slujba la catedrala
Максим Андреев, NewsMaker

Mitropolia Moldovei, supărată pe jurnaliști. De vină ar fi banii alocați pentru construirea Catedralei din Edineț

Mitropolia Moldovei a criticat presa pentru felul cum a reflectat decizia Consiliul Raional Edineț de a aloca 1 mln de lei, pe timp de criză, pentru construirea Catedralei din Edineț. Sectorul Sinodal Comunicare Instituțională și Relații cu Mass-media susține că este o practică obișnuită în întreaga lumea ca statul să aloce bani pentru construirea unor asemenea edificii.

Sectorul Sinodal Comunicare Instituțională și Relații cu Mass-media a Mitropoliei Moldovei a ținut să precizeze că ideea ridicării unui lăcaș de cult ortodox reprezentativ în orașul Edineț nu este deloc una nouă, iar primele demersuri au fost făcute încă în anul 1999. Lucrările de construcție au demarat în vara anului 2012.

În mod paradoxal, unii jurnaliști admiră catedralele altor popoare, dar blamează construirea unei Catedrale în țara de obârșie, inconsecvența și lipsa de demnitate etnică ale acestora fiind evidente. O analiză atentă a istoriei construirii catedralelor din întreaga lume arată că, acestea au fost edificate mai ales cu sprijinul financiar din partea autorităților de stat. Celor care contestă alocarea de fonduri publice în vederea construirii Catedralei din Edineț le reamintim faptul că sprijinul financiar pentru construirea unor noi locașuri de cult este prevăzut și în legislația altor state membre ale Uniunii Europene, precum Luxemburg, Olanda, Portugalia, Croația și Slovacia ș.a”, se arată în declarația Mitropoliei.

Totodată, aceștia au ținut să amintească de „opera social-filantropică, medicală și educațională desfășurată în beneficiul comunităților ortodoxe din țară și străinătate, care nu s-a diminuat, ci s-a amplificat”.

În acest sens, cei care nu pot sau nu vor să participe la construirea ei ar fi mai înțelepți, dacă s-ar reține de la comentarii acide, învrăjbind periodic opinia publică, printr-o atitudine ostilă și absolut nejustificată. Dacă nu vrei să fii de ajutor, cel puțin nu fi cârtitor!”, a conchis Sectorul Sinodal.

Anterior, jurnaliștii portalului nordnews.md au scris că, de către Consiliul raional Edineț, a fost alocată suma de 1 mln de lei pentru construcția Catedralei „Sfântul Vasile” din orașul Edineț. Decizia a fost aprobată, marți, 8 februarie prin votul a 22 de consilieri raionali. Propunerea a fost înregistrată la ședința de astăzi a consiliului la inițiativa consilierului local, membru al Partidului Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM), Vitalie Cuței.

 

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

screenshot

Avocatul lui Tauber, despre absența deputatei de la ședințele de judecată: „Nu este o încălcare” VIDEO

Avocatul Sergiu Moraru, care o reprezintă pe deputata Marina Tauber în dosarul în care este învinuită de finanțarea ilegală a ex-Partidului „ȘOR”, susține că absența clientei sale de la ședințele de judecată nu ar fi o încălcare. Apărătorul parlamentarei, care a părăsit țara în urmă cu peste 6 luni și nu a mai revenit, a sugerat că, de fapt, neprezentarea ar fi „un drept” de care beneficiază, fiindcă instanța a acceptat cererea privind examinarea cauzei în lipsa acesteia. Precizările au fost făcute în cadrul unor declarații de presă din 14 iulie.

Clienta nu se prezintă la ședințele de judecată pentru că a fost solicitată, înaintată o cerere… Mai întâi au existat câteva cereri de amânare, în condițiile în care era antrenată în ședințele parlamentare și în tratamente medicale. Motiv pentru care, atât timp cât a fost obligatorie prezența doamnei Tauber și la solicitarea procurorilor inclusiv, s-a înaintat solicitarea – „înaintați cerere de examinare în lipsă”. (…) Înaintați cerere de examinare în lipsă și dați-ne posibilitatea să nu tergiversăm examinarea procesului. Asta a fost solicitare și din partea procurorului. În cele din urmă, pentru a nu tergiversa examinarea procesului, am înaintat o cerere prin care am rugat instanța de judecată să accepte ca circumstanțe excepționale necesitatea de a se deplasa în alte activități în care era antrenată. Și instanța a admis ca cauza să fie examinată în lipsa Marinei Tauber. Motiv pentru care neprezența nu este o încălcare. Dar este un drept al doamnei Tauber, de care a beneficiat”, a declarat Sergiu Moraru.

Amintim că Marina Tauber este cercetată pe cinci capete de acuzate – falsificarea rapoartelor privind finanțarea campaniei electorale și a partidului politic, acceptarea finanțării ilegale din partea unui grup criminal organizat, precum și amestecul în înfăptuirea justiției.

Deputata a părăsit Republica Moldova pe 7 ianuarie 2025, prin Aeroportul Chișinău, cu destinația Istanbul. Plecarea a avut loc chiar înaintea unei ședințe de judecată în dosarul respectiv. De atunci, Tauber nu s-a mai întors în țară. Ea se declară nevinovată și spune că dosarul în care este învinuită ar fi fost pornit la „comandă politică”.

Toate ședințele de judecată care o vizează se desfășoară în prezent în lipsa ei.

Potrivit informațiilor disponibile, deputata se află, în prezent, în Rusia. Ultima dată aceasta a fost văzută la Moscova, pe 6 iulie, la Congresul Blocului „Victorie” – controlat de oligarhul fugar Ilan Șor. 

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: