mfa.gov.md

Moldova își dorește soluționarea pașnică a conflictului transnistrean. Chișinăul, discuție cu un reprezentant special al Ucrainei

Secretarul de stat al Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE) Ruslan Bolbocean a avut o întrevedere cu Iuri Klimenko, reprezentantul Ucrainei în procesul de negocieri privind reglementarea transnistreană. Interlocutorii au subliniat importanța menținerii păcii și stabilității pe ambele maluri ale râului Nistru, urmare a războiului din Ucraina.

Potrivit unui comunicat al MAEIE, în cadrul întrevederii, oficialii au făcut o evaluare a dinamicii în procesul de reglementare a conflictului transnistrean, urmare a agresiunii militare împotriva Ucrainei.

La fel, interlocutorii au subliniat importanța menținerii păcii și stabilității pe ambele maluri ale râului Nistru.

Secretarul de stat Ruslan Bolbocean a reiterat poziția Republicii Moldova privind soluționarea pașnică, prin mijloace politice, a conflictului transnistrean în baza principiilor agreate în cadrul OSCE.

De asemenea, interlocutorii au trecut în revistă evoluțiile în relațiile bilaterale moldo-ucrainene, fiind evidențiată intensitatea contactelor în vederea realizării diverselor proiecte de interes comun.

Amintim că pe 10 august curent, și viceprim-ministrul Oleg Serebrian a avut o întrevedere cu reprezentantul special al Ucrainei pentru reglementarea transnistreană Iuri Klimenko.

Oficialii au făcut un schimb de informații și de opinii pe marginea situației regionale complexe, aspectelor ce impun o coordonare permanentă, formelor de asistență acordată reciproc de către Republica Moldova și Ucraina, progreselor marcate în procesul de integrare europeană.

De asemenea, a fost reiterat sprijinul ferm pentru suveranitatea și integritatea teritorială a ambelor țări, prevenirea focarelor de destabilizare.

Totodată, oficialii au abordat ultimele evoluții în formatele de negocieri privind reglementarea transnistreană.

„S-a accentuat faptul, că formatul „1+1” și cel al grupurilor de lucru sectoriale rămân a fi funcționale în prezent, iar angajamentul reglementării politice și pașnice a conflictului transnistrean în cadrul statului suveran și teritorial integrat Republica Moldova, rămâne a fi valabilă în continuare în pofida unor alegații provocator lansate în spațiul public”, se arată într-un comunicat al Biroului de Reintegrare.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Maia Sandu și Dorin Recean s-au întâlnit cu ministra română de Externe: „România va rămâne o voce pentru R. Moldova în UE”

Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, s-a întâlnit marți, 22 iulie, la Chișinău, cu ministra Afacerilor Externe a României, Oana-Silvia Țoiu, aflată într-o vizită oficială în țara noastră.

Șefa statului a mulțumit pentru sprijinul constant pe care România îl oferă Republicii Moldova, atât în procesul de integrare europeană, cât și în dezvoltarea economică și consolidarea instituțiilor democratice.

Potrivit Președinției, discuțiile s-au axat pe cooperarea bilaterală în domenii-cheie precum, infrastructură și energie. Au fost menționate proiectele comune aflate în derulare – inclusiv, construcția podului rutier de la Ungheni, Autostrada Unirii, modernizarea rețelei feroviare Cantemir–Fălciu și accelerarea lucrărilor la liniile electrice Strășeni–Gutinaș și Bălți–Suceava. Totodată, a fost reiterată necesitatea reducerii timpilor de așteptare la frontieră.

O altă temă a fost securitatea informațională. Oficialii au convenit intensificarea cooperării pentru combaterea dezinformării și au reiterat sprijinul activ pentru Ucraina, în contextul războiului declanșat de Federația Rusă.

Ministra română de Externe a avut o întrevedere și cu prim-ministrul Dorin Recean. În cadrul discuțiilor, cei doi oficiali au abordat modalitățile de aprofundare a parteneriatului strategic moldo-român și de susținere a parcursului european al Republicii Moldova.

„Ne dorim să continuăm să lucrăm împreună, cu încredere, pentru aprofundarea parteneriatului nostru strategic și apropierea ireversibilă de Uniunea Europeană. Progresele Republicii Moldova în parcursul european se datorează și sprijinului constant al României”, a declarat Dorin Recean.

La rândul său, ministra Oana-Silvia Țoiu a menționat, la rândul său, că parteneriatul strategic dintre Chișinău și București este fundamentat pe încredere reciprocă și solidaritate și „România va rămâne o voce pentru Republica Moldova în Uniunea Europeană”.

În domeniul economic, s-a evidențiat că România este principalul partener comercial al Republicii Moldova și ocupă primul loc în topul investitorilor străini, atât ca volum de investiții, cât și ca număr de întreprinderi active.

Premierul Recean a exprimat interesul pentru atragerea investițiilor române în modernizarea sectorului energetic și agroalimentar, în special în echipamente care permit procesarea produselor cu valoare adăugată mare, destinate pieței europene.

Discuțiile au inclus și dimensiunea securității cibernetice, în contextul riscurilor de atacuri cibernetice și campanii de dezinformare.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: