mfa.gov.ua

Moldova va beneficia de facilități în comerțul cu Ucraina și UE

Republica Moldova va beneficia de facilități în comerțul cu Ucraina și Uniunea Europeană. În ședința din 6 decembrie, deputații au ratificat Protocolul cu privire la amendarea Acordului privind comerțul liber dintre Guvernul Republicii Moldova și Cabinetul de Miniștri al Ucrainei.

Scopul amendării constă în adaptarea acordului la prevederile Convenției regionale cu privire la regulile de origine preferențiale pan-euro-mediteraneene (PEM). Amendamentul prevăzut permite părților să utilizeze în comerțul bilateral moldo-ucrainean atât regulile de origine identice, existente în cadrul CSI, cât și prevederile Convenției PEM.

Producătorii autohtoni vor putea importa materii prime și componente originare din Ucraina, ulterior prelucrându-le în Republica Moldova, și să exporte produsul final în statele membre UE sau în Ucraina, în regim preferențial.

Amendamentele propuse vor facilita investitorii și mediul de afaceri să valorifice la maxim ”cumularea diagonală” – regimurile preferențiale existente între Moldova, UE și Ucraina.

Convenția Pan-Euro-Mediteraneeană (PEM) este un acord multilateral care vizează stabilirea unor reguli comune de origine privind schimburile de mărfuri între Uniunea Europeană și țările vecine ale UE din regiunea pan-euro-mediteraneeană.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

presedinte.md

Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene al României, la Chișinău. Ce a discutat cu președinta Sandu

Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, s-a întâlnit pe 16 iulie cu ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene al României, Dragoș-Nicolae Pîslaru, care se află într-o vizită la Chișinău. Oficialii au discutat despre necesitatea accelerării proiectelor de interconectare a infrastructurii celor două țări și fortificarea colaborării dintre autoritățile de la Chișinău și București.

Potrivit unui comunicat al instituției prezidențiale, Maia Sandu și-a exprimat recunoștința pentru sprijinul oferit de România în dezvoltarea sectoarelor esențiale ale economiei naționale și în susținerea parcursului european al Republicii Moldova.

În cadrul întrevederii, președinta Sandu a evidențiat importanța consolidării cooperării dintre Chișinău și București, în special în contextul procesului de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană și a experienței dobândite de România în acest proces.

Un subiect al discuției l-a constituit necesitatea accelerării implementării proiectelor strategice de interconectare, precum construcția de noi poduri peste Prut și realizarea liniilor electrice Bălți–Suceava și Strășeni–Gutinaș, precum și reducerea timpilor de așteptare la punctele de trecere a frontierei dintre Republica Moldova și România.

presedinte.md
Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: