Moldova nu recunoaște „referendumurile” organizate în regiunile ocupate ale Ucrainei: „Un pretext fals pentru anexarea cu forța a unor teritorii suverane”
Full Article 2 minutes read

Moldova nu recunoaște „referendumurile” organizate în regiunile ocupate ale Ucrainei: „Un pretext fals pentru anexarea cu forța a unor teritorii suverane”

Republica Moldova nu recunoaște așa-zisele referendumuri organizate de Federația Rusă în regiunile ocupate ale Ucrainei. O declarație publică în acest sens a fost făcută de Ministerul de Externe și Integrării Europene de la Chișinău, care reiterează sprijinul consecvent al țării noastre pentru independența, suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei în granițele sale recunoscute internațional.  

„Republica Moldova condamnă ferm așa-numitele plebiscite organizate ilegal de Federația Rusă în regiunile ocupate ucrainene din Herson, Zaporojie, Donețk și Lugansk, care constituie o încălcare flagrantă a principiilor fundamentale ale dreptului internațional. Aceste pseudo-plebiscite constituie un pretext fals pentru anexarea cu forța a unor teritorii suverane ale Ucrainei. Astfel, țara noastră nu recunoaște rezultatele acestor acțiuni ilegale și își reiterează sprijinul consecvent pentru independența, suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei în granițele sale recunoscute internațional”, se arată în declarația făcută publică de MAEIE.

****

Precizăm că în regiunile ucrainene Donețk, Lugansk, Zaporojie şi Herson, ocupate de forțele ruse, a început vineri, 23 septembrie, votarea la referendumurile pentru unirea cu Rusia.

Pe canalele de Telegram ucrainești au apărut videoclipuri care arată cum ocupanții ruși se plimbă înarmați prin apartamente pentru „a forța” oamenii să participe la așa zisele referendumuri organizate de separatiștii din republicile Donețk, Lugansk, Zaporojie şi Herson.

Purtătorul de cuvânt al președinției ruse, Dmitri Peskov, a declarat că decizia ulterioară privind anexarea acestor regiuni, care reprezintă aproximativ 15% din teritoriul Ucrainei, va fi una rapidă.

Publicația Vedomosti cu referire la surse a scris pe 27 septembrie curent că după așa zisele referendumuri din Ucraina, în Rusia ar putea fi creat un nou district federal. Districtul va cuprinde teritoriile anexate ale Ucrainei alături de Crimeea. Vedomosti mai menționa că fostul șef al Roscosmosului Dmitri Rogozin ar putea conduce districtul.

Precizăm că administrațiile teritoriale ucrainene ocupate de ruși au comunicat astăzi despre succesul „referendumurilor” privind aderarea la Rusia. Potrivit Rusiei, la Lugansk și Donețk, mai mult de 98% din populație și-ar dori aderarea la Federația Rusă. Președintele ucrainean Vladimir Zelenski a declarat, în context, că dacă Rusia va încerca să anexeze teritoriile pe baza așa numitelor referendumuri, aceasta înseamnă închiderea oricăror negocieri cu Moscova.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: