Digi 24

Moldova va primi mai puține vaccinuri decât a anunțat Ministerul Sănătății? Precizările instituției

Alianța pentru vaccinuri, Gavi, a publicat pe 3 februarie un raport privind planul de distribuție a vaccinurilor împotriva noului coronavirus. Din document reise că Republica Moldova va beneficia de 156 de mii de doze produse de Oxford/AstraZeneca și 24 570 de doze Pfizer/BioNTech. Cifrele sunt diferite de cele prezentate, anterior, de Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale (MSMPS). Contactați de NM, reprezentanții instituției au precizat că „totul depinde de stoc și de producere”.

De ce Gavi anunță 156 de mii de doze, iar Ministerul Sănătății – 264 de mii?

Pe 30 ianuarie, MSMPS a anunțat într-un comunicat de presă că primele loturi de vaccin împotriva COVID-19 vor ajunge în Republica Moldova la mijlocul lunii februarie. Reprezentanții instituției au precizat că este vorba despre 24.570 doze de vaccin Pfizer/BioNTech (Comirnaty) și 264.000 doze produse de Oxford/AstraZeneca. Aceștia au mai menționat că vaccinul produs de Oxford/AstraZeneca va fi livrat în Republica Moldova în tranșe, începând cu sfârșitul lunii februarie, pentru trimestrul I și trimestrul II.

Pe 3 februarie, Gavi, Alianța pentru Vaccinuri a publicat un document în care sunt indicate dozele de vaccinuri care urmează să fie distribuite în diferite state din Europa, Africa și Asia. În dreptul Republicii Moldova au fost indicate cifrele 156 000 și 24 570. Totodată, autorii precizează că datele sunt estimative și s-ar putea schimba.

De asemenea, experții de la Gavi menționează că vaccinul AstraZeneca nu a fost înregistrat pentru utilizare de urgență conform procedurii OMS, dar că procedura se află în desfășurare.

Ministerul Sănătății explică diferența de cifre

NM a încercat să afle de ce datele publicate de Gavi sunt diferite de cele ale MSMPS. Contactată de NM, consiliera Ministerului Sănătății în domeniul comunicării, a precizat că numărul de doze depinde de stoc și de producere, iar în comunicatul MSMPS a fost indicat numărul maxim de doze care vor ajunge în Moldova prin intermediul platformei COVAX.

„Republica Moldova așteaptă distribuirea dozelor de Oxford/AstraZeneca prin intermediul platformei COVAX. Livrarea se va face în tranșe, începând cu trimestrul I și poate fi extins până în trimestrul II. În total, vor fi livrate de la 156.000 la 264.000 doze de vaccin produs de Oxford/AstraZeneca. Aceasta este o cifră estimativă a numărului de doze, din considerentele aspectelor speciale de producere și furnizare echitabilă. Vaccinul anti COVID-19 produs de Oxford/AstraZeneca poate fi păstrat la toate nivelurile la o temperatură de +2°C – +8°C.

***

Anterior, MSMPS a anunțat că Republica Moldova va recepționa gratuit prin intermediul COVAX suficiente doze pentru a vaccina 20% din populație. Ulterior, țara noastră ar urma să procure prin intermediul COVAX vaccinuri la un preț preferențial.

Moldova a aderat la COVAX în luna august 2020, prin intermediul scrisorii de intenție, semnată de MSMPS. Iar la data de 7 decembrie a fost expediată solicitarea pentru vaccinul împotriva COVID-19.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Procedurile de înfrățire dintre Focșani și Chișinău, suspendate după ce Ceban a primit interdicție de intrare în România

Municipiul Focșani a suspendat procedurile de înfrățire cu municipiul Chișinău, după reacțiile care odată cu aplicarea interdicției de intrare pe teritoriul României în privința primarului capitalei Republicii Moldova, Ion Ceban. Anunțul a fost făcut de primarul Focșaniului, Cristi Valentin Misăilă, pe pagina sa de Facebook.

Cristi Valentin Misăilă a menționat că, în ultima vreme, a fost ținta unor „atacuri” din partea reprezentanților locali ai USR în legătură cu inițiativa privind înfrățirea dintre Focșani și Chișinău, după ce Ion Ceban a primit interdicție de intrare în România. Edilul a precizat că, pentru că acest demers „risca să fie compromis de interpretări politice”, procedurile de înfrățire cu Chișinău au fost suspendate, „până la clarificarea tuturor aspectelor diplomatice”. Decizia a fost luată pe 11 iulie.

Din păcate, prea des asistăm la o politică alimentată de atacuri ieftine și reflexe populiste. În loc să se înțeleagă rostul profund al colaborării dintre comunități, unii aleg să transforme orice pas înainte într-o oportunitate de scandal. Le transmit că dezvoltarea reală nu se face cu lozinci și acuzații ci cu muncă și parteneriate solide. În ciuda unor astfel de atacuri, Primăria Focșani va continua să aleagă calea valorilor sale tradiționale, a deschiderii și a respectului față de oameni, dincolo de zgomotul de fundal al unei politici fără substanță”, a spus primarul.

Amintim că, pe 9 iulie, Ministerul de Externe de la București a confirmat că autoritățile naționale au decis impunerea unei interdicții de intrare pe teritoriul României pentru Ion Ceban. Aceasta este valabilă și în întregul spațiu Schengen. Instituția a menționat că măsura a fost luată din „motive de securitate”. Alături de edilul Chișinăului, încă doi cetățeni ai Republicii Moldova au primit interdicții.

Atât Ion Ceban, cât și Blocul Alternativa, din care face parte inclusiv partidul MAN, condus de edilul capitalei, au declarat că în spatele deciziei s-ar afla președinta Maia Sandu și formațiunea de guvernământ PAS. La rândul său, ministrul Educației și Cercetării, Dan Perciun, a respins învinuirile, declarând că interdicția are legătură cu acțiunile lui Ion Ceban. Oficialul a evidențiat pozițiile pro-ruse pe care le-a avut primarul de-a lungul timpului.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: