Mitropolia Moldovei anunță „întoarcerea” unui preot „după o perioadă de rătăcire”. Mitropolia Basarabiei reacționează

Mitropolia Moldovei a anunțat că preotul Maxim Sturza, „după o perioadă de rătăcire petrecută în structura nerecunoscută a Mitropoliei Basarabiei”, s-a întors la Mitropolia Moldovei. În „cuvântul de mulțumire”, preotul a afirmat că „după o vreme de grea durere”, în care a simțit „mustrarea nedreaptă”, revine „sub mâna părintească a unui arhiereu al păcii”. În reacție, Mitropolia Basarabiei a precizat că pe 17 martie preotul fusese demis din toate funcțiile deținute, „ca urmare a unor abateri grave”. Potrivit instituției, acestuia i s-a oferit posibilitatea de a fi „înfiat” de o altă „eparhie canonică din cadrul Patriarhiei Române”, însă a acceptat abia după expirarea termenului-limită. Mitropolia consideră că, acum, „înscrierea sa într-o altă eparhie este profund vătămătoare pentru ordinea bisericească”.

Declarația Mitropoliei Moldovei

Pe 19 aprilie, Mitropolia Moldovei, subordonată Patriarhiei Ruse, a anunțat că „diaconul Maxim Sturza a primit decretul de întoarcere în sânul Bisericii canonice – Mitropolia Chișinăului și a Întregii Moldove, după o perioadă de rătăcire petrecută în structura nerecunoscută a Mitropoliei Basarabiei”.

Decretul prevede „reprimirea în comuniune deplină bisericească a diaconului Maxim Sturza”. Totodată, se menționează că „diaconul Maxim Sturza va fi reintegrat în slujirea liturgică după împlinirea unui timp de reinstruire canonică și duhovnicească, stabilit de către duhovnic, ca semn al maturizării duhovnicești și al întăririi în dreapta credință”.

    Mitropolia Moldovei a prezentat și „cuvântul de mulțumire” al diaconului Maxim Sturza.

    „După o vreme de grea durere și întunecare lăuntrică, în care am simțit prigoana și neiubirea, rătăcirea și mustrarea nedreaptă, m-am aflat ca un fiu rănit care nu mai găsea alinare. Și totuși, Pronia dumnezeiască nu m-a uitat. A lucrat prin bunătatea și înțelepciunea Înaltpreasfinției Voastre, iar acum, cu sufletul plecat și ochii umeziți de recunoștință, mă întorc – nu doar în sânul Bisericii, ci sub mâna părintească a unui arhiereu al păcii. Sunt încredințat că aici, sub acoperământul Mitropoliei Chișinăului și al Întregii Moldove, mi s-a dăruit nu doar o cale nouă, ci o înviere”, a declarat preotul Maxim Sturza.

    Reacția Mitropoliei Basarabiei

    Mitropolia Basarabiei, subordonată Patriarhiei Române, a declarat că „diaconul Maxim Sturza a fost demis din toate funcțiile deținute în administrația Arhiepiscopiei Chișinăului – inclusiv cea de consilier eparhial – și oprit de la săvârșirea celor sfinte începând cu data de 17 martie 2025, ca urmare a unor abateri grave de ordin disciplinar, administrativ și moral”.

    „Printre motivele acestei decizii se numără atitudinile sfidătoare față de autoritatea arhierească, instigarea la dezbinare, calomnierea clericilor și a instituției eparhiale, precum și încălcări repetate ale disciplinei și rânduielii bisericești. (…) Pe toată perioada anchetei, i-a fost interzis să exercite orice activitate liturgică sau pastorală, inclusiv în afara eparhiei”, au comunicat reprezentanții Mitropoliei.

    Se mai precizează că „dorind să evite aplicarea unei sancțiuni ecleziastice definitive, Înaltpreasfințitul Părinte Petru, Arhiepiscopul Chișinăului, Mitropolitul Basarabiei și Exarhul Plaiurilor, a oferit diaconului posibilitatea ca, până la data de 18 aprilie 2025, să prezinte în scris un acord de principiu din partea unei alte eparhii canonice din cadrul Patriarhiei Române, în vederea posibilei sale înfieri”.

    „În mod regretabil, acest termen a fost ignorat. Nicio solicitare oficială nu a fost trimisă către vreo eparhie competentă în termenul acordat. Diaconul Maxim Sturza și-a exprimat intenția de a fi primit într-o altă eparhie abia în data de 18 aprilie 2025, când termenul-limită stabilit îi expirase, iar procedura de judecată canonică fusese deja reluată”, au adăugat reprezentanții Mitropoliei.

    Potrivit Mitropoliei Basarabiei, acum, „înscrierea sa într-o altă eparhie, în plin proces de cercetare disciplinară și în absența unei decizii canonice, este nestatutară, nevalidă și profund vătămătoare pentru ordinea bisericească”: „Ne exprimăm durerea că un membru al clerului a ales calea conflictului în locul pocăinței, calea dezbinării în locul ascultării și a rânduielii”.

    Mitropolia Moldovei și reprezentanții săi nu au reacționat deocamdată la cele declarate de Mitropolia Basarabiei.

    ***

    Menționăm că, la data de 4 martie curent, preotul Maxim Sturza se afla încă în cadrul Mitropoliei Basarabiei și era prezentat drept „părintele arhidiacon Maxim Sturza, consilier pentru Relații Bisericești, Externe și cu Instituțiile Statului” din cadrul acelei mitropolii. În acea zi, el l-a însoțit pe un preot al Mitropoliei Basarabiei în timpul unei vizite la Parlamentul Republicii Moldova, pentru o întrevedere cu președintele Legislativului, Igor Grosu. Conform postărilor online ale Mitropoliei Basarabiei, în anul 2017, preotul Maxim Sturza deja activa în această mitropolie.

    If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

    Știri similare

    0
    Sondaj standard

    Ți-a plăcut pluginul nostru?

    0
    Sondaj standard

    Ți-a plăcut pluginul nostru?

    x
    x

    Spelling error report

    The following text will be sent to our editors: