Republica Moldova a co-sponsorizat rezoluția ONU prin care Adunarea Generală a organizației a condamnat, cu o majoritate covârșitoare, organizarea așa-numitelor referendumuri în regiunile ocupate temporar de forțele rusești în Ucraina, precum și anexările „ilegale” de teritorii ucrainene de către Rusia. Anunțul a fost făcut de ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE), Nicu Popescu, pe Twitter.
„Adunarea Generală a ONU se adună astăzi pentru a lua în considerare rezoluția de condamnare a referendumurilor false și a anexărilor ilegale ale Rusiei. Moldova a co-sponsorizat măsura condusă de UE care insistă și asupra retragerii imediate, complete și necondiționate a forțelor ruse din Ucraina”, a scris ministrul Nicu Popescu pe contul său de Twitter.
The @UN assembly gathers today to consider resolution condemning Russia’s sham referenda & illegal annexations. #Moldova co-sponsored the EU-led measure that also insists on Russian forces’ immediate, complete & unconditional withdrawal from Ukraine.https://t.co/Vy3SRbt8zr
— Nicu Popescu (@nicupopescu) October 10, 2022
La rândul său, purtătorul de cuvânt al MAEIE al Republicii Moldova, Daniel Vodă, a reiterat, într-o postare pe pagina sa de Facebook, că Republica Moldova „nu a recunoscut, nu recunoaște și nici nu va recunoaște” rezultatele așa-numitor plebiscite și „condamnă în termenii cei mai fermi” tentativa anexării ilegitime a teritoriilor ocupate ale Ucrainei, fapt care, potrivit lui, contravine tuturor principiilor dreptului internațional.
„Pe partea corectă a istoriei”, a scris Vodă după votul Republicii Moldova.
Precizăm că Adunarea Generală a celor 193 de state membre reunite în regim de urgență de luni a adoptat această rezoluție cu 143 de voturi pentru, față de cinci țări contra şi 35 care s-au abținut, printre care China, India, Pakistan şi Africa de Sud, în pofida eforturilor diplomatice ale Statelor Unite. Cele cinci state care au votat împotrivă sunt: Rusia, Belarus, Siria, Coreea de Nord şi Nicaragua.
Potrivit Agerpres, cu acest text, co-redactat de Uniunea Europeană şi prezentat de Ucraina, occidentalii au afirmat că au dovedit că Rusia este „izolată” pe scena internațională, la șapte luni de la izbucnirea războiului în Ucraina.
Șeful diplomației americane, Antony Blinken, s-a declarat încântat să vadă „o majoritate covârșitoare de națiuni de partea Ucrainei, în apărarea Cartei ONU şi opoziția fermă la războiul Rusiei împotriva Ucrainei şi a poporului său”.
Antony Blinken a subliniat că „foarte puține națiuni au votat cu Rusia” şi a salutat „unitatea internațională” şi „sprijinul neclintit” față de Kiev.
Rezoluția „condamnă tentativele de anexare ilegală” a regiunilor ucrainene Donețk, Lugansk, Zaporojie şi Herson după „pretinse referendumuri ilegale” şi subliniază că aceste acțiuni „nu au nicio validitate” în temeiul dreptului internațional.
De asemenea, textul îndeamnă ca niciun stat să nu recunoască aceste anexări şi reclamă retragerea imediată a trupelor ruse din Ucraina care au intrat pe 24 februarie.
ONU „cere ca Federația Rusă să își anuleze imediat şi necondiționat decizia din 29 septembrie” privind integrarea regiunilor ucrainene în Rusia. Aceste anexări constituie o „încălcare a integrității teritoriale şi a suveranității Ucrainei”.
Pe 30 septembrie, Moscova şi-a folosit dreptul de veto pentru a bloca în Consiliul de Securitate aceeași rezoluție condamnând anexările din Ucraina. Pe lângă dreptul de veto al Rusiei, textul adunase 10 voturi pentru din cei 15 membri ai Consiliului. China, India, Brazilia şi Gabon s-au abținut, iar Occidentul susținuse atunci că este deja o dovadă a izolării Rusiei.
„Rusia a încercat să reducă la tăcere Consiliul de Securitate, dar nu a putut să reducă la tăcere Adunarea Generală a ONU”, a declarat presei după vot ambasadorul Uniunii Europene la ONU, Olof Skoog, citat de AFP, mai notează Agerpres.
Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.
Vreți să susțineți ceea ce facem?
Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.
Susțineți NewsMaker!