„Moldova nu este singură”: Lideri ai țărilor UE, mesaje de susținere în marja Summitului din 1 iunie

Lideri din țări membre ale blocului comunitar, cum ar fi Germania, Estonia sau Grecia, au venit cu mesaje de susținere pentru Republica Moldova, în marja Summitului Comunității Politice Europene care va reuni, pentru o zi, la Chișinău, circa 50 de președinți și șefi de guverne, precum și conducătorii Uniunii Europene. „Moldova nu este singură”, spun, într-un glas, oficialii europeni.

„În data de 1 iunie, familia europeană se va aduna în Moldova – o familie care este unită în lupta pentru o cooperare pașnică pentru prosperitate economică pentru drepturile omului și pentru democrație. Credem că războiul nu-și mai are loc în Europa. Ne dresăm celor care suferă în urma agresiunii și amenințărilor din partea Moscovei. Acesta este mesajul puternic pe care îl va transmite. Iată de ce Moldova are tot sprijinul nostru. Iată de ce Moldova nu este singură”, a declarat cancelarul federal al Republicii Federale Germane, Olaf Scholz.

„Aștept cu nerăbdare să ajung la Chișinău la Summitul Comunității Politic Europene în Moldova pentru a discuta cooperarea strategică pe continentul nostru. Întâlnirea noastră la Chișinău va fi o oportunitate vitală pentru noi în calitate de lideri să discutăm despre provocările comune și, mai presus de toate, să le facem față împreună. Moldova este parte a familiei noastre europene și, cu siguranță, Moldova nu este singură”, a dat asigurări prim-ministrul Irlandei, Leo Vardkar.

„La Chișinău, vom discuta modul în care am putea lucra împreună pentru o securitate mai bună și pentru stabilitate pe continentul european. Împreună trebuie să sprijinim Moldova și să transmitem un mesaj puternic: Moldova nu este singură”, a declarat prim-ministra Estoniei, Kaja Kallas.

„Grecia si-a luat angajamentul de a coopera îndeaproape cu vecinii și partenerii săi pentru a face față provocările de pe continentul nostru. În acest an am mărit volumul de exporturi de gaz natural propriu până în Moldova, pentru a-i asigura securitatea energetică. Mesajul nostru este clar: Moldova nu este singură”, a dat asigurări președinta Republicii Elene, Katerina Sakellaropoulou.

„Summitul este o bună oportunitate de a discuta despre viitorul păcii, libertății și securității în Europa. Anul trecut ne-am reamintit că menținerea securității în Europa necesită un angajament continuu din partea noastră, a tuturor. Nimeni nu poate face asta singur și nimeni nu trebuie să o facă. Am demonstrat de ce suntem capabili atunci când suntem uniți. Și vom rămâne uniți. Moldova nu este singură!”, a declarat, la rândul său, prim-ministrul Țărilor de Jos, Mark Rutte.

Amintim că pe 1 iunie, Republica Moldova va găzdui Summitul Comunității Politice Europene. La eveniment sunt așteptați 47 de președinți și șefi de guverne, precum și conducătorii Uniunii Europene. Liderii vor pune în discuție eforturile comune pentru pace, în contextul războiului din Ucraina și al crizelor conexe, apărarea democrației, consolidarea securității energetice și reziliența statelor europene.

Potrivit autorităților de la Chișinău, până în prezent, aproape toți cei 50 de lideri europeni invitați și-au confirmat prezența la eveniment. Nu este clar, deocamdată, dacă la Summit va ajunge și președintele Ucrainei, Vladimir Zelenski. Anterior, ministrul de Externe Nicu Popescu declara că Ucraina va lua decizia în dependență de situația de pe front și că aceasta va fi anunțată, cel mai probabil, în ajunul evenimentului.

Amintim că Summitul CPE va avea loc la complexul vitivinicol Castel Mimi de la Bulboaca.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Seceta face ravagii în Ștefan Vodă. Culturile de porumb și floarea-soarelui, „grav afectate”: „Avem o situație critică”

Starea culturilor de grupa a doua – în special porumbul și floarea-soarelui – este una „critică”, a constatat secretarul de stat de la Ministerul Agriculturii, Vasile Șarban, în urma unei vizite efectuate pe terenurile agricole din raionul Ștefan Vodă. Potrivit oficialului, lipsa precipitațiilor și temperaturile ridicate din ultimele luni „au afectat grav culturile”, punând în pericol recolta din acest an.

Secretarul de stat a vizitat mai multe terenuri din satele Crocmaz, Cioburciu și Slobozia, unde a discutat cu fermierii despre dificultățile cu care se confruntă.

„Am venit astăzi în Ștefan Vodă pentru a vedea personal care este situația din teren și pentru a discuta cu fermierii despre dificultățile cu care se confruntă. Este clar că avem de-a face cu o situație critică”, a declarat Vasile Șarban.

Potrivit acestuia, deși în seara zilei precedente au fost înregistrate cantități reduse de ploaie, acestea nu au fost suficiente pentru a salva culturile.

„O bună parte a suprafețelor cultivate cu porumb este deja compromisă, iar în cazul florii-soarelui, plantele sunt într-o fază avansată de dezvoltare, cu calatidiile subdezvoltate, ceea ce afectează grav potențialul de producție. Dacă în perioada imediat următoare nu vor fi înregistrate precipitații semnificative, se așteaptă pierderi considerabile la ambele culturi”, susține oficialul.

Un exemplu relevant este gospodăria „Ecoalimentprim”, care administrează 1050 de hectare cultivate cu culturi de câmp. Fermierii de aici spun că au nevoie urgentă de investiții în sisteme moderne de irigație pentru a putea face față secetei.

De asemenea, din cauza secetei, sunt afectate și plantațiile de prun, chiar și pentru recolta deja diminuată în urma înghețurilor târzii din primăvară.

În context, Vasile Șarban a subliniat importanța accelerării proiectelor de reabilitare a infrastructurii de irigații și a aplicării tehnologiilor agricole adaptate noilor realități climatice.

„Fermierii încep să conștientizeze tot mai mult rolul esențial al acestor investiții, iar soluții precum tehnologia de conservare a solului No till, deși nu sunt miraculoase, oferă o anumită protecție culturilor în perioadele de secetă, menținând umiditatea în sol pentru o perioadă mai îndelungată. Dialogul cu fermierii, colectarea datelor privind pierderile și promovarea soluțiilor durabile vor rămâne priorități ale ministerului în gestionarea efectelor schimbărilor climatice asupra agriculturii naționale”, a subliniat secretarul de stat.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: