – acțiune care a trezit un șir de reacții și acuzații reciproce dure, între cele două mitropolii. Detalii – AICI.
Reamintim în acest context că mitropolitul Vladimir a recunoscut, într-o scrisoarea de protest, expediată recent patriarhului Kirill de la Moscova, că tot mai mulți slujitori sunt tentați să se alăture bisericii românești pentru „abordarea respectuoasă” oferită de ierarhii de la București. În mesajul trimis la Moscova, Vladimir spune că „lumea rusă e străină basarabenilor”, iar fețele bisericești din Federația Rusă, îi tratează, cităm: „ca pe un popor fără coloană vertebrală”. Detalii AICI.
Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.
Vreți să susțineți ceea ce facem?
Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.
Susțineți NewsMaker!