Mitropolia Moldovei a dat în judecată biserica din Ghidighici, după ce preotul Maxim Melinti a trecut la Mitropolia Basarabiei

Mitropolia Moldovei a acționat în judecată Biserica „Acoperământul Maicii Domnului” din municipiul Ghidighici, care a trecut, la sfârșitul anului 2023, la Mitropolia Basarabiei. O cerere care are ca obiect trecerea dreptului de folosință asupra clădirii bisericii a fost depusă în data de 18 martie la Judecătoria Chișinău, scrie anticorupție.md. Contactat de sursa citată pentru o reacție, parohul lăcașului, Maxim Melinti, s-a arătat surprins de acțiunea în judecată, menționând că nu a primit o cerere prealabilă. Acesta a promis că, după ce se va documenta, va reveni cu un comentariu. 

Amintim că preotul Maxim Melinti a anunțat pe 10 decembrie 2023 că biserica din satul Ghidighici, municipiul Chișinău, a aderat la Mitropolia Basarabiei. Preotul a spus că decizia a fost luată „la solicitarea creștinilor satului Ghidighici” și că „aderarea nu este un moft personal”. Potrivit lui Melinti, biserica rămâne cu același calendar, cu același stil vechi, și va marca aceleași sărbători.

O zi mai târziu, șase preoți din Eparhia Chișinăului au fost opriți de a oficia cele sfinte, între ei și preotul Maxim Melinti. Decretele au fost semnate de mitropolitul Vladimir pe 11 decembrie 2023. Mitropolia Moldovei anunțat atunci clericii au fost eliberați din funcție după ce ar fi părăsit singuri și „fără temei” Biserica Ortodoxă din Moldova și ar fi refuzat să se supună autorităților bisericești superioare.

***

Menționăm că tot mai mulți preoți continuă să părăsească Mitropolia Moldovei și să se alăture Mitropoliei Basarabiei. NewsMaker a povestit anterior despre confruntarea dintre Mitropolia Moldovei și cea a Basarabiei, „exodul” preoților și posibile scenarii de viitor.

La începutul lunii martie, Mitropolitul Moldovei, Vladimir, i-a trimit o scrisoare patriarhului României, Daniel, chemându-l să mijlocească dialogul cu Mitropolia Basarabiei, dar, în același timp, acuzându-l că-i corupe clericii, relatează Radio Europa Liberă.

Pe 12 martie, pe site-ul Mitropoliei Moldovei a fost publicată o analiză despre istoria existenței acesteia și legăturile cu biserica rusă. Tratatul este denumit drept „analiză juridică” și este semnat de „biroul de presă al Episcopiei de Ungheni și Nisporeni”. Documentarea începe cu secolul XIX și încearcă să demonstreze că Mitropolia Moldovei ar fi „Biserica Ortodoxă din spațiul Republicii Moldova”, iar Mitropolia Basarabiei – o structură religioasă „necanonică”, cu „acțiune prozelită, de tip sectar” și că nu există motive canonice pentru ca pe teritoriul Moldovei să existe două Biserici Ortodoxe.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

screenshot

Participarea contra plată? Poliția a documentat cazuri de remunerare la mitingul opoziției din capitală (VIDEO)

Cetățenii prezenți la mitingul organizat pe 26 iulie, în Chișinău, de patru partide de opoziție ar fi primit bani în schimbul participării, fiind vorba de câte 300 de lei. Inspectoratul General al Poliției (IGP) a anunțat, într-un comunicat, că a documentat mai multe cazuri în care manifestanții au fost remunerați, inclusiv două minore de 14 și 17 ani.

Poliția a fixat mai multe cazuri în care s-au oferit și primit mijloace financiare, în schimbul prezenței la miting. Cei 300 de lei promiși la sfârșitul manifestației erau așteptați și de două minore, de 14 și 17 ani, din raionul Criuleni, după ce la telefon au fost convinse de un bărbat să vină la protest, ulterior urmând a fi remunerate financiar. (…) Atât cei care au achitat, cât și cei care au acceptat banii pentru a protesta – vor fi documentați”, se arată în comunicat.

Potrivit IGP, oamenii legii întreprind măsuri pentru a stabili tot spectrul de acțiuni al celor care au încălcat legea.

Poliția susține dreptul la întrunirea pașnică, garantat de lege, însă orice abatere de la cadrul legal-inclusiv influențarea participanților prin recompense materiale-va fi documentată și sancționată conform legislației în vigoare”, a subliniat IGP.

Amintim că Partidul Socialiștilor din Republica Moldova, Partidul Republican „Inima Moldovei”, Partidul Comuniștilor din Republica Moldova și Partidul „Pentru Viitorul Moldovei”, care și-au anunțat anterior de a crea un bloc electoral pentru alegerile parlamentare din toamnă, au organizat pe 26 iulie, în scuarul Teatrului Național de Operă și Balet din Chișinău, un miting împotriva Partidului de guvernământ Acțiune și Solidaritate (PAS). Manifestanții au scandat lozinci precum: „Moldova fără PAS”, „Demisie” și „Jos dictatura”. Speakerii mitingului – lideri și fruntași a formațiunilor respective – au susținut discursuri anti-guvernare și au lansate mesaje electorale.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: