„Moldova construiește” drumuri, școli și spitale, cu ajutorul UE. Recean îndeamnă moldovenii să pună umărul la schimbare
Full Article 3 minutes read

„Moldova construiește” drumuri, școli și spitale, cu ajutorul UE. Recean îndeamnă moldovenii să pună umărul la schimbare

„Moldova construiește” drumuri, rețele de apă și canalizare, iluminat public, școli și nu doar, spune premierul Dorin Recean. În ultimii doi ani, potrivit prim-ministrului, Guvernul a investit miliarde de lei, grație sprijinului Uniunii Europene, în proiecte de infrastructuri, în educație și sănătate. Șeful Cabinetului de miniștri a dat asigurări, în cadrul unei conferințe susținute pe 13 martie, că guvernarea va continua să investească în reconstrucția țării și în următorii doi ani.  

În infrastructură: 850 de proiecte, începute acum 2 ani, sunt în proces de finalizare. Până la sfârșitul acestui an, urmează să fie finalizate încă 500 de proiecte. În total, spune premierul, către sfârșitul acestui an, Moldova va avea la activ 1350 de proiecte de infrastructură încheiate. „Vorbim despre reconstrucția a 400 de drumuri naționale, regionale și locale. Peste 230 de kilometri de rețea de apă și canalizare, 7 poduri rutiere construite din nou și alte 20 reabilitate. Am renovat circa 200 de școli și grădinițe și 28 de case de cultură. Am construit aproape 300 de kilometri de rețea de iluminat stradal și am investit în modernizarea spitalelor peste 2 miliarde de lei. Aceste cifre ar putea să pară abstracte, însă ele înseamnă zeci și sute de mii de oameni concreți care azi au condiții de viață mai bune. Multe din aceste proiecte au fost așteptate zeci de ani. Guvernul le-a deblocat, a accelerat construcția acestor numeroase proiecte”.

În educație: Au fost alocate 500 de milioane de lei în șapte universități și 6 colegii. S-au renovat 58 de grădinițe, 128 de școli și gimnazii și, pentru prima dată, 133 de săli și terenuri sportive, spune premierul.

În sănătate: Au fost alocate „cele mai mari investiții de la independență încoace”. Doar în ultimii doi ani, susține șeful Guvernului, pentru reconstrucția și dotarea instituțiilor medicale din țară cu echipament modern, dar și instruirea personalului, au fost investiți 2,4 miliarde de lei. „De aceste investiții au beneficiat toate 35 de spitale raionale”, a explicat prim-ministrul.

„Guvernul construiește zi de zi și acest efort noi îl vom continua și de acum în colo, în perioada următoare. Suntem într-un proces amplu de reconstrucție a țării, care schimbă la față Republica Moldova. (…) Toate aceste investiții sunt posibile doar cu sprijinul prietenilor, partenerilor noștri, cu finanțare europeană. UE demonstrează repetat, inclusiv prin fondurile imense pe care le oferă, că își dorește să construim împreună o Moldovă europeană”, a mai spus prim-ministrul.

Planurile Guvernului, pentru următorii doi ani: Construcția drumului Leușeni-Hâncești, repararea drumului Soroca-Arionești-Otaci, a traseului Chișinău-Giurgiulești și Ungheni-Chișinău-Odesa, centura de ocolire a capitalei, precum și finalizarea studiului de fezabilitate, până la sfârșitul anului 2025, a primei autostrăzi din Moldova. Printre planurile Guvernului se mai regăsește renovarea și dotarea blocurilor sanitare în peste 50 de școli și a liniei de înaltă tensiune Chișinău-Vulcănești, care va asigura independența energetică a țării și va oferi acces la piața românească și UE de energie electrică.

„Construcția Moldovei nu este un proces de o zi sau două. Acest proces durează și este nevoie de fiecare din noi. Vom reuși să construim o Moldovă care să arate europeană de la Nord la sud doar dacă toată țara pune umărul”, a conchis prim-ministrul Dorin Recean.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: