Remote Lands

Moldova, mai aproape de a avea ambasadă în Kazahstan. Maia Sandu a semnat decretul privind înființarea

Președinta Maia Sandu a semnat, pe 5 septembrie, decretul privind aprobarea înființării ambasadei Republicii Moldova în Kazahstan. Anunțul a fost făcut de instituția prezidențială, care a precizat că documentul va intra în vigoare la data publicării în Monitorul Oficial. 

Amintim că, la sfârșitul lunii august, Cabinetul de miniștri a aprobat un proiect de lege care prevede deschiderea ambasadei Republicii Moldova în Kazahstan, începând cu anul 2025. Potrivit inițiativei, ambasada va avea cinci angajați. Este vorba despre trei diplomați – ambasador, consilier și secretar I, precum și două persoane din personal tehnic-administrativ – contabil și administrator-șofer. Angajații vor fi însoțiți de membrii familiilor lor. În primii trei ani de activitate, se prevede că pentru funcționalitatea instituției vor fi nevoie de 30,5 milioane de lei.

Conform proiectului de lege, prin înființarea acestei ambasade Republica Moldova urmărește să-și extindă prezența diplomatică în Asia Centrală, Kazahstan fiind cea mai mare țară din această regiune. Totodată, este vorba și despre consolidarea potențialului colaborării în domeniul economic, comercial și investițional dintre cele două state.

***

Republica Moldova și Kazahstan au stabilit relații diplomatice pe 16 septembrie 1992. În prezent, pentru Kazahstan este acreditată prin cumul ambasada țării noastre de la Moscova. Kazahstan și-a deschis ambasadă la Chișinău în aprilie 2022.


Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

Хотите поддержать то, что мы делаем?

Вы можете внести вклад в качественную журналистику, поддержав нас единоразово через систему E-commerce от банка maib или оформить ежемесячную подписку на Patreon! Так вы станете частью изменения Молдовы к лучшему. Благодаря вашей поддержке мы сможем реализовывать еще больше новых и важных проектов и оставаться независимыми. Независимо от того, как вы нас поддержите, вы получите небольшой подарок. Переходите по ссылке, чтобы стать нашим соучастником. Это не сложно и даже приятно.

Поддержи NewsMaker!

 

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Ion Malanciuc, unicul candidat la concursul CSM, desemnat judecător la Curtea Constituțională

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) l-a desemnat pe Ion Malanciuc în funcția de judecător la Curtea Constituțională a Republicii Moldova, în cadrul ședinței plenare care a avut loc marți, 24 iunie 2025. Candidatura sa a fost susținută cu 11 voturi „pentru” din partea membrilor CSM.

Potrivit CSM, acesta a fost evaluat în baza criteriilor legale, care includ cetățenia Republicii Moldova, domiciliul în țară, studii juridice superioare, înaltă competență profesională și o experiență de cel puțin 15 ani în domeniul juridic, în învățământul juridic superior sau în cercetarea științifică.

Ion Malanciuc a fost numit pentru un mandat de șase ani.

La concursul organizat de CSM pentru această funcție a fost depus un singur dosar – cel al lui Ion Malanciuc.

Judecător din 2011, Ion Malanciuc este cunoscut pentru instrumentarea unor dosare de rezonanță, printre care și cauza denumită generic „kuliok”, în care este vizat fostul președinte și liderul socialiștilor Igor Dodon.

În scrisoarea de motivare, magistratul a precizat că participă la concurs „dintr-o convingere profundă privind rolul esențial al Curții Constituționale în arhitectura statului de drept”.

***

Precizăm că mandatele a cinci judecători constituționali expiră la data de 16 august, curent. Este vorba despre Domnica Manole, Nicolae Roșca, Liuba Șova, Vladimir Țurcan și Serghei Țurcan. Singura care își continuă mandatul este Viorica Puică, numită de Consiliul Superior al Magistraturii în noiembrie 2023. Înalta Curte a notificat deja Parlamentul, Guvernul și CSM pentru inițierea procedurii de numire a noilor magistrați.

Potrivit legislației, Curtea Constituţională este formată din șase judecători, numiţi pentru un mandat de șase ani. Doi magistrați sunt numiţi de Parlament, doi de Guvern și doi de Consiliul Superior al Magistraturii.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: