Remote Lands

Moldova, mai prezentă în Asia Centrală? Guvernul pregătește înființarea unei ambasade în Kazahstan (DOC)

Republica Moldova și-ar putea deschide ambasadă în Kazahstan, în 2025. Misiunea diplomatică ar urma să aibă cinci angajați, iar în primii trei ani de activitatea, pentru funcționalitatea acesteia, vor fi nevoie de 30,5 milioane de lei. Un proiect de lege care prevede aceste lucruri va fi examinat la ședința Cabinetului de miniștri din 28 august.

Proiectul de lege privind înființarea ambasadei Republicii Moldova în Kazahstan a fost elaborat de Ministerul Afacerilor Externe.

Potrivit notei informative a proiectului de lege, printre motivele care determină înființarea ambasadei se numără cel de ordin politic. Kazahstan este cea mai mare țară Asia Centrală, iar deschiderea unei ambasade în acest stat ar asigura o prezență diplomatică mai extinsă în această regiune a lumii. De asemenea, o misiune diplomatică în Kazahstan va facilita stabilirea relațiilor, prin intermediul acestei țări, cu alte state din Asia Centrală.

Un alt motiv este potențialul colaborării în domeniul economic, comercial și investițional. Potrivit documentului, în 2023, Kazahstan a fost cea mai mare economie din Asia Centrală, PIB-ul acestuia fiind estimat la circa $260 miliarde, ceea ce este cu aproximativ 15% mai mult față de anul precedent. Totodată, anul trecut, țara a marcat o creștere economică de 3,2%, iar pentru 2024 – 2025 estimările sunt de 3,5 – 4%, anual.

Agențiile de rating atribuie țării un risc investițional moderat, concomitent cu posibilități scăzute de faliment. În acest context, deschiderea Ambasadei Republicii Moldova în Republica Kazahstan se consideră oportună din mai multe aspecte, însă în primul rând este argumentată din considerentul potențialului economic, comercial și investițional esențial al acestei țări. Kazahstanul reprezintă o piață mare de desfacere și un furnizor complex de materie primă și resurse energetice, cum ar fi petrolul, gazul natural, cărbunele, minereul de fier, magneziul, cromul, nichelul, zincul, uraniul și altele”, se arată în document.

Nota informativă prevede ca ambasada să aibă cinci angajați. Este vorba despre trei diplomați – ambasador, consilier și secretar I, precum și două persoane din personal tehnic-administrativ – contabil și administrator-șofer. Angajații vor fi însosiți de membrii familiilor lor.

Conform notei informative, în primii trei ani de activitate, pentru asigurarea funcționalității ambasadei Republicii Moldova în Kazahstan vor fi nevoie de următoarele sume:

– 13 milioane de lei pentru anul 2025;
– 8,7 milioane de lei pentru anul 2026;
– 8,8 milioane de lei pentru anul 2027.

Cheltuielile vor fi acoperite din bugetul de stat.

***

Republica Moldova și Kazahstan au stabilit relații diplomatice pe 16 septembrie 1992. În prezent, pentru Kazahstan este acreditată prin cumul ambasada țării noastre de la Moscova. Kazahstan și-a deschis ambasadă la Chișinău în aprilie 2022.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Criptomonedele ar putea fi legalizate complet până în 2026. Deputat PAS: „Vor fi accesibile ca în UE”

Până în 2026, în Republica Moldova se intenționează legalizarea completă a criptomonedelor și elaborarea unui cadru juridic clar pentru utilizarea acestora. Anunțul a fost făcut de deputatul partidului de guvernare „Acțiune și Solidaritate” (PAS), Dorian Istratii, în cadrul emisiunii NM „Есть вопросы”.

Potrivit deputatului, modificările vor fi adoptate în baza regulamentului european MiCA (Markets in Crypto-Assets), care a intrat în vigoare în Uniunea Europeană în decembrie 2024.

„În 2026 trebuie să soluționăm această problemă și să legalizăm acest activ, pentru că oamenii oricum îl cumpără”, a declarat Istratii.

În prezent, operațiunile cu criptomonede în Moldova sunt complicate: pentru achiziționarea activelor digitale este necesară deschiderea unui cont bancar special, monitorizat.

„Acest lucru complică procesul și nu toate băncile au fost inițial pregătite să deschidă astfel de conturi. Există riscuri: off-shore-uri pentru cumpărarea voturilor la alegeri, finanțarea terorismului și alte scheme ilegale. Toate acestea reprezintă o amenințare la adresa securității naționale. De aceea, băncile se confruntă cu dificultăți reale în acest context”, a explicat deputatul.

Istratii a precizat că noua lege va simplifica regulile pentru utilizarea criptomonedelor, atât pentru cetățeni, cât și pentru instituțiile bancare. Autoritățile lucrează la modificări împreună cu Serviciul de combatere a spălării banilor, Banca Națională și Serviciul de Informații și Securitate.

„La nivel global, tehnologia blockchain este încă subestimată. Cred că are un viitor, dar doar atunci când va fi reglementată clar”, a adăugat deputatul.

Potrivit lui Istratii, odată cu intrarea în vigoare a legii, operațiunile cu criptomonede în Moldova vor deveni „mai accesibile și mai transparente – ca în Uniunea Europeană și România”.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: