De la 30 iunie 2023, în Marea Britanie au intrat în vigoare noi reguli care interzic furnizarea de servicii de consiliere juridică oricărei persoane din afara Regatului Unit în legătură cu orice activitate ce cade sub incidența regimului sancțiunilor Regatului Unit împotriva Rusiei, dacă această activitate a fost desfășurată de un cetățean al Marii Britanii sau a avut loc în Marea Britanie, scrie Mold-Street cu referire la portalul Law360.
Guvernul Marii Britanii susține că astfel va împiedica avocații britanici să consilieze companiile ruse cu privire la tranzacții comerciale care sunt considerate ca un ajutor pentru armata rusă şi sunt parte a unei tentative de a sancționa oricare persoane care ajută țintele sancțiunilor să evite restricțiile.
Angelika Hellweger, legal director la firma juridică Rahman Ravelli din Marea Britanie, a subliniat că în noile condiții atât firmele de avocatură, cât și avocații individuali care sunt implicați în afaceri necontencioase trebuie să adopte o abordare prudentă.
Ea a adăugat că avocații ar trebui să acorde o atenție deosebită clienților și solicitărilor de consiliere tranzacțională „care implică jurisdicții care sunt de obicei legate de ocolirea sancțiunilor – jurisdicții precum Insulele Virgine Britanice, Belize, Cipru, Moldova, Emiratele Arabe Unite, Turcia, China, Brazilia, India și anumite state din fosta Uniune Sovietică”.
Sursa citată precizează că nu este clar cum şi de cine a fost alcătuită această listă de state care oferă Rusiei posibilități de a ocoli sancțiunile occidentale, dar până în prezent nu au existat cazuri notabile care să demonstreze că rușii folosesc masiv Moldova pentru evitarea sancțiunilor.
Angelika Hellweger a explicat însă că juriștii britanici ar trebui să-și evalueze expunerea la riscul legat de sancțiuni și să-și revizuiască evaluările riscurilor, deoarece nerespectarea regulilor ar putea lăsa firmele și avocații să se confrunte cu proceduri de reglementare introduse de Autoritatea de reglementare a avocaților și chiar posibile proceduri penale.
În consecință firmele de avocatură din Marea Britanie au pus în aplicare proceduri mai dure de verificare a clienților pentru riscul de sancțiuni, mai scrie sursa citată.
Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.
Vreți să susțineți ceea ce facem?
Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.
Susțineți NewsMaker!