Moldovatransgaz urmează să se separe definitiv de Moldovagaz până în data de 10 septembrie. În caz contrar, compania ar putea pierde dreptul de a gestiona sistemul de transport al gazelor (GTS) din Moldova. Clauza este inclusă în cel de-al treilea pachet energetic european, pe care Moldova s-a angajat să-l implementeze și a depășit deja toate termenele. „Gazprom” este împotriva separării întreprinderilor și pierderii controlului asupra GTS, deoarece îi rămân tot mai puține pârghii pentru a influența situația.
Cât costă pachetul pentru Moldova?
Al treilea pachet energetic al UE, al cărui norme Moldova s-a angajat să le respecte încă în 2012, prevede separarea livrărilor, a transportului și a distribuirii pe piața gazelor naturale. Decizia are drept scop imposibilitatea furnizorilor de a bloca accesul concurențelor la infrastructura de transportare.
Pentru Moldova, în practică acest lucru înseamnă că activele de transport a gazelor naturale, care până acum se află la balanța Moldovagaz, urmează să fie transmise în proprietatea unei întreprinderi separate, care a fost creată în acest scop – Moldovatransgaz (aparține 100% Moldovagaz).
Trei modalități de a separa infrastructura de transportare de furnizori
Cea mai dură versiune: Ownership unbundling (OU: Operator de separare a proprietății) interzice companiilor care se ocupă de extragerea, generarea și importul gazelor naturale controlul sau deținerea pachetului majoritar de acțiuni a rețelelor de distribuție.
Independent System Operator (ISO: Operator independent de sistem) permite companiilor integrate pe verticală să păstreze rețelele în proprietatea lor. Această opțiune îi obligă să transmită controlul asupra activelor altei companii – unui operator independent de sistem.
Independent Transmission Operator (ITO: Operatori independent de transport) oferă companiilor mari dreptul de transportare și deținere a controlului în anumite condiții, pentru a separa gestionarea rețelelor de alte activități.
Săptămâna trecută, Moldovagaz a informat Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) despre imposibilitatea de a prezenta în termenele stabilite a tuturor documentelor necesare pentru încheierea procesului de separare și certificare a companiei de transportare a gazelor naturale Moldovatransgaz conform modelului „Operator Independent de Transport” (ITO).
„În primul rând, acest lucru se datorează lipsei de consens între principalii acționari ai întreprinderii în privința câtorva prevederi care urmau să fie agreate înainte de aprobarea documentelor necesare pentru obținerea certificării Moldovatransgaz”, se menționează într-un comunicat de presă al Moldovagaz.
ANRE + legea
ANRE a amintit din nou companiei despre angajamentul Moldovei de a liberaliza piața gazelor naturale.
ANRE a menționat că autoritățile Moldovei, în colaborare cu Secretariatul Comunității Energetice, au făcut tot posibilul ca Moldovatransgaz și fondatorul său Moldovagaz să-și poată îndeplini cât mai curând această obligație, dar orice încercare a fost blocată de fiecare dată de către acționarul majoritar, adică de „Gazprom”. „De aceea, după declarația Moldovagaz, ANRE trebuie să inițieze procedura de certificare, iar ulterior să ia o decizie referitor la exploatarea sistemului de transport al gazelor naturale”,a precizat ANRE.
Agenția are motive pentru un astfel de ton ultimativ. Moldova și-a asumat angajamentul de a implementa pachetul energetic în 2012, iar termenul i-a fost extins de două ori până în 2016 și până în 2020.
În iulie 2022, Parlamentul Republicii Moldova a aprobat o lege conform căreia, Moldovatransgaz este obligată să prezinte documente ANRE până în data de 10 septembrie 2023. În caz contrar ANRE îi poate retrage companiei licența și „poate desemna un nou proprietar temporar al sistemului de transport a gazelor naturale în Republica Moldova” (acesta trebuie să corespundă modelului ISO).
În acest caz, conform legii, Moldovatransgaz poate presta servicii, poate deservi gazoductul ce va fi transmis în gestionare altei companii. Prețurile pentru deservire și alte servicii prestate sunt stabilite de ANRE.
Într-un interviu acordat recent publicației Business Pages, ministrul Energiei, Victor Parlicov, a povestit cum vede el soluționarea acestei probleme.
Potrivit lui, toate documentele necesare au fost elaborate și propuse organelor corporative pentru luarea deciziilor, dar Gazprom se opune.
În această situație sunt două soluții: „Prima – „Gazprom” acceptă să certifice Moldovatransgaz, atsfel încât Moldovagaz să nu fie un impediment pentru alți furnizori de gaze naturale. În acest caz, potrivit legii, compania are posibilitatea să efectueze procedura în regim de urgență până în 10 septembrie. A doua variantă – ANRE numește alt operator care va asigura funcționarea sistemului de transport și va administra activele, chiar dacă acestea vor rămâne la Moldovagaz sau Moldovatransgaz”, a explicat Parlicov. Soluția optimă, în opinia lui Parlicov, este transferarea GTS companiei certificate Vestmoldtransgaz, care administrează gazoductul Iași-Chișinău-Ungheni.
„Consider că „Gazprom” nu va întreprinde nimic în timpul apropiat. „Gazprom” lucrează în baza celui de-al treilea pachet în toată Europa, dar cred că în Moldova nu vrea din principiu să lucreze în baza acestuia. Dar există un protocol, legi, cerințele directivei europene”, a adăugat ministrul Energiei.
Expertul în domeniul energiei Sergiu Tofilat consideră că „Gazprom” a rămas fără pârghii pentru a bloca implementarea pachetului energetic.
„Singurul instrument de șantaj este deconectarea gazelor naturale. Acest fapt i-ar putea crea probleme regiunii transnistrene. Problemele le vom soluționa noi, dar responsabilitatea îi va reveni lui Putin. Ei ar mai putea cere în instanță restituirea datoriei [pentru gaze] și să încerce să pună sechestru pe bunurile Moldovagaz. Dar urmează procese de judecată. Și în curând va fi finalizat auditul extern al acestei datorii ”, a menționat Tofilat.
Potrivit acestuia, cel mai sumbru scenariu este următorul: Moldova va pierde procesul de judecată și „Gazprom” va deține nu 50 sau 66% din acțiunile Moldovagaz, împreună cu acțiunile regiunii transnistrene, dar 100%. Cu toate acestea piața gazelor naturale va fi în sfârșit liberalizată în Moldova.
Reprezentanții Ministerului Energiei au declarat pentru NM că auditul pentru datoria istorică a Moldovagaz față de „Gazprom” se va încheia la sfârșitul lunii iunie.
Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.
Vreți să susțineți ceea ce facem?
Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.
Susțineți NewsMaker!