Moldova va cheltui cu 68% mai mult, anul viitor, pentru apărare. Banii alocați suplimentar vor fi dați pentru protejarea spațiului aerian
Full Article 3 minutes read

Moldova va cheltui cu 68% mai mult, anul viitor, pentru apărare. Banii alocați suplimentar vor fi dați pentru protejarea spațiului aerian

Cele aproape 650 mln de lei, sumă cu care a fost majorat bugetul pentru armata națională în 2023, vor fi destinați pentru apărarea spațiului aerian al Republicii Moldova. Declarația a fost făcută de către ministrul Apărării Anatolie Nosatîi în cadrul Forumului  de Integrare Europeană a Republicii Moldova.

Ministrul Apărării, Anatolie Nosatîi a precizat că achiziționarea unui sistem de apărare antiaeriană nu ar fi disponibilă imediat.

Banii alocați în plus în 2023 vor fi dați pentru apărarea spațiului aerian al Republicii Moldova. Dar dacă alocăm azi banii pentru un sistem antiaerian, îl vom primi cel mai devreme într-un an jumate”, a declarat Nosatîi, citat de Agora.md.

Potrivit ministrului apărării, pentru a asigura o schimbare în domeniul apărării naționale, este nevoie o alocare a resurselor financiare echivalente cu  până la 2% din PIB.

Creșterea bugetului pentru apărare pentru anul viitor este salutară, pentru că atâta timp cât suntem neutri, trebuie să avem grijă de securitatea noastră. Însă un buget militar normal ar trebui să fie de 1-2 la sută din PIB, timp de 5-7 ani, ca să fie schimbări vizibile. Dacă considerăm că alocarea a 0,3 la sută din PIB față de cele 0,3 la sută care deja sunt schimbă lucrurile, greșim”, a afirmat ministrul Apărării.

Amintim că bugetul Ministerului Apărării va fi majorat cu 649,9 milioane lei, în conformitate cu prevederile din proiectul Legii bugetului de stat pentru anul 2023, aprobat pe 7 decembrie de Cabinetul de miniștri.

Astfel, potrivit documentului, alocațiile pentru instituția de apărare vor constitui circa 1,7 miliarde de lei, ceea ce reprezintă 0,55% din PIB. Cheltuielile pe sectorul „Apărare Națională” vor crește cu circa 68,2% comparativ cu anul 2022, ajungând la 1,52 miliarde lei.

Totodată, în conformitate cu Proiectul aprobat, va fi modificată legea cu privire la sistemul unitar de salarizare în sectorul bugetar. Astfel, salariul minim pentru personalul din sectorul bugetar va fi majorat de la 3 500 lei la 4 000 lei. În același timp, toți bugetarii, inclusiv militarii, vor beneficia de un spor lunar de 1 300 lei brut.

De menționat că în prezent, bugetul Ministerului Apărării constituie 1,05 miliarde lei, ceea ce constituie 0,38% din Produsul Intern Brut.

În octombrie 2022, ministrul Apărării Anatolie Nosatîi a declarat că un sistem care să asigure securitatea spațiului aerian al Moldovei ar costa miliarde de euro și construirea acestuia ar dura de la 3 până la 7 ani.

De la izbucnirea războiului din Ucraina, spațiul aerian al Republicii Moldova a fost survolat în repetate rânduri de rachete. De două ori, fragmente ale acestora au căzut pe teritoriul țării noastre: la Naslavncea și la Briceni.


Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: